Nu lanseras När jag var 15-podden: ”Det blir många skratt och ett och annat tårat öga”

Nu lanseras När jag var 15-podden: ”Det blir många skratt och ett och annat tårat öga”

Vad gjorde du när du var 15? Svaren kan vara ljusår ifrån varandra. I Baaams nya podd möter Diana Olofsson och Johanna Wester kända svenska kvinnor som berättar öppenhjärtigt om sina tonår.

Diana Olofsson och Johanna Wester är kvinnorna bakom Baaams podd: ”När jag var 15…”. Med utgångspunkt i antologin ”Saker jag hade velat veta när jag var 15” innehåller podden möten med en rad kända svenska kvinnor och deras minnen och erfarenheter från tonårstiden och livet i stort.

Premiär-avsnittet gästas av Sabina Ddumba (här kan du höra det). För Baaam berättar Diana och Johanna om hur idén till podden uppstod, vad man kan förvänta sig av den och vad de själva gjorde när de var 15.

Hur kom ni på idén till detta?

– Idén kom från samtal om uppväxten som vi hade med varandra och andra kvinnor. För många är tonåren en tid där man lever i ett glapp mellan olika världar och ofta är i sammanhang som man inte själv har valt. Det kan vara svårt att hitta rätt i – men det är inte omöjligt! Det ville vi lyfta, ur unga tjejers perspektiv. Först gjorde vi det genom att samla olika spännande kvinnors personliga berättelser i antologin ”Saker jag hade velat veta när jag var 15”, så som Sabina Ddumbas, Mia Skäringers, Underbara Claras, Seinabo Seys, Lena Anderssons och Alexandra Pascalidous. Nu gör vi samma sak i podden!

Lyssna på podden här!


Varför är det spännande att lyfta upp just kvinnors upplevelser av den åldern?

– För att de upplevelserna är fulla av insikter som både är roliga och viktiga att dela. Kvinnor i alla åldrar är spännande och bland deras erfarenheter finns stöd och inspiration att låna. Det har det här projektet om inte annat visat! Men dessutom lever varannan ung tjej med någon form av oro. Det säger något om att vi i samhället har saker vi skulle behöva prata om – så som snäva kvinnoideal, orimliga förväntningar och hur man gör för att kunna få vara sig själv.

Hur valde ni intervjupersonerna?

– Eftersom vi ville komma bort från en ensidig bild av hur kvinnor är har vi valt ut individer från väldigt olika bakgrunder, samhällsklasser, nationaliteter och ståndpunkter. Ingen av dem talar för någon annan eller säger hur någon ska leva, utan berättar bara vad som har fungerat för just dem själva. Vi älskar hur olika åsikter kvinnorna i boken har. Så vill vi ha det i podden också.

Vilka egna minnen har ni från när ni var 15?

– Att jag gick omkring med enorma örhängen i skolan och ett hårt ansiktsuttryck för att visa mig cool – trots att jag mest bara var rädd – för att sen gå hem och titta på barnprogram med småsyskonen och andas ut.

– Man hånglade med påflugna Bobby fast det var snälla Patrik man tyckte om. Den här tiden gick bara inte ihop.


Johanna Wester och Diana Olofsson

Tror ni att det skiljer sig mycket att vara 15 i dag jämfört med då?

– Det är en svår fråga, men vi anar att många unga kvinnor idag, liksom när vi var tonåringar, kan känna att de förväntas vara på ett visst sätt. Att det finns en press på en att behaga andra, inte minst killar, och att visa upp ett spännande liv. Samtidigt ska man klara det där svåra matteprovet och göra en hel del grejer för allra första gången. I dag ska det dessutom gärna redovisas på sociala medier. Sådana krav blir tillsammans sjukt stressande, särskilt om man inte riktigt är klar över vilket sorts liv man vill ha.

Vill du lyssna i stället för att läsa? Här finns podden

Vilka vänder sig podden till?

– Alla som är intresserade av uppväxtberättelser och att höra om olika tjejers lärdomar i livet. Vi vänder oss till pappor som vill förstå sina döttrar bättre. Killar som vill diskutera sådana här ämnen med sina tjejkompisar – eller med varandra. Till alla som funderar på vilka krav och normer som kan vänta en tjej idag. Men framför allt: till varje kvinna som är eller har varit femton.

Vad kan man förvänta sig av podden?

– Många skratt och kanske ett och annat tårat öga. Möten på djupet med flera av de medverkande i boken. Förslag på olika sätt som man kan prova sig fram. Exempel på att alla kan ha det jobbigt, men att fler saker ibland är möjliga än man tror. Löftet om att det alltid kommer en ny dag.

Foto: Göran Segeholm

Fortfarande inte hört podden? Här kan du lyssna