Friends cast milkshake

Jag hade aldrig sett tv-serien Vänner – här är 5 saker jag undrar

Jag tillhör uppenbarligen en av de få personer som aldrig sett tv-serien Vänner. Och inte heller har lust med det. Men nu har jag tittat – och här är fem saker jag inte förstår.

Hemligheten är ute. Jag har aldrig sett vad som så ofta beskrivs som ”tv-seriernas tv-serie”: Vänner. Jag har en kompis som aldrig tittar på tv-serier, men till och med hon har sett Vänner.

Det ska erkännas att jag sett enskilda avsnitt på DVD från säsong sju. Den är tydligen ”bäst” (obs, inte mina DVD-skivor). Men jag har aldrig sett serien i sin helhet eller ens från början. En gång försökte jag börja men det tog inte lång tid förrän 100 procent av mitt fokus låg på Instagram istället.


Jag har googlat pivot och smelly cat

Men okej, jag ska ge detta en chans en gång för alla. Ska jag äntligen få vara med i klubben som säger ”Pivot” och ”Smelly cat” och gapskrattar? Ja, jag har googlat för att kunna låtsas-skratta med vare gång någon flyttar.

Vi börjar med lite research. Vad säger IMDB om Vänner? Tv-serien har 10 säsonger som sändes mellan 1994-2004. Handlingen beskrivs såhär:

”Seren följer det privata och professionella livet hos sex stycken tjugo- till trettioåriga vänner som lever på Manhattan”.

Det låter i princip lika tråkigt som jag tycker att serien verkar vara. Men samtidigt är ju inte IMDB känt för sina otroliga sammanfattningar heller.


Här är 5 funderingar jag har efter att ha sett Vänner för första gången:

Friends full cast

Supergulliga. Men trista?

1. Varför heter alla avsnitt ”The one when/were…”?

Första avsnittet heter alltså The one were Monica gets a roommate. Just det, nu minns jag att alla avsnitt heter ”The one when bla bla bla”. Är det här någon trendgrej från 1994? Jag uppskattar mer titlarna på avsnitten hos typ Game of Thrones, som The red wedding, där man på ett icke jätteobvious sätt säger att alla kommer att avrättas under festen (förlåt om detta var en spoiler för dig, men jag tycker liksom att utgångsdatumet för att behöva varna gällande GoT har passerat nu).

Publik Friends inspelning

Aldrig har en publik skrattat så hysteriskt. Lustgas?

2. Hur ska jag stå ut med alla publikskratt?

Det har bara hunnit gå 51 sekunder av första avsnittet och nu minns jag varför jag stängde av förra gången. Dessa galna skratt från publiken! Hjälp! Det finns inget som stör mig mer än extremt gapskratt i kubik. Jag vill direkt stänga av igen och istället googla ”Person med HSP” för att hitta eventuell förklaring till min låga toleransnivå här. Har hört människor säga att det är så skönt att ha på Vänner i bakgrunden hemma. Till er är min fråga: HUR kan det vara skönt att höra 200 (eller fler?!) personer gapskratta från vardagsrummet var femtonde sekund?

Chandler i Friends

Chandler Bing.

3. Varför älskar alla tittare Chandler?

Som jag har förstått det så tycker många att Chandler Bing är den absolut roligaste karaktären. Varför då? Jag fattar inte. I artiklar med titeln ”Chandlers best oneliners” finns bland annat följande repliker:

När Chandler ska ringa ett samtal och inte får svar säger han ”I got her machine”. Joey svarar då ”Her answering machine?”. Var på Chandler säger ”No, interestingly enough her leafblower picked up”.

Eller när Joey ber Chandler hälsa till Frankie att ”Tell him Joey Tribbiani says hello. He’ll now what it means” och Chadler svarar: ”You sure he’ll crack that code?”.

Central perk soffa

Ser ingen skylt där det står reserverat…

4. Varför har caféet bara två soffor?

Ja, jag vet att deras café heter Central Perk eftersom jag lever i en värld där det förekommer hundratals memes om Vänner, lego tillverkar bitar så att man ska kunna bygga caféet och  turistaffärer i USA säljer muggar med logotypen. Jag skrev bara ”caféet” för att störa alla er superfans. Men seriöst, varför är all övrig inredning så oerhört obekväm där inne? Det finns typ två soffor, resten märkliga stolar. Och hur kan karaktärerna i Vänner alltid få den bästa platsen? Jag ser ingen lapp där det står ”reserverat”.

Friends Joey Tribbiani

Joey Tribbiani.

5. Är vi inte trötta på att karaktärer är stereotypt korkade?

Karaktären Joey är ju inte den vassaste kniven i lådan. De värsta gapskratten från publiken kommer varje gång han säger något osmart, vilket är typ hela tiden. Är vi inte lite trötta på hela ”alla som jobbar som skådisar och bryr sig om sitt utseende är korkade”-grejen nu? Eller är det bara jag? Det känns ju, utan att ha googlat någon som helst statistik, som att de flesta serier som släpps nu har mer dynamiska karaktärer.

Erkännande: Jag orkade inte ens se klart. Lägger hellre min tid på att borsta mattfransar – om jag hade haft några i mitt hem. Stäm mig.

Läs mer:

Nu kommer en officiell Vänner-kokbok

8 roliga detaljer du missat helt i Monicas Vänner-lägenhet

13 saker som skulle hända i ett corona-avsnitt av Vänner