Porträtt på artisten Julia Adams i färgglad jacka med allvarlig min.

Albumaktuella Julia Adams: ”Målet är att börja älska mig själv”

Julia Adams släpper albumet Konsten att leva den 21 maj, och på skivan finns den självbiografiska låten Julia där även Beatrice Eli medverkar. För Baaam berättar hon om arbetet med skivan – och om vägen bort från självhatet.
Bästa musikvideorna genom tiderna
1:04

Efter reklamen: Bästa musikvideorna genom tiderna

(1:04)

Slå på ljud

Artisten och låtskrivaren Julia Adams, 30, har lärt sig mycket om sig själv det senaste året och allt började med låten Julia – en kärlekssång som hon skrev till sig själv.

– Jag är så himla bra på att skriva om kärlek till andra och hur det känns, men kärleken till mig själv har suttit långt inne så det tog väldigt lång tid att skriva texten. Men jag är glad att jag gav det tid, för det har varit en del av en process med att börja älska mig själv.


Går i terapi

Låten Julia släpptes i början av mars och i den säger hon förlåt till sig själv och lovar att vara sin egen bästa vän från och med nu.

Du är stark och skör som kristall
Du lever på hans komplimanger

Du är ung, t
ippar på tå
Ingen får se b
akom smink och paljetter
Å Julia, förlåt allt dumt jag gjort mot dig

Önskar att jag alltid var snäll, var din bästa vän när allt skiter sig

- Utdrag ur låten Julia

Vad är det som behöver förlåtas?

– Jag är inne i ett skede i livet där jag inser att jag har satt käppar i hjulet på mig själv genom att inte tro på eller tycka om mig, varken fysiskt och psykiskt. Och jag har inte riktigt landat där än men mitt mål är att villkorslöst börja älska mig själv, men det är ganska svårt när man aldrig har gjort det tidigare. Så jag är mitt i det just nu. Jag går i terapi och försöker förstå var det kommer ifrån och hur jag hamnade här.

Vilken viktig insikt! Handlar låten om någon särskild period i livet?

– Nej, det här med ”smink och paljetter” har jag nog alltid levt med. Jag växte upp och var väldigt blyg och hade svårt att få kompisar och att hitta ett socialt utrymme där jag visste min roll. Det enda stället där jag var trygg på var vid pianot. Jag kunde sitta och sjunga vid pianot framför flera hundra barn på skolavslutningar som om det inte var något speciellt, men dagen därpå vågade jag inte ens ringa en kompis och fråga om vi skulle leka. Jag har alltid gömt mig bakom musiken, den har varit mitt skydd på något sätt.

Vem är Julia bakom sminket och paljetterna då?

– Hon är nog ganska skör. Jag tror att hon är allt. Jag har försökt att sätta mig in i olika fack förut, typ att jag är ”den snälla tjejen” eller så. Men jag har kommit fram till att jag kan få vara allt. Jag kan vara hård, kaxig, skör och snäll samtidigt. Och det är det jag försöker hitta – en slags balans. Att man kan vara allt och inte bara en viss typ.

Artisten Julia Adams i stickad rosa tröja och glittriga byxor framför en gammal Volvo.

Foto: Pontus Hammarström

Det låter väldigt klokt. Beatrice Eli är med och sjunger på låten, berätta – hur gick det till?

– Jag skickade låten till henne för jag fick en jättestark vision. Jag hade träffat henne några gånger men vi var inte vänner eller så. Vi har bara rört oss i samma sfär med samma vänner. Och varje gång jag har träffat henne så har jag känt att vi är lite lika på något sätt, att vi båda nog går runt och bär på ett hårt skal men är väldigt sköra längst in. Så jag skickade låten till henne och tänkte att hon nog kunde känna den på något sätt. Och hon svarade nästan direkt och sa att den här låten kom så himla rätt i tiden för henne och att hon kände att det var exakt det här hon behövde sjunga om just nu, säger Julia och fortsätter:

– Så när vi gick in i studion och sjöng in det här tillsammans så var det liksom... alltså alla, till och med producenten, satt med tårar i ögonen. Det var jättestarkt, och ett jättefint möte. Och jag tycker verkligen att våra röster kompletterar varandra så fint också, hennes djupa och min ljusa, det var också ett fint möte. Jag är så glad att få dela den med henne.

