Natalia Dyers ilska efter påhoppen mot skådespelarna i Stranger things

Natalia Dyers ilska efter påhoppen mot skådespelarna i Stranger things

Det är fyra år sedan som serien Stranger things hade premiär på Netflix och tre säsonger har hunnit komma ut sedan dess. Under tidens gång har de unga skådespelarna fått utstå sexuella trakasserier från vuxna tittare. Men nu säger Natalia Dyer ifrån mot den upprepande sexualiseringen av de unga skådespelarna.

Sommaren 2016 hade Stranger things premiär på Netflix och sedan dess har serien blivit en av världens mest omtalade. Ett drygt år efter premiären släpptes säsong två, och i början av juli 2019 kom den tredje säsongen till streamingtjänsten.

Nu väntar fans runtom i världen på en fjärde säsong, men inspelningarna blev uppskjutna i våras på grund av coronapandemin och är därför fortfarande inte klara.

Ända sedan seriens start har den fått mycket uppmärksamhet, både positiv och negativ. De unga skådespelarna har fått stå ut med en hel del olämpliga kommentarer under åren. Millie Bobby Brown, som spelar huvudrollen Eleven, är en av dem som tidigare uttalat sig om sexualiseringen.

Natalia Dyer: ”De blir översexualiserade”

Natalia Dyer, 25, spelade rollen som Nancy Wheeler som är Mikes storasyster i serien. Hon är lite äldre än de andra skådespelarna och nu säger hon ifrån mot de opassande kommentarerna. I en intervju med Independent berättar hon nu att hon är medveten om problemet och att hon känner ett ansvar över sina medskådespelare.

– Jag känner generellt att, för mig, blir de översexualiserade. Jag känner mig beskyddande över de yngre barnen även om de inte är barn längre, de är tonåringar, säger hon.

Ingen av skådespelarna i serien hade speciellt mycket erfarenhet av film-branschen från tidigare. Och eftersom Stranger things slog igenom med dunder och brak blev de i princip världskända över en natt. Detta var något som varken författarna eller skådespelarna var beredda på och de sexuella kommentarerna började strömma in.

Sexuella kommentarerna mot de unga skådisarna

Millie Bobby Brown, 16, som bara var 13 år vid den tidpunkten blev listad av W Magazine som en av anledningarna till att tv var ”sexigare än någonsin”. Hon var alltså mycket yngre än de andra på listan, som bestod av bland annat Nicole Kidman och James Franco. Det var då hon talade ut om de ”olämpliga kommentarerna och sexualiseringen” mot henne som bara var ett barn.

Även Finn Wolfhard, 17, som spelar rollen som Mike Wheeler, fick också ta emot olämpliga kommentarer från vuxna tittare, när han bara var 14 år. Nu önskar Natalia Dyer att de unga skådespelarna kunde få bli lämnade i fred, eller åtminstone kunna få fokusera på jobbet som skådespelare.

– De är alla bra människor och har behövt växa upp under helt galna former. Som privatperson känner jag bara: Lämna människor i fred, såvida du inte pratar om deras jobb och yrke eller saker de vill prata om, säger hon till tidningen.

Foto: TT

LÄS MER:

Alla nya filmer och serier på Netflix i november 2020

Det verkar som om Billy återvänder i Stranger things säsong 4

Nu åtalas Netflix för sexualisering av barn i filmen Cuties