Läskiga skräckfilmer du inte kommer våga se klart

13 skräckfilmer som du på riktigt inte kommer våga se klart

Skyhög puls, kallsvettningar och en stark känsla av panik. Att se på skräckfilm är en härlig upplevelse! Baaam listar 13 skräckisar som håller hög kvalitet och skrämmer skiten ur dig.

Då och då läser jag trådar och rubriker om nya skräckfilmer som sägs vara ”den läskigaste som gjorts”. Dess påståenden stämmer sällan utan filmen ifråga är ofta fruktansvärt dålig och kan på sin höjd överraska med sina jump scares (minns ni ”Verónica”?).

Och som den trogna skräck-konsument jag är kände jag ett ansvar att tipsa om filmer som:

1. Är bra.

2. Faktiskt är läskiga.

Så varsågod – här följer 13 filmer som lär skrämma skiten ur dig.
Trevlig filmkväll!

Ännu fler streamingtips från Netflix hittar du här!


1. It Follows

Efter ett one night stand blir tonåriga Jay förföljd av ett mystiskt och osynligt väsen som lämnar döda kroppar i sin vaka. Det enda sättet att bli av med ”Det” är att ha sex med någon annan. Du som gillar 70- och 80-talets slasherfilmer kommer att uppskatta det nostalgiska fotot och musiken.

via GIPHY

2. The Blair Witch Project

Filmen som startade skräckfilmstrenden med ”hittat” material filmat med skakiga handkameror och övervakningskameror och blev en otrolig succé. Vi följer tre filmstudenter när de beger sig in i Maryland-skogen för att göra en dokumentär om Blair Witch-legenden. Ju djupare in i skogen de går desto märkligare saker händer tills att det filmade materialet är det enda som återstår.

3. REC

En spansk skräckis som även här använder sig av den dokumentära stilen – men med zombies istället för häxor. Tänk ”The Blair Witch Project” möter ”28 dagar senare”. En reporter och fotograf åker med räddningstjänsten till ett lägenhetshus. De blir snart instängda tillsammans med de boende och något skräckinjagande väsen. En stor del av ”REC” är filmat med mörkerseende och de sista tio minuterna är riktigt läskiga.

via GIPHY

Läs mer: Nu kommer tjänsten som visar Kardashians – och 150 andra realityserier

4. The Conjuring 1 & 2

Helt ärligt – jag kan inte välja mellan de två filmerna. Båda är riktigt bra, sevärda och kommer få dig att sitta med hjärtat i halsgropen. Filmerna baseras på verkliga fall som de paranormala utredarna Ed och Lorraine Warren tog sig an på 1970-talet. I de här filmerna får vi dessutom möta en av de, i mitt tycke, läskigaste skräckfiguerna som finns – Valak.

5. Annabelle: Creaton

En spin-off på ”The Conjuring”-filmerna. Den första Annabelle-filmen lämnade en del att önska men den andra håller måttet – och skrämmer dig från vettet. Efter att deras dotter dött startar en dockmakare och hans fru ett barnhem för flickor. Men flickorna blir snart terroriserade av en besatt docka.

via GIPHY

6. The Descent

En grupp vänner ger sig ut på grottexpedition och märker sakta att de inte är ensamma nere i mörkret. Om du inte redan är klaustrofobisk lär du bli det efter den här filmen. ”The Descent” gör ett bra jobb att bygga en kuslig och panikartat stämning endast med hjälp av trånga gångar och stenras. När monsterna till slut dyker upp är du redan genomsvettig av stress.

7. Funny Games

Finns både som tysk förlaga och amerikansk remake. En familj hålls gisslan i sin idylliska sommarstuga av två psykopater som tvingar dem till allt hemskare saker. Här är det inga monster, zombies, spöken eller demoner. Bara människors ondska.

via GIPHY

8. The Babadook

En mamma försöker hantera hennes sons rädsla för ett, vad hon tror är påhittat, monster i huset. Hon upptäcker senare att monstret kanske inte är helt påhittat och märker av en hotfull närvaro i huset. En film med starka Freddy Krueger-vibbar som har skrämt slag på folk runt hela världe

9. Paranormal Activity

00-talets kanske största skräckfilmssuccé som gjordes med minimal budget och övervakningskamera-stil. I den första filmen (av hela sex stycken) upptäcker ett nyinflyttat par en demonisk närvaro i huset. Sättet det är filmat på gör att filmen känns obehagligt nära, som att det skulle kunna hända vem som helst.

via GIPHY

10. Mama

Två flickor som förlorat båda sina föräldrar och i flera år levt ensamma i vildmarken tas om hand av sin farbror och hans fru. Barnen plågas dock av en övernaturlig ande de kallar för ”Mama”. Creepy och märkliga barn är alltid tacksamt material i skräckfilmer. Kombinera det med spansk fingertoppskänsla för genren och du har en toppenfilm.

via GIPHY

Läs mer: Den här skräckfilmen ska du se – baserat på ditt stjärntecken

11. Insidious

En familj plågas av en ond ande som försätter deras son i koma. De får snart veta att pojken kan skilja sitt medvetna från sin fysiska kropp och hålls fången i en annan, astral dimension. En film med en riktigt bra och överraskande originell handling.

via GIPHY

12. The Ring

Den amerikanska remaken från 2002 är lättast att få tag på, men den japanska originalversionen är egentligen den läskigare. Journalisten Rachel undersöker berättelsen bakom ett VHS-band som tycks vara orsaken till att folk dör inom en vecka efter att de sett det. Jag utlovar hjärtstillestånd om telefonen skulle råka ringa efter att du sett klart filmen.

via GIPHY

13. Exorcisten

Det finns en anledning till att många äldre, klassiska skräckfilmer inte är med på den här listan. Det beror inte på att de är dåliga, många är tvärtom väldigt bra. Det är snarare så att mycket som ansetts vara läskigt på film 1982 inte känns lika läskigt i dag. Vi har blivit vana och avdomnade. En äldre film som däremot ännu håller måttet när det kommer till skräck-faktorn är ”Exorcisten”. Berättelsen om en tonårstjej som blir besatt av en ond ande och utsätts för en exorcist av två präster.

via GIPHY

Foto: IBL