Molly Hammar är Baaambrud i januari 2021

Foto: Sandra Thorsson

Molly Hammar: ”Det är en jävla kamp att gilla sig själv”

Molly Hammar är 2021 års första Baaambrud. För Baaam berättar hon om att ta striden mot skeva kroppsideal, varför hon skapar musik om sexuell frigörelse och hur hon blev en arg feminist.

Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar
Slå på ljud

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud, någon som gör och säger smarta, coola saker som vi vill hylla. Och 2021 års första Baaambrud är ingen mindre än Molly Hammar.

Hon har gått från Melodifestivalen till Rockbjörnen och snart släpper hon ännu ett album. Baaam tog ett snack med henne om hur man hanterar en pandemi där alla ens jobb försvunnit, varför hon skriver låtar om att älska sig själv och hennes dröm om att bli en feministisk ikon.


Vi ses på Zoom jag och Molly Hammar. Jag från mitt vardagsrum där jag riktat kameran så att hon inte ska se tvätten som hänger på tork. Själv sitter hon framför en furuvägg. Det visar sig att hon är på Gotland för att plugga körkortsteori. Hon är fast besluten om att hålla humöret uppe under pandemin.

– Går man in i det kan man ju gråta floder över alla spelningar och turnéer som blivit inställda för min del. Jag tror att den här tiden definierar en människa. Nyss skrev jag i mina anteckningar att även om världen brinner kommer jag fortsätta. Det är lite så min mentalitet alltid har varit. Pandemi eller inte. Jag gör musik mycket för min egen skull. Det finns inget annat sätt för mig att må bra på, säger hon.

Molly Hammar pratar med Baaam om hur man tar sig igenom en kris.
Foto: Sandra Thorsson

Hennes bästa tips för att inte ”fasta i mörkret”, som jag lite dramatiskt frågar, är att ägna sig åt mindre projekt. Själv har hon startat upp flera ”småmusikaliska” sådana.

– Man kan ju också starta mindre projekt hemma i sin lägenhet eller hus och försöka gå in i det. Jag tror att vi måste se det lilla nu, det är skitviktigt. Då går kanske tiden lite fortare också. Det finns ju förhoppningsvis ett slut på detta.


Molly Hammar släpper nytt album 2021

I augusti vann hon Rockbjörnen i kategorin Årets genombrott. Prisutdelningen hölls i mindre skala och via livesändningen såg jag och resterande tittare hur Molly tog emot statyetten i chock, gråtandes och skrattandes samtidigt. Hon är kanske den gladaste pristagaren jag sett genom åren, utan att överdriva.

Samma månad släppte hon låten Get to know me first ihop med den svenska artisten Awa Santesson Sey och norska Julie Bergan. Budskapet är att hylla kvinnor och att älska sig själv.

Och mer är på gång. Både singelsläpp och album kommer under 2021. När jag ber henne beskriva vad det är som kommer börjar hon prata men avbryter snabbt sig själv. Det syns att hon funderar på hur hon ska sammanfatta något som varit en resa.

– Jag har haft en tanke om att jag ska skriva en typ av EP och album. Sen har musiken talat annat. Sagt annat. Jag vill bli en fucking feministisk ikon, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– De här låtarna jag skrivit nu… Jag har nog vart lite argare och haft mer attityd än jag trodde jag skulle ha. Det är inom R'n'B- och poplandskapet men jag är jävligt real i mina budskap. Jag säger som det är.

Molly Hammar: Jag vill bli en fucking feministisk ikon.
Foto: Sandra Thorsson

Varför är du arg då?

– Jag är en arg feminist, haha. Nej, men jag kanske snarare känner mig kraftfull än arg. Jag vågar säga som det är nu och kan formulera mig bättre än vad jag kunnat göra tidigare. Nu är liksom tiden för mig att våga ta min plats.

Hur tror du att du kommit dit?

– Jag har fyllt 25 och har jobbat mycket med mig själv. Jag börjar också inse vilken min publik är. Det är många tjejer som lyssnar på mig och jag har insett att det bästa jag vet är att stå och ha en egen konsert där det är massa brudar som står och bara skriker med i mina låttexter. Det är det mest stärkande och mäktigaste jag varit med om. Det är klart att jag vill vara en artist som talar till alla men jag har nog insett att jag nog mest vill tala till kvinnor, haha.


Skriver om skeva ideal och sexuell frigörelse

Molly Hammars första EP i egen regi från 2018 hade titeln Sex och handlade framför allt om kvinnlig sexuell frigörelse. Hon skriver dessutom ofta om self discovery.

– Det handlar väl mycket om att upptäcka sig själv. Jag tycker att det är jätteproblematiskt att vi kvinnor inte kan få prata om sex på det sättet vi vill. Och det är dessutom en jävla kamp att vi ens ska få gilla oss själva med tanke på de ideal som vi får i ansiktet varje dag.

På Instagram delar Molly ofta med sig av egna upplevelser av hur skeva ideal vi kvinnor behöver möta. Som inägget om den gången hon stod i provrummet och provade sex par byxor i största storleken – men inga passade.

