Zeena Ali hjälpte polisen designa den officiella polis-hijaben.

Nu introducerar Nya Zeeland hijab till polisuniformen

Tack vare polisen och muslimska Zeena Alis initiativ får för första gången poliskåren i Nya Zeeland en officiell och polismärkt hijab som en del av uniformen.

På initiativ av Nya Zeelands poliskår, och med hjälp av en alldeles ny-examinerad polis vid namn Zeena Ali, finns nu en officiell polisuniforms-hijab, vilket sajten Vice nu rapporterar om.

Efter Moskéattacken i Christchurch där 51 personer miste livet, kände sig 30-åriga Zeena Ali manad att ingå i poliskåren och ansökte därför till polishögskolan i Nya Zeeland.

– Det var då jag insåg att det behövs fler muslimska kvinnor inom polisen, som kan komma och hjälpa till med sånt här, säger hon och fortsätter:

– Om jag hade hoppat på polisutbildningen tidigare, så hade jag kunnat vara på plats när det hände.

Zeena Ali menar att om fler känner sig representerade av poliskåren, så ökar även förtroendet för polisen.

Vill inspirera andra muslimska kvinnor

Under sin utbildning började Zeena Ali testa sig fram med olika material och stilar gällande prototypen för den officiella polis-hijaben, och tillsammans med Nya Zeelands poliskår har de nu tagit fram en officiell och polismärkt hijab. Och den var klar och redo alldeles till hennes examen härom veckan.

– Det känns så bra att gå ut och visa att polisen i landet numera har hijab som en del av uniformen. Jag tror att det kan inspirera andra muslimska kvinnor att söka sig till poliskåren, säger Zeena Ali till NZ Herald.

I Sverige finns ingen officiell uniform

regeringens hemsida står det att det idag är tillåtet för svenska poliser att bära religiösa attribut såsom slöja eller turban, men det finns i dagsläget ingen officiell uniform. Under slutet av 2011 skrev Expressen om att Sverige fått sin första polis med slöja.

Foto: Polisen Nya Zeeland/Youtube

LÄS MER:

Här är jobben med kort utbildning – och riktigt bra lön

Småbarnsmammorna som spräcker myten om vem som kan bli entreprenör

Här är företagen som flest unga vill arbeta på