Lili & Susie på 80-talet

Nostalgi: 5 gånger Lili & Susie personifierade åttiotalet

Handen upp alla som mimat till Oh mama, What’s the colour of love och Okey, okey?! Häng med på en riktig nostalgitripp inför Lili & Susies premiär i Så mycket bättre.

Lili & Susie var åttiotalets ”fräsigaste” brudar. De var det glamourösaste vi kunde tänka oss med sina hoops, röda (och idominrosa) läppar, skinnjackor och sitt tuperade hår. De var Sveriges svar på Madonna helt enkelt.

Och även om det för en del är lite svårt att erkänna det, har en hel generation mimat med hopprepet framför spegeln till systrarnas hits – och tejpat upp mittuppslagsposters från tidningen Okej hemma i rummet.

Lili & Susie i Så mycket bättre

Systrarna Päivärinta är därför en mycket uppfriskande del av mixen i årets upplaga av Så mycket bättre. På samma sätt som Zara Larsson gett nytt liv till Carolas Säg mig, kan vi med stor sannolikhet vänta oss att dansa till nytolkningar av Lili & Susies åttiotalshits i vinter.

Lili & Susies medverkande i det populära programmet kunde inte vara mer rätt tiden – en tid då vi alla kan behöva en stunds flykt från omvärlden genom en neonsprakande resa tillbaka till åttio- och nittiotalets barn- och ungdomsnostalgi.

Lili & Susie var också dåtidens mest missförstådda feminister.

När de slog igenom 1985 var de banbrytande: ”För ingen hade gjort det syrrorna Päivärinta gjorde. De var de hemvävda men coola brudarna från förorten med en agenda, som ägde sin sexualitet och samtidigt gjorde pop för massorna.” skriver Ronny Larsson i QX, och det är en klockren beskrivning.

”Raserade 20 års kvinnokamp på tre minuter”

Publiken älskade dem, medan kvällspressen kallade dem vulgära och sågade dem gång på gång. I en intervju med Zero Magazine berättar systrarna hur de hanterade kritiken:

”En Expressen-skribent spottade efter ett Oh Mama-uppträdande ur sig att vi ’hade raserat tjugo års kvinnokamp på tre minuter’. Så Susie och jag ställdes inför ett val: ska vi låta oss tryckas ner eller ska vi kämpa vidare? Som tur är vägrade vi vika oss. Vi visade att vi var duktiga liveartister och försökte bemöta alla tråkningar med humor. ’Okej, om två tjejer från Sollentuna kan rasera hela kvinnokampen genom att ha kort kjol och stilettklackar i en musikvideo, så kan den faktiskt inte haft speciellt stabil grund’. Självklart fortsatte vi också att klä oss och sminka oss precis som vi ville.”

Numera är de både kult och ikoner. Här är fem gånger Lili & Susie VAR åttiotalet:

Dansar i synk i Oh Mama, 1987

De går knappast att hitta ett bättre exempel än det här för att illustrera genren ”åttiotalspop”. (Och ja, visst är det en annan åttiotalsikon som dansar i bakgrunden – Ankie Bagger.)

Toppade Trackslistan

Lili & Susie toppade listorna ett flertal gånger under sin karriär. Och bara själva ordet Trackslistan får oss att fyllas av nostalgi. Nog för att Trackslistan faktiskt levde kvar ända fram till 2010, men den känns väldigt knuten till åttio- och nittiotalet (då det heller inte fanns så många andra alternativ). Minns du jingeln?

Okey, okey, Mello 1989

1989 gjorde systrarna debut i Melodifestivalen med låten Okey, okey. Låten slutade på en femteplats, men blev en stor-hit. Trots kläderna…

Kul kuriosa är att Lili & Susie egentligen skulle egentligen varit med redan 1987 och gjort Dansa i neon. Men efter att ha burit för avslöjande kläder i ett tv-framträdande bröt moralpaniken ut och systrarna bannlystes från tv. Låten gick istället till den då mer städade Lena Ph.

What’s the colour of love, 1990

Vem hade det här kassettbandet i sin samling? Alla. Bara omslaget i sig är värt ett omnämnande. Looken. Sepiatonen. Hästarna!

En av låtarna på detta populära album var en systrarnas allra största hits; What’s the colour of love. Erkänn att du redan börjat tralla?! En låt som onekligen ska bli intressant att höra i Så mycket bättre.

Kalsonger på scen i Folkets park

Det var inte ovanligt att killarna kastade upp kalsonger med telefonnummer (till hemtelefonen!) på när systrarna turnerade runt i folkparkerna. Kan en mening ens bli mer åttiotal?

Vad hände med Lili & Sussie?

Några år in på nittiotalet svalnade karriären och systrarna prioriterade att arbeta med djurrättsfrågor, vilket låg dem varmt om hjärtat. 2009 gjorde Lili & Susie comeback i Melodifestivalen med låten Show me Heaven, som gick till andra chansen.

Och vi vet att ni undrar – stavas det egentligen Sussie eller Susie? Fram till 1990 stavades det faktiskt Sussie, men 1990 bytte systrarna skrivbolag och började istället stava namnet Susie.

Foto: TT

LÄS MER:

Allt du behöver veta om Loreen

7 saker du inte visste om tv-aktuella Ana Diaz

8 saker du inte visste om tv-aktuella Ana Diaz
Slå på ljud