Ida och Emil med Astrid Lindgren

Lena spelade Ida i Emil i Lönneberga – så ser hon ut som vuxen

Som lillasyster Ida till busfröet Emil i Emil i Lönneberga blev Lena Wisborg känd för hela svenska folk. Efter några roller som barn valde hon att lägga skådespeleriet bakom sig, och tog sig an en annan karriär. Så här ser Lena Wisborg Candinger ut som vuxen.
Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut
2:11

Efter reklamen: Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

(2:11)

Slå på ljud

Lena Wisborg var bara fem år gammal när hon fick rollen som Emils lillasyster Ida i Emil i Lönneberga. Filmen, som släpptes 1971, blev en stor succé hos publiken som de flesta andra filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker. 1972 släpptes uppföljaren Nya hyss av Emil i Lönneberga, och 1973 kom den sista filmen Emil och griseknoen.

Emil och Ida i Lönneberga.

Ida och Emil i Emil i Lönneberga.

Roger Tillberg/TT

I en intervjuserie på Youtube, Alla vi barn från filmerna, berättar Lena, som numera heter Wisborg Candinger, att hon inte visste vad det skulle innebära att ta rollen som Ida – men att hon inte heller blev tvingad att jobba om hon inte ville.

– När jag blev tillfrågad blev jag i första hand tillfrågad om jag verkligen ville göra det. Jag fick förklarat lite vad det innebar – att jag skulle vara borta hemifrån och borta från mina föräldrar. Men som femåring kan man ju naturligtvis inte förstå konsekvenserna av det. Men om jag inte hade velat göra det så hade jag aldrig blivit tvingad att göra det. Jag visste vad jag gjorde så långt som en femåring nu kan göra, säger Lena Wisborg Candinger.

Emil i Lönneberga-skådepelarna i tonåren.

Jan Ohlsson och Lena Wisborg som tonåringar, år efter att ha spelat Emil och Ida.

Jan Collsiöö / TT /

Valde bort skådespeleriet efter Ida i Lönneberga

Efter att ha gjort en biroll i serien Katitzi 1979 så valde Lena att lägga skådespeleriet bakom sig.

I stället har hon haft andra kreativa yrken, och jobbat med olika typer av hantverk.

– Jag hade bestämt mig för att bli maskör, så jag är utbildad frisör och så, men jag blev allergisk så jag kunde inte fortsätta. Jag har jobbat med många olika saker fram och tillbaka. När jag inte kunde jobba som frisör och maskör, så utbildade jag mig till skräddare. Man har jobbat en hel del konstnärsmässigt eller hantverksmässigt, säger hon i Alla vi barn från filmerna.

Lena är i dag 55 år, och lever i Stockholm med sin man.

Så här ser Lena Wisborg ut som vuxen.

Youtube.
Relaterade artiklar
Jonna Liljendahl spelade Madicken – så ser hon ut i dag
Så gick det för skådespelarna i ”Alla vi barn i Bullerbyn”
Vi på Saltkråkan ska spelas in på nytt – i nutida tappning