Kristen Stewart om hur det var att komma ut som gay

Kristen Stewart om hur det var att komma ut som gay

Kristen Stewart är aktuell i den nya filmen Happiest Season, där hon spelar Abby, flickvän till Harper som ännu inte kommit ut som gay för sin familj. Nu berättar Kristen om hur det var när hon själv kom ut.
10 Historiska HBTQ+profilerna vi minns
Slå på ljud

Kristen Stewart slog igenom i rollen som Bella i de omtalade Twilight-filmerna. Efter det har vi sett henne i en rad roller. Just nu är hon aktuell som Abby i den kommande filmen Happiest Season, som handlar om Harper, som ännu inte kommit ut som homosexuell för sin familj, men som trots det tar med sin flickvän Abby till julfirandet.

I en ny intervju med InStyle berättar Kristen Stewart om sina egna erfarenheter kring att komma ut.

– Det finns alltid saker som skaver när man lever som queer i den här världen, säger hon och fortsätter:

– Första gången jag dejtade en tjej så frågade folk direkt om jag var lesbisk. Och jag tänkte att, ‘gud, jag är 21 år gammal’. Det kändes som att det skulle såra folk jag varit med tidigare. Inte för att jag skämdes över att vara öppet gay, utan mer för att jag inte gillade att lämna ut mig själv på det sättet.

Kristen Stewart om andras förväntningar på henne

Att slå igenom som ung har satt sina spår, redan när Kristen Stewart medverkade i den första Twilight-filmen blev hon och hennes kärleksliv ständigt bevakat av press och paparazzis. Och inte blev det mer sällan när hon och Twilight-kollegan Robert Pattinson blev ett par.

– Det var en period när jag kände mig fången. Även i mina tidigare straighta förhållanden så gjorde vi allt vi kunde för att undvika att hamna på bild. Jag tror att pressen över att representera en grupp av människor, att representera queer, var något som jag inte förstod mig på då. Men jag kan se det nu. Nu i efterhand kan jag berätta hur jag faktiskt upplevde det. Men där och då sa jag bara att ‘jag mår bra, mina föräldrar är okej med det och allt är bra’. Men det är skitsnack. Det har varit tufft. Det har varit svårt, det är det för alla, säger hon.

I intervjun får hon frågan om hon upplever att det finns förväntningar på henne när hon spelar karaktärer som har samma sexuella läggning som henne själv – om hon känner att hon väntas vara en talesperson för hela HBTQ+-rörelsen.

– Jag kände mer så när jag var yngre, när jag blev pushad till att sätta en etikett på mig själv. Jag hade inga problem med att visa vem jag var. Jag gick ut varje dag och visste att jag skulle fångas på bild hop med min flickvän, men jag ville inte prata om det. Jag kände en enorm press, men det var inte HBTQ+-rörelsen som satte den pressen på mig.

”Nu njuter jag istället av det”

Idag är hon mycket mer bekväm med att visa sin kärlek för andra, framför allt när hon är medveten om hur det kan påverka andra som fortfarande kämpar med att komma ut för sina nära och kära.

– Jag var ett barn då, och jag kände mig förolämpad. Nu njuter jag istället av det. Jag älskar tanken av att allt jag gör med enkelhet påverkar folk som fortfarande kämpar. När jag ser barn som verkligen vet vilka de är, på ett sett som de inte hade gjort på den tiden som jag växte upp, blir jag överlycklig.

Foto: TT

LÄS MER:

Bilden på Nicole Richie och dottern Harlow får fansen att reagera

Team Edward eller Jacob – hur mycket minns du egentligen från Twilight?

Årets mäktigaste på sociala medier – här är hela listan