Artikeln innehåller reklamlänkar
Höj stämningen! 5 sätt att kickstarta festen på Nyårsafton

Höj stämningen! 5 sätt att kickstarta festen på Nyårsafton

Ni har käkat middag och det är ännu några timmar kvar till midnatt. Då är det perfekt läge för en rejäl stämningshöjare som kickar er in i det nya året.

Läs också: Glöm Monopol! Baaam listar 6 spel som är bättre än de du har hemma

Charader x 3

En klassiker i festsammanhang som kan dra igång vilket gäng som helst. Spelet går till så att ni alla skriver ett antal lappar med namn à la vanliga charader och lägger i en skål. Därefter delar gruppen in i i två lag och det är dags för första ronden.

En går sedan upp och ska på en minut förklara så många lappar som möjligt för sitt eget lag – alla ord utom de som står på lappen får användas. När tiden gått ut går turen över till andra laget. Och när lapparna till sist är slut räknar varje lag hur många de fått och sedan läggs alla tillbaka och rond två inleds.

Den går till på samma sätt men istället är det charader som används, förhoppningsvis kommer ni ihåg några av lapparna och får det alltså lite lättare. När lapparna är slut igen läggs de tillbaka för tredje och sista ronden. Här finns flera alternativ men några av de roligare är antingen att man bara får göra en pose, bara får säga ett ord eller bara får göra ljud utan ord.

Vid slutet av tredje ronden sammanställs alla poäng och ett lag vinner. Garanterat en stämningshöjdare och riktigt kul.

Känner du inte peppen? Vår bloggare Flora har gjort ett helt inlägg dedikerat till detta – in och inspireras!

Testa ett mobilquiz

Med smarttelefonens intåg i våra liv görs nu alltfler appar som ersätter gamla konversations- och dryckeslekar. Tre roliga är Kahoot, Peklek och Picolo.

Kahoot är ett slags quiz där en person i förväg har utformat det och sedan tävlar alla med sina mobiltelefoner om att svara rätt – snabbast!

Pekleken är den klassiska leken i appform, ett påstående står och alla ska via sina mobiler välja den påståendet mest passar in på. Kan bli båda upprörda toner (”jag skulle aldrig låtsas gilla mörk öl!”) och glada skratt (”fan, jag är verkligen snålast”).

Picolo är ett slags drickspel där alla vänner fyller i sina namn och sedan får uppdrag att göra under kvällen – allt från att bara prata på dialekt till att dricka en öl snabbt. En drycklek 2.0 kan man säga.

Gör som Chris Pratt – spela Speak out

Spel kanske inte är det första folk tänker på för att dra upp stämningen – men vi snackar inte Monopol här, okej. Det finns i dag många spel som tar ungefär 15-20 minuter och är designade för att passa just sådana här tillfällen. Ett sådant är Speak out.

Spelet går ut på att du med ett slags tandskydd i munnen ska försöka säga tungvrickare och få dina lagkamrater att förstå vad du säger. Baaam har testspelat och det blev en galen skrattfest och riktigt bra stämning. Sugen? Här kan du köpa spelet. (länk till butik)

Inte såld än? Här kan du se Chris Pratt spela det i The Ellen Show:

Musikquizza i lag

Detta kräver att någon av er inför festen tar på sig att göra ett quiz – men lyckas ni med det blir det lätt en succé. Roligast är om personen både kör raka ”vem har gjort denna/vad heter låten”-frågor blandat med mer triviakunskap.

Dela in er i lag och släng gärna in någon vinst i potten. Kanske en flaska skumpa?

Spela med – och mot! – vännerna på tv:n

Ingen tror längre att tv-spel bara innebär skjutspel eller fotboll. Dagens konsoller har en mängd möjligheter och allt fler väljer att utnyttja mobiltelefonen för att få kompisgäng att engagera sig. Några som i dagarna lanserar detta är Playstation.

Med Playstation Playlink kan man ladda ned en rad olika spel samt en gratisapp på telefonen och tillsammans med sina vänner dra igång festen. Alla spel går ut på att var och en med sina mobiler styr spelet eller frågesporten på ett enkelt sätt. Här finns allt från en variant av pekleken (That’s you!) där man får mer poäng om man pekar ut samma person (så var ärlig!) till färdiga quiztävlingar (Knowledge is power) där det känns som att man är med i en frågesport på tv. Dessutom – och kanske bäst – gör klassikern Singstar! comeback men nu behövs inte mikrofoner – du sjunger bara rakt i mobilen.

Här kan du se hur det fungerar:

Foto: Thinkstock/Unsplash