Någon sa "hora" – men vad bråkar egentligen Camilla Läckberg och Little Jinder om?

Någon sa "hora" – men vad bråkar egentligen Camilla Läckberg och Little Jinder om?

Aprils första och mest underhållande kändisbråk är här. Ordet "hora" triggade en konflikt mellan Camilla Läckberg och Little Jinder. Baaam reder ut vad som har hänt.

Läs mer: Underbara Clara i Baaams podd: För ett år sedan orkade jag knappt ta hand om barnen

Ett av årets kanske mest otippade kändisbråk har i dagarna brutit ut i kvällstidningar och sociala medier. Deckarförfattaren Camilla Läckberg och artisten Little Jinder har sagt mindre snälla saker om varandra – och triggerordet var ”hora”.

Finns det #horgate att prata om? Vi vet inte. Men vi undersöker vidare.

Bråket började med en artikel som Expressen publicerade på onsdagen. Artikeln handlar egentligen om ett helt annat påstått bråk – ett mellan Little Jinder och Lill-Babs som tas upp i Fredrik Strages podd ”Hemma hos Strage”.


I slutet av artikeln tar man upp ett vykort som Little Jinder har fått från en kvinna som ber henne att vårda sitt språk, visa ödmjukhet och inte raljera om sprit och fylla efter hennes medverkan i ”Breaking News”. Så här sammanfattar Expressen ordväxlingen:

”Artisten tog inte helt lätt på det kritiska vykortet, utan tycker att det känns som om det var skrivet av en lågstadielärare.

– Hora! Det där var min första skriftliga utskällning. Skrivet med skrivstil. Vykortet skrek lågstadielärare! Vad är det för sjukt tråkmånskentland vi lever i, undrar Little Jinder i ”Hemma hos Strage”.”

Det som Fredrik Strage och Little Jinder säger i podden är:

Fredrik Strage: Du fick ett vykort där det stod, låt mig citera: Så gammal jag är gillar jag unga artister. Josefin, underskatta ej publiken, vårda ditt språk, visa lite ödmjukhet och raljera ej om sprit och fylla. I hopp om bättring hälsar Eva i Eskilstuna.

Little Jinder: Hora! Jag skojar, hahahah.

Strage: Du satte upp det på kylskåpet?

Jinder: Ja, det var den första skriftliga utskällningen jag fått.

Strage: Det var också skrivet med en snygg lärarhandstil.

Jinder: Skrivstil!

Strage: När du fick tillbaka din uppsatts och hade fått en två i sjuan, omdömet var skrivet med exakt den handstilen.

Jinder: Vykortet skrek ju lågstadielärare.


Expressenartikeln fick Camilla Läckberg att reagera. I ett inlägg på Instagram kritiserar hon Little Jinders användning av ordet hora.

”Som kvinnor har vi fört – och för – en hård kamp under många år för att slippa på ordet ”hora” slungat på oss av män. Jag får själv det slungat mot mig i sociala medier av män med patetiskt jämna mellanrum. Så att som kvinna använda det ordet till en annan kvinna tycker jag är under vår värdighet och respektlöst mot alla de som fått ordet i förakt slungat mot oss”, skriver hon.

Författaren avslutar inlägget med hashtaggen #detfinnsensärskildplatsihelvetetförkvinnorsomintehjälpervarandra.

Little Jinder har svarat i kommentarer och på sin egen Instagram att citatet var taget ur sitt sammanhang. Hon uppmanar Camilla att lyssna på avsnittet och påpekar att hon inte riktigt hjälper kvinnor genom att hänga ut Josefin som en ”dålig feminist”.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Gör om, gör rätt. Läckberg lyssnar på avsnittet men står fast i sin kritik.

Little Jinder utvecklar sina tankar i ett sms till Nöjesbladet:

”Att hon försöker få uppmärksamhet i samband med sitt nya boksläpp genom att offentligt basha en yngre kvinna är så patetiskt att jag inte vet vad jag ska göra förutom att skratta. Jag skäms så mycket över svenska kändisar. Dom är så jävla töntiga? Jag önskar att dom gjorde något med verkshöjd istället för att använda medier för att få uppmärksamhet. Jag drev med begreppet ’hora’ i en podcast som hon för övrigt inte ens hade hört när hon publicerade sitt lilla inlägg om hur fel det är att säga hora. Hon gör inte feminismen en tjänst genom att uppfostra mig eller kritisera mitt språkbruk eller min humor. Dessutom saknar hon helt klassanalys. Jag är mållös. Vilken gränslös, korkad, ofeministisk borgarbracka”.

Sedan dess har bland annat Jinders vänner Rebecca & Fiona gett sig in i debatten och kritiserat Läckbergs agerande. Deckardrottningen verkar dock vilja lägga bråket bakom sig. Sedan inlägget som startade horbråket har hon lagt upp följande på Instagram: en bild på sitt barn, sin katt och lite reklam för ett nytt blogginlägg om tv-serier och träning.

Foto: IBL