miss li

Läkare missade Miss Lis ledsjukdom – uppmanade henne att gå ned i vikt

Miss Li kämpade länge med smärtor i kroppen och att få rätt vård. Läkare avfärdade henne som hypokondrisk och sa att hon borde gå ned i vikt. Till slut kom diagnosen.
8 kändisar som lever med kroniska sjukdomar
0:56

Efter reklamen: 8 kändisar som lever med kroniska sjukdomar

(0:56)

Slå på ljud

När artisten Linda ”Miss Li” Karlsson, 39, uppsökte läkare för sina svåra smärtor i kroppen skickades hon hem med en uppmaning om att gå ned i vikt. Senare skulle det visa sig att hon drabbats av en kronisk ledinflammation. Nu berättar stjärnan om irritationen över läkarens miss.

– Jag var normalviktig, säger hon.

Symptomen avfärdades i vården

Det är i podcasten Hundåren som Miss Li pratar om karriärens motgångar. År 2010 var hon på turné med sitt band i Europa och led av en svår smärta i kroppen. Väl hemma i Sverige uppsökte hon läkare på vårdcentral. Artisen ombads testa att lyfta på armarna, vilket var svårt med värken.

– Jag kunde inte riktigt lyfta dem mer än halvvägs upp. ”Jag kan inte se något annat än att du borde gå ned i vikt” sa han, berättar Miss Li, och syftar på läkaren.

– Jag var absolut långt ifrån bmi-mässigt i den övre kanten. Så jag blev lite irriterad på honom, säger hon nu.

Sångerskan hade dessutom vid det laget tappat mycket i vikt då smärtorna gjort det svårt för henne att äta.

Anklagades för hypokondri

Miss Li fortsätter att beskriva bemötandet hon fick i vården där ingen tycktes tro på hennes ord om sina symptom.

– Alla bara avfärdade det som att jag var hypokondrisk, och jag hade jobbat mycket så många trodde det kunde ha med stress att göra.

Till slut vägde stjärnan 48 kilo och föll ihop hemma i lägenheten. Miss Li åkte in till akuten och fick äntligen veta vad som orsakat smärtan och lidandet. Vid det här laget hade det pågått i sex månader.

– Jag fick veta att jag har en kronisk ledinflammation och den är väldigt aktiv. Det är en sådan autoimmun sjukdom, säger hon i podden.

Har slutat medicinera

Och där kom vändpunkten. Efter flera år på turné fick hon nu tänka till och lägga om sin livsstil. Miss Li beskriver det som att hon 27 år gammal tvingades att växa upp och lämna det stökiga livet bakom sig.

– Jag fick en helt annan insikt på livet, säger Miss Li.

Hon behandlades med en rad läkemedel däribland kortison, morfin och cellgifter. Idag är hon, trots läkarens hårda diagnos, medicinfri.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Relaterade artiklar
Kändisar som lever med kroniska sjukdomar
7 tecken på att du har en höstdepression
Här protesterar Jennifer Lawrence och Amy Schumer mot abortlagen