Krisen i Svenska Akademien på 5 minuter – detta har hänt

Krisen i Svenska Akademien på 5 minuter – detta har hänt

Svenska Akademien gick från upphöjd institution till paktbildande realitysåpa. För den utomstående är det mesta obegripligt – vad hände egentligen? Baaam reder ut på 5 minuter.

Läs också: Ny studie: Sverige är världens svåraste land att få vänner i

Det har den senaste veckan stormat något oerhört kring Svenska Akademien. På bara dagar har den upphöjda institutionen fallit likt Ikaros och ledamöternas smädelser har haglat ned över kultursverige. Vissa har liknat intrigen vid en snaskig dokusåpa – ”Hämta popcornen! Nu ska Horace vara med i Opinion Live!”.

Men för de som inte är en del av Stockholmspressen eller har vuxit upp med något som kallas ”salongen” hemma kan det hela tyda sig ganska obegripligt. För att snacka klarspråk, vad sjutton hände egentligen?

Eftersom turerna är så röriga kan en recap lätt bli likt en längre roman – och det orkar ingen läsa. Så här kommer en sammanfattning av krisen i Svenska Akademien på 5 minuter. Spara och håva fram när diskussionen kickar igång vid middagen ikväll.


Har du bara 30 sekunder? Här är fusklappen:

Akademiledamoten Katarina Frostenson har en relation med en man som anklagats för sexuella trakasserier. När Frostenson ändå fick sitta kvar avgick tre i protest mot beslutet och bara dagar senare avgick Sara Danius som ständig sekreterare och lämnade sin stol. Därefter lämnade även Frostenson.

Trivia:

När Akademien samlades för att dela ut ett pris mitt under krisen dök ledamoten Kristina Lugn upp och omringades av journalister. Hon avböjer frågor utan viftar bara med en cigarett och skriker ”Jag röker, ni kommer att dö!”.


Vad gör Svenska Akademien?

Svenska Akademien instiftades år 1786 av Gustav III med syftet att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. I Akademien sitter 18 ledamöter, därför kallas de ibland för ”De Aderton”, och alla ledamöter sitter på livstid. Lämnar en sin stol förblir den tom tills dess att ledamoten gått bort.

Varje år utser Svenska Akademien bland annat vilka som tilldelas Nobelpriset i litteratur och anses vara en av Sveriges viktigaste kulturinstitutioner. Därtill ligger Akademien bakom Svenska Akademiens ordlista och Svenska Akademiens ordbok, två viktiga ordböcker, samt delar ut en rad stipendier.

Läs också: Flyg som ett proffs – 8 smarta hacks och tips för hela resan


Vilka sitter i Svenska Akademien?

Stol nr 1: Förfat­ta­ren och litteraturforskaren Lotta Lotass, f. 1964 (invald 2009)
Stol nr 2: Språkforskaren Bo Ralph, f. 1945 (invald 1999)
Stol nr 3: Språkforskaren Sture Allén, f. 1928 (invald 1980)
Stol nr 4: Förfat­ta­ren och litteraturforskaren Anders Olsson, f. 1949 (invald 2008)
Stol nr 5: Språk- och litteraturforskaren Göran Malmqvist, f. 1924 (invald 1985)
Stol nr 6: Språkforskaren Tomas Riad, f. 1959 (invald 2011)
Stol nr 7: Litteraturforskaren och författaren Sara Danius, f. 1962 (invald 2013) – Ständig sekreterare
Stol nr 8: Antikforskaren och poeten Jesper Svenbro, f. 1944 (invald 2006)
Stol nr 9: Teologen och religionsfilosofen Jayne Svenungsson, f. 1973 (invald 2017)
Stol nr 10: Historikern och författaren Peter Englund, f. 1957 (invald 2002)
Stol nr 11: Författaren Klas Östergren, f. 1955 (invald 2014)
Stol nr 12: Författaren Per Wästberg, f. 1933 (invald 1997)
Stol nr 13: Författaren och dramatikern Sara Stridsberg, f. 1972 (invald 2016)
Stol nr 14: Poeten och dramatikern Kristina Lugn, f. 1948 (invald 2006)
Stol nr 15: Författaren Kerstin Ekman, f. 1933 (invald 1978)
Stol nr 16: Förfat­ta­ren och litteraturforskaren Kjell Espmark, f. 1930 (invald 1981)
Stol nr 17: Författaren och litteraturforskaren Horace Engdahl, f. 1948 (invald 1997)
Stol nr 18: Författaren Katarina Frostenson, f. 1953 (invald 1992)


