Neo och Trinity i The Matrix som nu får en fjärde film.

Matrix 4 blir verklighet – med samma gamla skådisar

Keanu Reeves och Carrie-Anne Moss återvänder till sina gamla roller, Neo och Trinity, i en fjärde Matrix-film. Här är allt vi vet!

Nej, det är inte en dröm. Matrix återuppstår och alla originalskådespelare samlas för en fjärde film i den episka sci-fi-filmserien. Lana Wachowski, en av de två systrarna som skapade de tre första filmerna, skriver och regisserar även denna gång, rapporterar Variety.

Än så länge har den nya filmen inget namn, utan går under arbetsnamnet Matrix 4. Toby Emmerich, Warner Bros ordförande, säger så här till Variety:

– Vi kunde inte vara mer taggade på att återvända till The Matrix med Lana. Lana är en riktig visionär, en originell och kreativ filmskapare, och vi är exalterade över att hon skriver, regisserar och producerar nästa kapitel i The Matrix-universumet.

Och Lana Wachowski hintar om att det finns en hel del inspiration att plocka från vår samtid i den nya filmen.

– Många av de idéer kring vår verklighet som vi utforskade då är ännu mer relevanta nu. Jag är glad att ha de här karaktärerna tillbaka i mitt liv och tacksam för ännu en chans att arbeta med mina vänner, säger hon.

20 år efter första Matrix-filmen

Passande nog kommer nyheten om den nya Matrix-filmen nästan exakt 20 år efter att den första filmen har premiär, 1999. The Matrix blev en omedelbar succé, hyllades av kritikerna för såväl originalitet som specialeffekter. Filmen vann inte mindre än fyra Oscarsstatyetter – bästa ljud, bästa specialeffekter, bästa ljudredigering och bästa klippning.

År 2003 släppte systrarna Wachowski inte mindre än två nya Matrix-filmer, Matrix Reloaded och Matrix Revolutions. De gjorde dock inte i närheten av samma succé som den första filmen. Nu återstår alltså att se hur den fjärde filmen blir, med karaktärer som har åldrats 20 år sedan sist.

Läs mer:

The Matrix och 19 andra kultfilmer som fyller 20 år i år