mia skäringer har inte bara bipolär sjukdom, nu tror läkarna att hon lider av ME

Mia Skäringer berättar: Läkarna tror att jag lider av ME

Nyligen fick vi veta att Mia Skäringer har diagnosen bipolär sjukdom. Nu avslöjar komikern att läkarna tror hon lider av ännu en sjukdom, ME – kroniskt trötthetssyndrom. Nu berättar hon med egna ord.
Visste du det här om Mia Skäringer?
1:22

Efter reklamen: Visste du det här om Mia Skäringer?

(1:22)

Slå på ljud

Komikern Mia Skäringer har precis släppt självbiografin Maria - en kvinnlig komikers dagbok i vilken hon berättar om hur humorn blivit en överlevnadsstrategi i hennes liv som kantats av psykisk ohälsa, självskadebeteenden, självhat, övergrepp och ätstörning.

Läkarna tror att Mia lider av kronisk trötthet

I boken berättar hon för första gången om sin diagnos bipolär sjukdom, och nu i samband med boksläppet ger hon en intervju med Expressen i vilken hon berättar att hon med stor sannolikhet har ännu en sjukdom.

Mia Skäringer berättar att läkarna misstänker att hon även lider av kroniskt trötthetssyndrom (ME).

Mia Skäringer om konsekvenserna av sjukdomen ME

– Nu är det viktigt att säga att jag inte har fått ME stämplat på något papper. Men min läkare misstänker att jag har det. Och att för vissa innebär att vara bipolär att man måste medicinera för att kunna leva och att det finns en suicidal problematik. Så är det inte för mig, förtydligar Mia Skäringer i intervjun med Expressen.

Mia Skäringer: Ständigt trött och alltid värk i kroppen

Mia Skäringer fortsätter berätta om vad diagnosen bipolär sjukdom gjort för henne. Hon menar att det har varit bra att få en förståelse i varför hon plötsligt kickar igång med ”tvåtusen saker under min starka period”. Men att diagnosen i sig gör att hon gasar tills hon nästan går sönder.

– Vilket lett till att jag jobbat alldeles för mycket för mina barns skull och min egen, vilket gjort att jag blivit totalt utmattad, säger hon och tillägger:

– Min kropp har tagit enormt mycket stryk, vilket säkert lett till att jag har den här ständiga värken i kroppen och tröttheten. Samtidigt så förklarar diagnosen inte allt för mig.

mia skäringer med ett paraply

I samband med boksläppet ställde Mia Skäringer även upp på en intervju i Dagens Nyheter, i vilken hon pratar om sin bipolära diagnos och om att hon fått medicin men valt att inte ta den.

Relaterade artiklar
Mia Skäringer skildrar sitt personliga mörker i ny bok
Mia Skäringers dotter Heli har vuxit upp – här är hon idag
Mia Skäringers ilska mot de manliga författarna efter påhoppen