Josefine Frida Pettersen spelade Noora i Skam.

TT

Josefine Frida Pettersen spelade Noora i Skam – det gör hon i dag

2016 kom den norska serien Skam till Sverige och gjorde succé direkt.
En av tittarfavoriterna var karaktären Noora som spelades av Josefine Frida Pettersen.
Det här gör hon i dag!
Skådisarna från Skam – det hände sedan
1:51

Efter reklamen: Skådisarna från Skam – det hände sedan

(1:51)

Slå på ljud

Att säga att Skam blev en megahit är knappast att överdriva, och aldrig har väl så många svenskar snackat låtsasnorska som när den började sändes i Sverige 2016, ett år efter premiären i Norge. I januari 2017 blev det också den mest streamade serien någonsin på SVT play.

Serien kretsade kring ett gäng ungdomar under sina gymnasieår i Norges huvudstad Oslo, och varje säsong hade en ny huvudperson i fokus. Säsong ett följde främst Eva Mohlin (som spelades av Lisa Teige) och hennes bekymmer med pojkvännen Jonas Vasquez, spelad av Marlon Langeland. Där introducerades flera karaktärer som skulle återkomma under resten av seriens gång.

Som Noora Sætre, till exempel. Hon blev snabbt en favorit bland tittarna och även huvudfokus under den andra säsongen. Förutom hänget med vännerna handlade mycket att av säsongen om hennes relation med William Magnusson, som spelades av Thomas Hayes.

Det sysslar Josefine Frida Pettersen med i dag!

Noora spelades av Josefine Frida Pettersen. Men vad gör hon i dag då? Jo, hon fortsätter med skådespeleriet.

Främst sysslar hon nu med teater och har varit med uppsättningar som Robin Hood, Hair och Slaget på Tesikelstad.

Två år efter att Skam spelat in sin sista säsong var hon med i sin första långfilm, Disco. Där spelar hon den kristna dansaren Mirjam, och filmen tar upp mindre ljusa teman som bulemi, våld och psykisk misshandel. I början av förra året besökte hon Göteborgs filmfestival för att visa upp Disco, och då berättade hon hur tuff inspelningen var.

– Att man varje dag på jobbet måste gå till ett väldigt "mörkt" ställe. Det har varit svårt att lämna efter att man är färdig för dagen. Men jag har haft tur att ha så fina människor bakom kameran, säger hon till Sveriges radio.

”Jag märker att Skam fortsatt lever”

Då berättar Josefine Frida Pettersen också att rollen som Noora fortfarande hänger kvar.

– Jag märker att Skam fortsatt lever, vi har väldigt många unga människor som fortsatt följer det vi gör, säger hon.

Vad som händer framöver i den snart 25-åriga skådespelaren liv återstår att se, men i intervjun med Sveriges radio avslöjar hon att det finns projekt på gång som dock är hemliga.

Enligt hennes IMDB-sida ska hon vara med i So long Marianne, en film och Leonard Cohen hans kärlek och Marianne Ihlen. Mer information om den finns dock inte, så det är möjligt att vi får vänta ett tag på att se Josefine Frida Pettersen som den besjungna norskan.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Ebba Hultkvist från Skärgårdsdoktorn bytte bransch – det gör hon i dag
9 riktigt bra serier att titta på våren 2021
17 år efter Mean girls – det gör Lindsay Lohan i dag