Roald Dahl-böcker blir filmer på Netflix

Netflix gör nya filmer av Roald Dahls böcker

Netflix tar sig an den älskade barnboksförfattaren Roald Dahls verk och gör filmer och serier av dem. Enligt det första kontraktet är det inte mindre än 16 böcker som ska göras till film och först ut är Matilda.

Ni kan vara lugna, vi har en ljus framtid framför oss. Åtminstone om du tillhör alla dem som älskar Roald Dahls klassiska barnböcker. Nu har det nämligen kommit information om att Netflix planerar att göra filmer och serier av flera av de älskade historierna. Och det är inte få böcker som ska filmatiseras heller.

I det första kontraktet finns inte mindre än 16 titlar uppräknade, bland dem Kalle och chokladfabriken, Matilda, SVJ, Herr och fru Slusk, Kalle och den stora glashissen, Jojjes ljuvliga medicin, Mitt liv som pojk, Den enorma krokodilen och Naddap Dlöks.

Den som längtar efter en ny filmatisering av mästerverket Häxorna verkar alltså få vänta lite till.

Vill sprida Roald Dahls historier

Roald Dahl, som avled 1990, inledde sin mycket framgångsrika karriär som barnboksförfattare när han släppte James och jättepersikan 1961 och hans sista barnbok blev Naddap Dlöks.

”Vårt uppdrag som är medvetet högtflygande, är att så många barn som möjligt runt hela världen ska kunna uppleva den unika magi och det positiva budskapet som finns i Roald Dahls berättelser. Partnerskapet med Netflix är ett stort steg mot att göra det möjligt. Det är ett otroligt spännande nytt kapitel för Roald Dahl Story Company. Roald skulle vara stolt, det vet jag”, sa Felicity Dahl, änkan till Roald Dahl, när nyheten blev känd.

Först ut att bli film på Netflix är Matilda

Melissa Cobb som är ansvarig för barnfilmer på Netflix säger i ett uttalande att de är mycket stolta över att ha fått gräva sig in i Roald Dahls magiska värld:

”Det har varit en ära och väldigt roligt och vi är så tacksamma över det förtroende som Roald Dahl Story Company och familjen Dahl har visat oss genom att ge oss möjlighet att sprida fler glada ögonblick till familjer världen över.”

Hon säger också att de ska ta sig an verken och de älskade figurerna på bästa sätt med modern animation.

Den första filmen som planeras är Matilda, historien om den mycket kloka och vetgiriga flickan Matilda som behandlas illa av sin familj men hittar sin själsfrände i den snälla fröken Honung. Boken har tidigare filmatiserats och blivit musikal, och det är musikalen man ska utgå ifrån när man tar fram Netflix-filmen.

Premiärdatum och vilken historia som står på tur är inte klart än. Däremot är det klart att Matilda kommer att visas först på bio i England för att sedan kunna streamas på Netflix.

Foto: Farrar, Straus and Giroux, Alfred A Knopf

 

Läs mer:

Netflix i februari 2020: Här är alla nya filmer och serier

7 anledningar att se ”Cheer” på Netflix

Bradley Cooper gör film om Leonard Bernstein för Netflix