will smith och jada pinkett smith

Kändisar som vägrat acceptera Oscarsgalans vinster och nomineringar

Att vinna en Oscarsstatyett står högt på många filmstjärnors önskelistor – men långt från allas. Här är ett gäng som vägrat att acceptera sina priser och helt bojkottat galan.
Så blir Oscarsgalan 2021
1:24

Efter reklamen: Så blir Oscarsgalan 2021

(1:24)

Slå på ljud

Oscarsgalan är filmvärldens i särklass mest prestigefyllda evenemang. Det till trots finns ett gäng stjärnor som av olika anledningar vägrat att acceptera sina vinster och nomineringar, eller bojkottat själva ceremoni. Här är vilka och varför!

Jada Pinkett Smith

Will Smith och Jada Pinkett Smith

Äkta makarna Will Smith och Jada Pinkett Smith.

År 2016 fick Jada Pinkett Smith nog då det för andra året i rad saknades representation av svarta skådespelare bland Oscarsnomineringarna.

”Att böna och be för erkännande förminskar vår värdighet och makt. Vi är värdiga människor, och vi har makt. Så låt Oscarsakademin göra sin grej, med värdighet och kärlek. Så gör vi vår, annorlunda”, sa Jada Pinkett Smith och gjorde klart att hon och maken Will därför bojkottade ceremonin.

De fick snabbt backning av en rad vinnare, bland andra Lupita Nyongg’o, Spik Lee, Michael More och George Clooney.

Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor och Richard Burton

Skådisparet Elizabeth Taylor och Richard Burton.

När Richard Burton år 1966 övertygade sin dåvarande hustru Elizabeth Taylor att skippa Oscarsgalan för hans skull, slog det tillbaka på henne själv. Både hon och maken var nominerade för sina skådespelarinsatser i Vem är rädd för Virginia Woolf? (Who's Afraid of Virginia Woolf?) men eftersom att Burton hade förlorat fyra gånger tidigare, ville han bespara sig att behöva bli överglänst på plats ytterligare.

Frugan Taylor vann i kategorin bästa kvinnliga skådespelare det året, men som sagt, akademin såg inte med blida ögon på hennes frånvaro vid prisutdelningen..

Banksy

konst av banksy

Konstverk av Banksy.

För tio år sedan nominerades konstnären Bansky för sin film Exit Through the Gift Shop i kategorin bästa dokumentär. Då Bansky håller hårt på sin anonymitet, han har aldrig frivilligt låtit sig fotograferas utan maskering, fick han lov att avstå prisutdelningen.

Oscars-akademin gick inte med på att stjärnan kom i förklädnad, då de menade att man inte skulle kunna garantera att en eventuell vinst gick till rätt person. Filmen vann aldrig, så det hade inte varit ett problem i alla fall.

Kendrick Lamar

kendrick lamar

Kendrick Lamar uppträde inte på galan.

Under 2020 års gala var Kendrick Lamar nominerad i kategorin bästa originalmusik med sin och Sias låt All the Stars från filmen Black Panther. På grund av krock i schemat missade Lamar galan och låten framfördes därför heller inte live så som de andra nominerade bidragen gjorde.

Eminem

eminem

Eminem.

Rapparen Eminem vann år 2003 i kategorin bästa originalsång med sin dunderhit Lose Yourself. Enligt uppgift låg Eminem och sov när priset delades ut. Hans kollega, med-låtskrivaren Luis Resto, fick därför ta emot statyetten å hans vägnar. Senare har Eminem förklarat att han tyckte det var för låga odds för vinst och att han inte ville gå på galan och riskera en förlust.

KATHARINE HEPBURN

katharine hepburn

Katharine Hepburn bojkottade Oscarsgalan alla år utom ett.

Framlidne skådespelerskan Kathrine Hepburn har rekord på antal nomineringar och vinster, hela tolv respektive fyra stycken. Trots det valde hon att konsekvent genom hela karriären bojkotta galan. Anledningen var att hon inte ansåg att priset bar någon betydelse. ”Min vinst är mitt arbete”, menade hon istället.

Men ett undantag gjorde hon, år 1974 deltog Hepburn som prisutdelare och sa lite skojfriskt att ”Jag är ett levande bevis på att en människa kan vänta 41 år på att vara osjälvisk”.

Woody Allen

woody allen

Kontroversielle regissören Woody Allen.

Den pedofil-anklagade regissören Woody Allen har gjort det till sin grej att aldrig närvara vid prisutdelningar.

”Hela konceptet med priser är löjligt. Jag kan inte böja mig för andras bedömningar. För om du accepterar när de säger att du förtjänar ett pris, då accepterar du även när de säger att du inte förtjänat ett”, har han sagt om saken.

Anohni

anohni

Anohni.

År 2016 skrev Anohni historia som första transperson någonsin att nomineras i kategorin bästa originalsång. Då hon av någon anledning inte ombads att framföra sin låt live, valde hon att bojkotta ceremonin. De andra nominerade artisterna i samma kategori deltog dock och uppträdde, inklusive Sam Smith, Lady Gaga och The Weeknd.

Roman Polanski

roman polanski

Roman Polanski.

The Pianist-regissören Roman Polanski är på flykt från sin hemland USA sedan han dömdes för sexualbrott, och smet från straffet. År 2003 dök han därför inte upp på Oscarsgalan och vännen Harrison Ford tog istället emot priset i kategorin bästa regi, å Polanskis vägnar.

Stanley Kubrick

stanley kubrick

Stanley Kubrick.

Legendariska regissören Stanley Kubrick har gjort sig ett namn med filmer som The Shining, Eyes Wide Shut och Lolita, men trots det aldrig vunnit för bästa regi. År 1969 vann han istället för bästa visuella effekter med filmen 2001: A Space Odyssey. Kubrick var inte på plats för att ta emot priset och skämtet löd att han var på mars för att leta inspelningsplats åt uppföljaren.

Michael Caine

michael caine

Michael Caine.

Skådespelaren Michael Caine fick sin första Oscarsnominering 1987, då i kategorin Bästa manliga biroll, som han också vann. Eftersom att Caine höll på som bäst med att spela in Hajen 4 avstod han galan. Som tur var har han fått förmånen att gå många gånger till, som både nominerad och vinnare.

Marlon Brando

marlon brando

Marlon Brando i Gudfadern 1972.

År 1973 vann Marlon Brandon i kategorin bästa manliga skådespelare för sin roll i Gudfadern. Istället för att ta emot priset personligen lät han aktivisten Sacheen Littlefeather gå upp på scen och hålla ett tal om hur illa Nordamerikas urbefolkning blivit behandlade av filmbranschen. Reaktionen i salongen blev bua-rop.

Källa: CNN, Business Insider

Foto: TT

Relaterade artiklar
12 ikoniska photobombningar från Hollywoodstjärnor
De mest galna Oscarsklänningarna genom tiderna
Oscarsgalan 2021: Så blir den stora filmfesten i år