Michelle Obama sågar Donald Trump i historiskt tal

Michelle Obama sågar Donald Trump i historiskt tal

”Kaos, splittring och en total brist på empati”. Så kallade Michelle Obama ledarstilen hos USA:s president i ett tal på demokraternas konvent natten till tisdag.
5 kvinnor som förändrar världen just nu
Slå på ljud

Michelle Obama tittade rakt in i kameran och pratade med allvar i rösten när hon natten till tisdag höll ett tal till det amerikanska folket.

Hon var huvudnamnet under första dagen av demokraternas digitala konvent inför höstens presidentval i USA, där partiet erkänner Joe Biden som sin officiella presidentkandidat – och därmed den kandidat som står mot Donald Trump i valet.

– Om vi ska ha något hopp om att få ett slut på det här kaoset så måste vi gå och rösta på Joe Biden, som om våra liv hängde på det, sa Michelle Obama i talet.

Kritisk mot Donald Trump

I talet lyfte USA:s före detta first lady också hård kritik mot president Donald Trump, så hård att flera experter kallat hennes framförande ”historiskt”.

Michelle Obama talar på Democratic National convent

Michelle Obama kallar amerikanska valet i höst för livsviktigt.

Hennes kritik handlade bland annat om hur den sittande presidenten hanterat krisen kring coronapandemin.

– Han har tagit sig vatten över huvudet. När vi vänder oss till Vita huset för att få ledarskap, tröst eller något som ger stabilitet, så får vi i stället kaos, splittring och en total brist på empati, sa hon i talet som var förinspelat.

Istället förespråkade hon att rösta på Joe Biden som paret Obama också känner personligen, då han var vice president under de åtta år som hennes make Barack Obama var president.

– Jag känner Joe. Han är en i grunden anständig man som leds av sin kristna tro. Han var en fantastisk vicepresident och vet vad som krävs för att rädda en ekonomi, slå tillbaka en pandemi och leda vårt land, sa hon.

President Barack Obama on stage with first lady Michelle Obama, daughter Malia, Vice President Joe Biden and his wife Jill Biden

President Barack Obama på scenen med Michelle Obama, parets dotter Malia och Vice Presidenten Joe Biden med sin fru Jill Biden år 2017.

Historiskt för en presidentfru

Att tala såhär skarpt om den sittande presidenten är ovanligt för kvinnor som är eller varit First Ladies, menar många bedömare.

– Jag har aldrig hört en tidigare First Lady tala om en sittande president på det sätt Michelle Obama just gjorde, sa Wolf Blitzer, tv-ankare på CNN, i tv-kanalens direktsändning natten till tisdag.

Även kanalens politiska kommentator Maeve Reston gör en liknande analys.

”Hennes kommentarer var bland de skarpaste i hennes karriär och får räknas som en häpnadsväckande tillrättavisning av en sittande president, av en före detta first lady”, skriver hon i en artikel.

Trump svarar

På en pressträff strax efter att talet sänts gav president Donald Trump en kommentar till talet.

– Vem vill lyssna på när Michelle Obama håller ett inspelat tal? Nej, ni måste få upp henne där. Vi kommer att hålla ett riktigt tal nästa torsdag och hon kommer att lyssna, sa Donald Trump då.

Här kan du se Michelle Obamas tal:

Foto: TT 

LÄS MER: 

Michelle Obama släpper podcast i samarbete med Spotify

Michelle Obama får egen Netflix-dokumentär

Meghan Markle intervjuar Michelle Obama i brittiska Vogue