Onani och mens

Kan orgasmer lindra mensvärk? Ny studie ska ta reda på det

Hjälper onani mot mensvärk? I en ny studie ska man försöka ta reda på det. Samtidigt vill man bryta tabun kring både mens och onani.

Menstrubation (ett kombinerat ord av menstruation och masturbation) är namnet på ett nytt initiativ där en studie ska göras för att ta reda på hur onani påverkar mensvärk.

Under tre månader ska man helt enkelt försöka förstå om det är så att orgasmer kan lindra mensvärk. Bakom studien ligger menskoppsföretaget Lunette och sexleksaksföretaget Womanizer.


”Onani och menstruation är tatubelagda ämnen”

Med studien vill man bryta stigmat kring mensvärk samtidigt som man vill få en bättre övergripande förståelse kring hur menssmärtor fungerar.

”Att klitoris anatomi i sin helhet inte kartlagts förrän 1998 – mindre än 25 år sedan – är en tydlig indikation på att kvinnors reproduktiva hälsa inte är en prioritet inom medicinsk forskning. Det samma gäller även debatten om kvinnlig sexualitet och reproduktiv hälsa, specifikt onani och menstruation som än idag är tabubelagda ämnen. Som ett resultat av stigmat har kvinnors reproduktiva hälsoproblem, som mensvärk och potentiella behandlingar, inte undersökts tillräckligt”, står det i ett pressmeddelande.


1 000 personer söks till studien

Till studien söks tusen kvinnor över 18 år som har mens och mensvärk. Under de tre månader studien pågår ska deltagarna testa hur mensvärken påverkas av att onanera. Efter varje mens rapporteras resultaten in anonymt och digitalt.

– Bristen på studier om kvinnors reproduktiva hälsa är vad som motiverade oss att ta saken i våra egna händer. Vi vet att sexuell tillfredställelse har många positiva effekter och nu är det dags att utvidga dessa fördelar till kvinnors menstruationer, säger Johanna Rief, ansvarig för Sexual Empowerment på Womanizer.

Den som är intresserad av att delta kan anmäla sig på menstrubation.com innan den 15 maj 2020. Som tack får deltagarna varsin sexleksak och en menskopp.

Läs mer:

Gynning och Berg om mens och snippan efter förlossning

Skottland kan bli först i världen med gratis mensskydd

Sömn under mensen – 5 tips för att sova gott