Inatt gick Oscarsgalan av stapeln i Los Angeles. Röda mattan fylldes av kändiseliten, priser delades ut utan några uppenbara missöden och vinnarna var glada och tacksamma. Mycket var precis som vanligt. Och det är tyvärr det som är problemet.
Ur jämställdhetsperspektiv finns det mycket att utveckla och förbättra på Oscarsgalan. Till exempel har det för andra året i rad inte nominerats en enda kvinna i kategorin bästa regi. Och det beror inte på att det saknades prestationer från kvinnor i år heller. Filmen Little Women, som regisserats av Greta Gerwig, blev sexfaldigt nominerad. Ingen av nomineringarna var i kategorin regi.
Värre blir det när vi tittar på årets vinnare. Filmen Bombshell – När tystnaden bryts, vann en Oscar. Läser man bara den meningen blir budskapet positivt. En verklighetsbaserad film berättad ur ett kvinnligt perspektiv om skandalen på Fox News där vd:n Roger Ailes anklagades för sexuella trakasserier och till slut fick sparken prisas. Med andra ord en sann historia om när kvinnor gick ihop, stod på sig och vågade berätta. Det här var dessutom innan MeToo.
Bombshell vinner en Oscar för bästa smink och hår
Problemet är att kategorin de tog hem statyetten i är ”bästa smink och hår”. En film om modiga kvinnor som står upp mot sexuella trakasserier vinner alltså pris för bästa smink och hår.
Faktum är att Bombshell var nominerad i tre kategorier. Charlize Theron för bästa kvinnliga huvudroll och Margot Robbie för bästa kvinnliga biroll. Renée Zellweger vann priset för bästa kvinnliga huvudroll för sin prestation i Judy medan medan Laura Dern tog hem statyetten i kategorin för biroll för sin roll i Marriage Story. Det resultatet sticker inte i ögonen på samma sätt med tanke på filmernas teman och de väl genomförda rolltolkningarna.
De andra nominerade filmerna i kategorin för smink och hår var Joker, Judy, Maleficient: Mistress of Evil och 1917. Alltså bara filmer där syftet med sminket är att skapa blodiga skador, fantasy-horn, teatraliskt smink på person i kris eller galet clownsmink.
Lösögonfransar och läppglans
Visst, man kan se det som att Bombshells nominering visar på att det inte är nödvändigt att sminka någon till monster för att ha möjlighet att vinna. Men det hela blir problematiskt när man läser om vilken look sminkteamet enats om med hjälp av studera gamla klipp från Fox. I en intervju med New York Times (med rubriken Lashes, Lashes, Lashes: What It Took to Give the ‘Bombshell’ Women the Fox Look) berättar Vivian Baker och Kazu Hiro, som ligger bakom sminket, att looken passar in i ”hela konceptet med kvinnor som barbiedockor”.
Till deras försvar behöver tyvärr utseendet vara en komponent i den här filmen för att belysa hur Roger Ailes utövade, och hur många män idag, utövar makt över kvinnor. Delar av sminket är dessutom tekniskt svårt med tanke på att proteser användes för att få skådespelerskorna att likna de verkliga kvinnliga karaktärerna de spelade. Att blanda proteser med vanligt smink och att få det att se verklighetstroget ut är ingen lätt match. Att få det att hålla och fungera framför hårt tv-ljus är inte heller enkelt, intygar både Baker och Hiro i intervjun med Times. Men det handlar så mycket om hur vi pratar om saker. I samma intervju läser jag nämligen att lösögonfransar var ett extremt viktigt element. Citatet ”super glossy, super pretty”, används om kvinnornas läppar.
Oscarsgalan 2021
Min bittra smak i munnen handlar lika mycket om vilka filmer som uppmärksammas för vad. Det här är den nittioandra upplagan av Oscarsgalan. MeToo har skakat om en hel värld sedan 2017. Nu har det hunnit bli 2020. En film som bör ses och uppmärksammas för sin obehagliga men verklighetstrogna gestaltning av sexuella trakasserier, kvinnligt mod och prestationer som resulterade i två nomineringar i de tyngre kategorierna uppmärksammas i slutändan för lösögonfransar och glossiga läppar. Dessutom på tre blonda vita kvinnor med normkroppar.
Jag kan bara hoppas att den nittiotredje upplagan av Oscarsgalan visar upp ett fokus och ett resultat som linjerar bättre med framtiden.