Missy Elliott som numera är invald i Songwriters Hall of Fame.

Missy Elliott första kvinnliga rapparen i Songwriters Hall of Fame

Missy Elliott har skrivit monsterhits både till sig själv och andra världskända artister. Nu har hon valts in i Songwriters Hall of Fame – som första kvinnliga rappare någonsin.

Det är tufft att vara kvinna i musikbranschen i allmänhet – och inom hiphop-genren i synnerhet. Ett tydligt bevis på det är att man fram till nu inte har haft en enda kvinnlig rappare i Songwriters Hall of Fame, trots det stora antalet duktiga kvinnliga textförfattare i hiphop-branchen.

I lördags valdes Missy Elliott (som egentligen heter Melissa Arnette Elliott) in som första kvinnliga rappare någonsin i det ärofyllda sällskapet. I årtionden har hon skrivit låtar till några av världens mest populära artister, bland annat är hon pennan och hjärnan bakom låtar som Signs med Beyoncé, If Your Girl Only Knew med Aaliyah och 1,2 Step med Ciara.

På Twitter gratulerar hon alla som har valts in i Songwriters Hall of Fame 2019, samtidigt som hon skriver att hon är både ödmjuk och tacksam för att vara en av de utvalda.

Pionjär inom hiphopen

47-åriga Missy Elliott tog klivet in i musikbranschen redan 1989 som en av de första kvinnliga hiphop-artisterna, och hon solo-debuterade 1997.  Hon har sedan dess gett oss mega-hitlåtar som Get Ur Freak On, Work It och Lose Control. 

Genom åren har Missy Elliott blivit femfaldigt Grammy-belönad och sålt mer än 20 miljoner album världen över, därmed är hon den mest sålda kvinnliga rap-artisten genom tiderna. Hon medverkade även i filmen Honey (2003) som skådespelare och kan även titulera sig som musikproducent, dansare och låtskrivare.

Förutom Missy Elliott var det (så klart) även några män som valdes in i det ärofyllda sällskapet, däribland Dallas Austin, Tom T. Hall, John Prine, Jack Tempchin, och Yusuf Islam (även känd som Cat Stevens).

Läs mer:

20 låtar som (sjukt nog) fyller 20 år 2019

Artisterna som spelar i Sverige 2019 – hela listan

Grammis 2019: Här är alla nominerade artister