Allt vi vet om HBO:s Elena Ferrante-serie My Brilliant Friend

Allt vi vet om HBO:s Elena Ferrante-serie My Brilliant Friend

Snart kanske du får ännu en succé-serie att lägga till på måste se-listan. Här är allt vi vet om HBO:s filmatisering av Elena Ferrantes ”Min fantastiska väninna”.

Läs mer: Allt vi vet om The Handmaid’s Tale säsong 2 (och då är Sverigepremiären)

HBO är mitt uppe i produktionen av serien ”My Brilliant Friend” – en filmatisering av boksuccén ”Min fantastiska väninna” av Elena Ferrante. Inspelningen har pågått för fullt i Neapel, platsen där Ferrantes romansvit utspelar sig, men är nu avslutad.

”My Brilliant Friend” bygger på den första av de fyra böckerna i bokserien och handlar om Elenas uppväxt i Neapel och hennes vänskap med Lila. I de fyra böckerna får vi följa de bästa vännerna, som ibland är värsta fiender, genom barndom och tonår. Böckerna har hyllats för sitt sätt att skildra kvinnlig vänskap, rivalitet, klass, moderskap och politik.

Baaam har samlat det viktigaste vi än så länge vet om den kommande tv-serien.


Den har premiär i november

Serien har svensk premiär den 19 november och redan dagen därpå släpps det andra avsnittet. Under fyra veckor kommer du sedan kunna följa serien på måndagar och tisdagar på HBO Nordic.

Läs mer: Vet du din färgpersonlighet? Det borde du – och vi har testet

Den kommer vara på italienska

Serien är en samproduktion mellan HBO, italienska RAI Fiction och Timvision. Dessutom är regissören Saverio Costanzo italienare och inspelningen sker i Neapel. Det är med andra ord en hyfsat italiensk produktion och språket som talas i tv-serien kommer att vara italienska.

Det blir åtta avsnitt

HBO kommer att göra åtta avsnitt baserade på den första romanen i Elena Ferrantes bokserie – till en början. Förhoppningen är att göra totalt 32 avsnitt av de fyra böckerna.

Huvudrollerna är tillsatta

Rollbesättningen har varit en långdragen process som pågått i åtta månader och över 9 000 barn och 500 vuxna har sökt rollerna. Till slut har två barn och två tonåringar valts ut för att spela huvudrollerna Elena och Lila. Elisa Del Genio och Ludovica Nasti gör barnrollerna som Elena och Lila, och Margherita Mazzucco och Gaia Girace spelar Elena & Lila som tonåringar.

Läs mer: Sommaren är räddad – i den här uppblåsbara flamingon får hela gänget plats

Elisa Del Genio (Elena) och Ludovica Nasti (Lila) gör rollerna som barn. Foto: HBO

Gaia Girace (Lila) och Margherita Mazzucco (Elena) gör rollerna som tonåringar. Foto: HBO

Elena Ferrante är delvis inblandad

Ferrante är inte med och skriver manus, hon får däremot läsa utkast och skickar anteckningar till producenterna. Hon har även hjälp gett råd och synpunkter vid utformningen av scenografin på inspelningsplatsen.

Foto: HBO, Nordstedts Förlag