Golden Globe 2020

Inga kvinnor nominerade till storpriserna på Golden Globe

Bästa regi, bästa manus och bästa film är alla tre exempel på tunga kategorier inom Golden Globe. Nomineringarna för galan i januari har släppts men dessvärre uppmärksammas inga filmer med kvinnliga regissörer i dessa kategorier. Alla filmer i de största kategorierna är regisserade av män.

I januari är det dags för Golden Globe-galan där filmerna som haft premiär 2019 har chans att tilldelas det prestigefyllda priset. Till de tyngre priserna hör kategorierna bästa regi, bästa manus och bästa film – både drama och musikal/komedi. Dessvärre finns ingen film med en kvinnlig regissör nominerad till någon av de priserna.

Bland de nominerade hittar vi visserligen kritikerrosade filmtitlar som Joker, The Irishman, Once up on a time in Hollywood och Rocketman. Men alla dessa är regisserade av män.


Starka filmer regisserade av kvinnor 2019

Washington Post, som uppmärksammat de uteblivna nomineringarna, påpekar också att det under året släppts flera starka och hyllade titlar regisserade av kvinnor. Däribland Hustlers, Little Women och A Beautiful day in the Neighborhood. Trots det uteblev nomineringarna.

Och som många andra gånger ser det inte bättre ut om vi bläddrar tillbaka i historieboken. Enligt Washington Post har bara fem kvinnliga regissörer nominerats till priset under de 76 Golden Globe-galor som hittills hållits. Av dessa är det bara en som vunnit. Det var Barbara Streisand och det hände 1983 för filmen Yentl. Det är alltså 36 år sedan en kvinna vann priset i kategorin för bästa regi.


Natalie Portman gjorde ett statement på Golden Globes

Förra året när Nathalie Portman och Ron Howard skulle dela ut priset för bästa regi passade hon på att göra ett statement på scen och pika filmkorrespondenternas förening i Hollywood (HFPA), som utser de nominerade. Hon sa helt enkelt ”och här är alla – manliga – nominerade”. Det drog ner rejält med skratt från publiken men har uppenbarligen inte påverkat nomineringarna detta år heller.

Rebecca Goldman, operativ chef på organisationen Time’s Up, gjorde ett uttalande under måndagen där hon röt ifrån mot könsfördelningen när det kommer till de stora priserna.

”Dagens nomineringar visar att kvinnor, och speciellt färgade kvinnor, fortsätter att bli knuffade till sidlinjerna i ett system som håller tillbaka kvinnor, både på vita duken och bakom den. Utelämnande av kvinnor är inte bara ett problem i Golden Globe, det är en kris hela industrin igenom och det är oacceptabelt”, säger hon.

LÄS MER:

Valkyrie blir Marvels första HBTQ-hjälte (på film)

Golden Globe 2019 på 1 minut – 6 ögonblick du inte får missa

Golden Globe 2018: Gästerna tog ställning i svarta klänningar