Keira Knightleys feministiska statement – därför väljer hon historiska filmer

Keira Knightleys feministiska statement – därför väljer hon historiska filmer

Elizabeth Bennet, Anna Karenina och Cecilia Tallis – Keira Knightleys historiska roller är många. Det finns en anledning till att hon ofta föredrar dem framför nutida filmer.

Läs mer: Bastun kan förlänga ditt liv – och är lika effektiv som träning

Tänk på en film med Keira Knightley. Ser du henne i gammaldags klänningar med korsetter, kanske i ett viktorianskt England?

Skådespelaren har absolut haft flera roller i filmer som utspelar sig i nutid, exempelvis Skruva den som Beckham, Love Actually, Seeking a Friend for the End of the World och Last Night. Men hon har kanske framför allt gjort sig känd för sina många roller i historiska filmer så som Stolthet och fördom, Anna Karenina, Pirates of the Caribbean, The Imitation Game, Försoning och The Duchess.


Läs mer: Alexandra Rejsmar: Du är är man och jag är kvinna – det gör all skillnad

Det finns en förklaring till det. I en intervju med tidningen Variety pratar Keira bland annat om anledningen till att hon ofta söker sig till filmer som utspelar sig i en svunnen tid.

– Jag gör inte riktigt filmer som utspelar sig i nutid eftersom de kvinnliga karaktärerna nästan alltid blir våldtagna. Jag finner alltid att det är något osmakligt i hur kvinnor porträtteras. Under tiden har jag alltid hittat väldigt inspirerande karaktärer i historiska verk, säger hon till Variety.

Keira menar dock att det har skett förbättringar på senare år.

– Plötsligt får jag manus skickade till mig med nutida kvinnor som inte blir våldtagna i de första fem sidorna och inte heller bara är där som den kärleksfulla flickvännen eller frun.

Foto: IBL