Detta är bakgrunden till bråket

I spåren av #metoo publicerades en artikel i Dagens Nyheter i november där 18 kvinnor anklagade en man som omnämns som ”Kulturprofilen” för sexuella övergrepp, bland annat i Svenska Akademiens lägenheter. Mannen i fråga har en relation med akademieledamoten Katarina Frostenson. Kulturprofilen har även senare anklagats för att ha läckt nobelpristagare samt att det förekommit andra oegentligheter med skatt och alkoholutskänkning.

Under hösten anlitades en advokatbyrå för att utreda händelserna. Den starka interna kritiken mot Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius består delvis i att hon, utan de andra ledamöternas insyn, fattade beslut om vad advokatbyrån skulle utreda.

På grund av Katarina Frostensons relation med Kulturmannen och utredningen av honom har Akademien delats i två läger: de som velat att hon ska lämna sin stol och de som velat ha henne kvar.


Dag för dag: Detta har hänt

6 april

Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund lämnar sina stolar i Svenska Akademien efter att ha röstat för att Katarina Frostenson skulle lämna sin stol – men förlorat omröstningen.

7 april

Även Per Wästberg röstade för en uteslutning av Katarina Frostenson men beslutar att sitta kvar. Sara Stridsberg meddelar att hon överväger att lämna sin stol eftersom händelserna grusat hennes hopp om institutionens förnyelse.

8 april

Åtta ledamöter skriver i Svenska Dagbladet att de röstat emot att utesluta Katarina Frostenson och menar att det beror på att skälen inte är starka nog. Ledamöterna som skriver under är Sture Allén, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Göran Malmqvist, Anders Olsson, Bo Ralph, Tomas Riad och Jayne Svenungsson.

Kungen, som även är Svenska Akademiens beskyddare, har nu även ett möte med Sara Danius på Drottningholms Slott.

9 april

Det framkommer att det under helgen lämnats in en polisanmälan av en privatperson rörande Svenska Akademiens koppling till Kulturprofilens ”klubb”. Anmälan lämnas över till Ekobrottsmyndigheten och en förundersökning ska inledas under veckan. Rådet från advokatbyrån Svenska Akademien själva anlitade var just att göra en polisanmälan, något institutionen avböjde.

10 april

Horace Engdahl skriver i en debattartikel i Expressen att ”Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.

Samtidigt säger hans före detta fru Ebba Witt-Brattström till Kulturnyheterna att Horace under alla år de var gifta läckte till henne vem som skulle vinna Nobelpriset.

11 april

Kungen skriver i ett pressmeddelande att han är beredd att se över Svenska Akademiens stadgar, särskilt de som rör utträde. I dag tillåter inte stadgarna att en ledamot lämnar självmant och ledamöter ersätts bara om de dör eller blir uteslutna.

12 april

Efter ett sammanträde på Svenska Akademien meddelar Sara Danius att hon lämnar sin stol och sin post som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Kort efteråt kom även beskedet att Katarina Frostenson lämnar sin stol.

I dagsläget sitter enbart 11 av 18 ledamöter kvar på sina stolar.

13 april

Efter att Sara Danius lämnat sin post väljer många i sociala medier att backa Sara Danius genom att bära hennes signaturplagg knytblusen. Däribland Centerns partiledare Annie Lööf, kulturminister Alice Bah Kuhnke och social- och idrottsminister Annika Strandhäll.

19 april
En manifestation till stöd för Sara Danius hålls på flera håll i landet. Utanför Börshuset i Stockholm samlades över 1000 personer, många iklädda knytblus.

Läs också: Så stylar du fulsnygga chunky sneakers på fyra olika sätt

Foto: TT