– Jag var bara så jävla arg. Och ledsen över att det är såhär jag ska känna när jag går ut och provar kläder. Jag trodde inte att folk skulle bry sig så mycket. Tänkte att jag kommer få avföljningar nu. Men jag ville bara säga det. Och när jag fick den typen av respons insåg jag att jag verkligen inte är ensam i det här, säger hon och fortsätter:

– Många pratar om kroppsaktivism och ideal men ibland kan jag tycka att det görs på ett så icke-genuint sätt. Jag kan undra vad det grundas i. Liksom, är du arg? Känner du det här egentligen?

Tänker du att folk gör det lite som en pr-grej?

– Ja, delvis det. Men jag har svårt att relatera till mycket av kroppsaktivismen som finns i sociala medier idag. Därför tänkte jag först inte ens att det där var ett kroppsaktivistiskt inlägg. Det är bara tankar från en fucking 25-årig kvinna. Men när jag såg hur många som kände igen sig insåg jag vikten av att dela med mig av mina tankar. Man blir ju både ledsen och glad över responsen. Jag tror att vi var många kvinnor som samlades och kände samma sak. Men såklart är det sorgligt att det ska behöva vara så. Men det är där min eld tänds ännu mer.

”Hej kroppen. Idag hade jag nog mindre bra tankar om dig. Jag pressar dig. Medans du bara hjälper mig. Du kämpar, du springer du tränar du äter du gör allt för mig men idag stod jag bara och skrek på dig”, står det i ett av Mollys inlägg. Vi pratar om vad som får henne att våga dela med sig av sina egna demoner.

– Just den dagen kände jag att ’det här är fan inte bra’. I den stunden tänkte jag också att nu skriver jag bara det här till mig själv så kanske någon annan känner samma sak också också vill förlåta sig själv imorgon.

”Du är det fakking STARKASTE som finns. Du är vacker. Fungerar som du ska. Om du går upp i vikt eller ner i vikt så är du oavsett värd att älskas. Imorgon är en bättre dag och då ska jag uppskatta varenda fakking DEL av dig!”, avslutar hon inlägget.


Molly Hammar vill bli en feministisk ikon

Hon är duktig på pepp, i brist på bättre ord. Lika ofta som hon visar sina demoner i sociala medier berömmer hon sig själv.

Men hur gör man för att tänka de bra tankarna om sig själv också?

– Jag har verkligen fått lära mig att sätta ord på det här. För jag har sjukt nog alltid tyckt att jag är så jävla snygg. Och the fucking shit på alla sätt. Sen är det samhället som sagt att jag inte är det. Men det känns som att jag fötts med en grundkärlek till mig själv. Jag är uppväxt i en väldigt kärleksfull familj och jag antar att det varit en bidragande faktor till det. Att ha förebilder som också tycker att de är jävligt bra.

Molly Hammar om att älska sig själv och sin kropp.
Foto: Sandra Thorsson

Jag vill prata mer om att du vill bli en feministisk ikon. Finns det en femårsplan för det?

– Jag är redan det, haha! Nej, men det finns absolut en femårsplan för min karriär. Jag vill bygga ett imperium och vi har väl byggt första våningen, så känner jag! Jag har väldigt stora drömmar och mål. Det hade varit en dröm att kunna turnera i Sverige och ute i världen och vara uppe på topplistorna och ha sig.


”Kärlek är typ det bästa jag vet”

Vi måste ju prata lite om kärlek också, säger jag efter att ha konstaterat att Molly på Instagram känns väldigt öppen och rak även om dejting.

– Kärlek är typ det bästa jag vet. Det är en av mina största drömmar att hitta det och få uppleva det igen.

Många jag pratar med som är offentliga säger att det är svårt att dejta för att man inte vet om personen som swipeat höger på Tinder mest vill dejta en kändis. Upplever du också det?

– Ja, tyvärr. Jag försöker inbilla mig själv att jag inte är offentlig. Att folk inte har en aning om vem jag är. Men det är inget snack om saken att män tycker det är jobbigt med kvinnor som har höga mål, som tjänar pengar och är talangfulla.

Jag vet inte hur många gånger jag hört Bianca Ingrosso säga att hon vill att du sjunger på hennes bröllop. Existerar denna bokning?

– Den existerar inte just nu. Grejen är att alla profiler vill att jag ska sjunga på deras bröllop, haha! Jag kommer behöva jobba på hela influencersveriges bröllop. Bianca och jag är ju bra vänner så det kommer absolut bli så. Men det gör jag så gärna! Hon är en jävla powerkvinna så hon får gärna förtidsboka mig!

Jag vill också passa på att reda ut en annan sak. Vad är grejen med att du sjunger så mycket i trapphus?

– Det är akustiken! Hade jag suttit här och sjungit hade det ju inte känts bra alls. Men jag antar att det är en sånggrej. Om man inte sjunger skulle man aldrig tänka på hur najs det är att waila i ett trapphus.

Men hur är det egentligen att vara granne med dig – jättekul eller jättehemskt?

– Jag har precis flyttat och det säger väl sitt… I min förra lägenhet blev jag tillsagd och jag förstår att det kanske inte var jättekul. Det blev lite av en grannfejd, även om jag tycker att de blev lite onödigt arga. Så jag ska försöka undvika mina så kallade stairway sessions den här gången.

Relaterade artiklar
Artisten Molly Hammar ryter ifrån: ”Avdramatisera kvinnokroppen!” 
Från First Aid Kit till Tove Stryke – här är årets alla Baaambrudar
First aid kit: ”Vi älskar terapi”