mapei

Mapei: Det var fullt på förlossningen – födde hemma ståendes i hallen

I februari födde Jacqueline ”Mapei” Cummings, 37, sitt första barn – ståendes hemma i hallen. Nu riktar hon kritik mot förlossningsvården.
0:55

Efter reklamen: Därför tappar många håret efter förlossningen

(0:55)

– Jag är besviken och arg, säger Jacqueline Cummings när hon intervjuas av tidningen mama.

Jacqueline Cumming är känd under sitt artistnamn Mapei och blev i vintras mamma för första gången. Sambon Arash hjälpte henne plocka upp den nyfödda babyn som hade åkt ned i benet på hennes mjukisbyxor. Detta efter att de i flera timmar försökt få plats på Södersjukhusets knökfulla BB i Stockholm.

Fick rådet att ta värktabletter och vänta

– Det läskiga är ju att vad som helst hade kunnat hända, säger Jacqueline till tidningen.

– Jag är faktiskt jättebesviken. Det är långa köer, ingen som bryr sig. Jag menar inte att lägga skulden på dem som jobbar där, det är ju inte deras fel liksom. Men någonting måste hända!

Det var tre veckor kvar till beräknad födsel när Jacqueline en kväll i februari kände sig extra trött och orkeslös. Hon och sambon befann sig i en musikstudio och bestämde sig för att ta taxi hem. Klockan tre den natten gick vattnet.

– När jag förstår att det är vattnet som har gått ringer vi SÖS och de bara ”tyvärr, det finns inga platser, det är fullt”, säger hon.

Hon fick rådet att ta värktabletter och vänta. Under tiden hade Jacqueline fruktansvärt ont.

Barnet fångades upp av mjukisbyxor

Jag satt i duschen, jag bajsade på mig, jag gick runt i lägenheten som en galning. Vi ringde igen, men det var fortfarande fullt. Nu sa de att jag skulle lägga mig och vila, men det gick absolut inte. Det var en forsande smärta som inte tog slut. Jag var helt förstörd.

Till slut bestämde sig paret för att åka in till BB oavsett vad man säger till dem på telefonen. De hann bara fram till hallen innan Jacqueline fick en värk som var för stark för att hejda.

– Det var bara att trycka på och följa med. Jag vrålade rakt ut, berättar hon i mama.

Barnet kom ut och gled ned i benet på hennes mjukisbyxa. Kvar i Jacqueline var moderkakan, och i den satt navelsträngen till den nyfödde.

Familjen hämtades av ambulans

Sambon Arash hjälpte Jacqueline av med mjukisarna och kunde fånga upp barnet som tack och lov var vid god hälsa, men det visste de inte då.

– Om jag hade varit själv hade jag inte klarat det. Och att jag hade mjukisbyxor på mig. Om jag inte hade haft dem… Det var ju stengolv i hallen liksom…, berättar hon i intervjun.

De ringde efter ambulans som kom och hämtade upp den lilla familjen. Väl framme på BB fick de stanna i fem dagar. Fem månader senare har chocken lagt sig, men besvikelsen sitter kvar.

– Jag känner hur jag blir bitter och arg när jag tänker på det, men jag orkar inte gå runt med de här känslorna kring min sons födsel. Jag måste släppa ilskan och låta det få vara fint också. För det är det. Väldigt mycket är positivt med det också.

Foto: TT

Källa: mama

Relaterade artiklar

I ständig konflikt med din partner? Så håller ni sams i sommar

Elizabeth Hurleys son Damian har vuxit upp – går i modellens fotspår

Storken har anlänt – här är alla svenska kändisar som fått barn 2021