Kändisar som pluggat på världens främsta universitet

Att vara en stjärna är stort i sig. Att vara en beläst sådan är ännu mer imponerande. Här är kändisarna som bevisat att Hollywood och utbildning går hand i hand.

I USA är de privatägda Ivy League-universiteten de finaste och mest ansedda du kan utbilda dig på. I Storbritannien pratas det gott om Oxford och Cambridge. Vi har listat stjärnor som studerat vid någon av de förnäma skolorna, och sedan haft lysande karriärer i rampljuset.

Natalie Portman, Harvard University

– Jag bryr mig inte om i fall college sabbar min karriär. Jag är hellre smart än är skådespelerska, sa Natalie Portman i en intervju med New York Post år 1999.

Hon har idag både en kandidatexamen i psykologi från Harvard University och en enastående Hollywood-karriär.

Emma Watson, Brown University

När Emma Watson studerade engelsk litteratur på Brown University var hon redan superkänd. Harry Potter-stjärnan visste tidigt att hon ville bli mer än en barnstjärna. 

– Jag ville låtsas som att jag inte var så berömd som jag var. Jag försökte hitta normalitet, men jag var samtidigt tvungen att acceptera vem jag är, vilken position jag är i och vad jag varit med om, har hon förklarat för E! News.

John Legend, University of Pennsylvania

Sångaren John Legend var så pass begåvad i highschool att han erbjöds stipendium till Harvard University, Georgetown University, Morehouse College och University of Pennsylvania. Han valde det senare och läste engelska med inriktning afro-amerikansk litteratur.

Julia Stiles, Columbia University

Efter att ha spelat huvudrollen i 10 orsaker att hata dig år 1999 var Julia Stiles ett populärt namn på castingarna. Hon valde att ta examen i engelsk litteratur vid Columbia University och fortsatte därefter sin skådespelarkarriär. Hennes meritlista blev snabbt lång.

Maggie Gyllenhaal, Columbia University

Skådespelerskan Maggie Gyllenhaal blev känd redan som barn i filmen Waterland. Hon spenderade tonåren på vita duken, och i klassrummet. Stjärnan studerade litteratur och österländsk religion vid Columbia University.

Michelle Obama, Princeton University & Harvard University

Vad alla kanske inte vet är att USA:s tidigare First Lady Michelle Obama är utbildad advokat. Hon har en kandidatexamen i sociologi vid Princeton University och en juristexamen vid Harvard Law School.

Matt Damon, Harvard University

Oscarsvinnaren Matt Damon lämnade Harvard utan examen 1992 men fick senare en heders-titel. Hans otroliga framgångar som skådespelare gjorde att skolledningen ville uppmärksamma honom trots allt.

Reese Witherspoon, Stanford University

Skådespelerskan Reese Witherspoon var bara 15 år när hon fick sin första filmroll i The Man in the Moon. Efter succén med den bestämde hon sig för att fortsätta utbilda sig och kom in på det ansedda Stanford University. Där läste hon engelsk litteratur, men tog aldrig examen eftersom rollerbjudanden fortsatte att trilla in.

Kronprinsessan Victoria, Yale University

Sveriges egen kronprinsessa Victoria är beläst. Hon har en grundläggande soldatutbildning, har praktiserat på FN i New York och pluggat så väl statskunskap som historia på Yale University i New Haven, Connecticut.

Källa: Marie Claire

Foto: TT

LÄS MER:

Borde du byta jobb? Här är testet som ger dig svar

8 saker du inte ska acceptera på jobbet

Test: Vad borde du plugga på högskolan?