Vilket rys! Det är verkligen en bra låt, och det är nog många som kan känna igen sig i att man kan vara rätt hård mot sig själv. Kanske särskilt tjejer, tyvärr.

– Ja, så är det verkligen. Vi ska vara så himla mycket och vi ska pleasa alla andra framför oss själva. Det är farligt för man förlorar sig själv i det, säger hon och fortsätter:

– Jag har faktiskt aldrig fått så mycket respons på någon låt tidigare. Både tjejer och killar har hört av sig om att de känner igen sig i texten och att den hjälper dem, vilket känns jättefint. Det var mer än jag någonsin hade kunnat hoppats på.


Skriver även låtar åt andra

Du har ju även varit med och skrivit Emil Gustafssons singel Mun mot Mun som nyligen släpptes – samtidigt som du släpper egen musik. Hur kommer det sig?

– Jag släppte min debut-EP i början av 2016 och efter det var jag i någon slags sökande fas, jag sökte efter en hitlåt och behövde tjäna pengar och då tappade jag lite glädjen i musiken och ville inte jobba med mitt egna projekt längre. Så då började jag skriva åt andra istället; för att inte behöva deala med mitt egna självhat liksom. Då kunde gå in i andra artisters issues, och det var ganska skönt faktiskt.

– Och det var i den vevan som jag, Emil och Hilda Stenman skrev Mun mot mun. Det var väldigt kul, och det är alltid spännande att skriva till en kille. Jag har gjort det en del. Det blir liksom ett annat perspektiv.

Hur tänker du kring det här benet av karriären, att skriva åt andra?

– Jag tänker att jag vill ha det som en del av min musikkarriär, för det är ett skönt ställe att landa på. För jag kan bli väldigt trött på mig själv. Jag tror att det kommer att bli så efter det här albumet också, nu har jag fokuserat på mitt eget så länge och då är det skönt att landa i något annat när jag tröttnar på mig själv. Så det kommer nog alltid att vara en del av mitt musikskapande, att skriva åt andra också.


Albumet Konsten att leva släpps i maj

Låten Julia kommer att finnas på albumet Konsten att leva som släpps den 21 maj. Ett album som Julia Adams började söka efter för fyra år sedan men som hon har arbetat aktivt med det senaste året.

Hur känns det att albumet snart ska släppas?

– Det känns helt sjukt, men jag är också så stolt över mig själv för att jag har gjort det här. Det har tagit så jävla lång tid att hitta min väg och att hitta människor som förstår min vision. Men det känns också läskigt, för vad fan ska jag göra sedan? Jag börjar redan känna mig helt tom! Typ att jag inte har något mer att skriva om för det känns som att jag har skrivit om allt i det här albumet.

Om du har skrivit om allt som finns att skriva i det här albumet – finns det då någon röd tråd? Vad handlar albumet om?

– Mycket handlar om att våga känna. Att våga försöka landa i att ”jag är bra som jag är”. Det är mycket som grundar sig i min komplicerade relation till mina föräldrar som jag inte hörs med i dag. Det har varit en ganska stor sorg, framför allt att det inte har fungerat med min mamma. Så det har varit ett återkommande tema på skivan; det här med att bearbeta det med min mamma, men också parrelationer, och hur man tar sig ur sådant starkare. Hur man kommer ut på andra sidan och blir bättre.

Vill du berätta vad som har hänt med dina föräldrar?

– Det känns dumt att prata om det i detalj eftersom de inte kan ge sin syn på saken. Men vi har väldigt olika värderingar i livet och ser på livet och kärlek på olika sätt, om jag ska hårdra det.


Julia Adams album Konsten att leva släpps den 21 maj, men redan nu kan du hitta flera singlar från albumet på Spotify.

Foto: Benjamin Forslund, Gustav Wiking, Pontus Hammarström

Relaterade artiklar
Beatrice Eli: ”Livet som artist kändes mer smärtsamt än glädjefyllt”
Cherrie om rasismen och mobbingen under uppväxten
Demi Lovato om insikten som kommit med åldern: ”Jag är queer”