Nyårsquiz 2018 – Färdigt musikquiz om året som gått

Festdags och quizet du skulle gjort blev aldrig av. We got you covered! Baaam har fixat allt åt dig, bara att slå på spellistan och köra igång tävlingen.

Vad är väl en nyårsafton utan ett roligt tävlingsmoment? Musikquiz är sedan gammalt ett bra sätt att både få upp stämningen och testa kunskapsnivån på festen. Allra bäst är det om man inte får vara på samma lag som de man kom dit med utan att man faktiskt får chans att prata med lite nya människor.

Men att göra quiz tar tid. Därför har vi löst det åt dig! Här är ett helt färdigt quiz med tillhörande spellista. Bara att plugga in mobilen och köra igång frågorna. Festen – och året! – är räddad!


Tävlingen:

1. Utgå från spellistan nedan och kör frågorna i ordning.
2. Först körs en klassisk introtävling på låten. Där får lagen höra några sekunder av låten och kan som mest få två poäng, 1 poäng för rätt artist och 1 poäng för rätt låt. Dra dem poängen på en gång. Gå därefter vidare till frågorna.
3. Därefter ställs en eller flera frågor till låten och lagen får i regel 1 poäng för varje rätt svar.


Spellistan:


Frågorna


Låt 1: Shallow – Lady Gaga och Bradley Cooper
Fråga 1: Få har nog missat att en av årets stora biohittar var ”A Star Is Born”. Filmen med Bradley Cooper och Lady Gaga i huvudrollerna är en klassisk Hollywoodsaga – och faktiskt den fjärde gången filmen spelas in. Redan 1937 kom en version med Janet Gaynor och Fredric March, 1954 blev den en musikal med Judy Garland och James Mason – men vilka var med i versionen från 1976?
Svar: Barbra Streisand och Kris Kristofferson

Fråga 2: I årets version spelar Lady Gaga karaktären Ally Maine som sägs inte vara snygg nog för att bli känd. Något även Lady Gaga berättat om att hon fått höra. Men vad heter Lady Gaga egentligen?
Svar: Stefani Joanne Angelina Germanotta


Låt 2: Put Your Hands Up för Sverige – Samir & Viktor
Fråga 3: Sommaren 2018 kommer gå till historien som den varmaste och längsta sommaren Sverige skådat. Dessutom fick Sverige för första gången sedan 1994 uppleva en framgång i herrarnas fotbolls-VM i Ryssland. Den här gången tog vi oss inte riktigt lika långt som -94 men vi lyckades ändå ta oss till kvartsfinal där vi tyvärr fick se oss besegrade av fotbollsnationen England. Sveriges lagkapten Andreas Granqvist blev ändå Granen med hela svenska folket när han avgjorde vår premiärmatch mot Sydkorea på straff. Men i vilket lag spelar Granen till vardags?
Svar: Helsingborgs IF

Fråga 4: Sydkoreas huvudstad Seoul är världens fjärde folkrikaste stad med sina 25 miljoner människor. Vilka städer innehar plats 1-3? (1 poäng för varje rätt, inbördes ordning spelar ingen roll).
Svar: Delhi (25 miljoner), Jakarta (30 miljoner) och Tokyo (37 miljoner)


Låt 3: Missing U – Robyn
Fråga 5: Efter åtta långa år av tystnad klev Robyn äntligen tillbaka in i rampljuset. Med en hemlig konsert på Artipelag i Stockholm och ett sprillans nytt album visade hon var popskåpet ska stå. Sedan 2004 driver Robyn sitt eget skivbolag med stor framgång – vad heter det?
Svar: Konichiwa Records

Fråga 6: Robyn är ju som bekant inte bara känd i Sverige utan är också ett household name på andra sidan Atlanten. Och där gästspelade faktiskt Robyn som sig själv i en stor tv-serie. Vilken tv-serie var det?
Svar: Gossip Girl (2010)


Låt 4: Dance You Off – Benjamin Ingrosso
Fråga 7: I 2018 års upplaga av Melodifestivalen var det ingen mindre än Benjamin Ingrosso som kammade hem storvinsten med låten ”Dance You Off”. Därmed fick han också representera Sverige i den stora finalen i Eurovision Song Contest. Men, i vilket land gick den i år?
Svar: Portugal, Lissabon.

Fråga 8: Benjamin Ingrosso är, som de flesta vet, bror till Bianca Ingrosso och barn till Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso. En minst sagt känd familj i Sverige. Men det finns också en annan känd Ingrosso – Sebastian Ingrosso från Swedish House Mafia. Hur är de släkt med varandra?
Svar: Sebastian Ingrosso är brorson till Benjamins pappa Emilio. De är alltså kusiner.


Låt 5: Don’t You Worry Child – Swedish House Mafia
Fråga 9: 2018 var också året då Swedish House Mafia, under mycket hemlighetsmakeri, avslöjade att de kommer att göra comeback med en konsert i Stockholm den 4 maj 2019. Bandet har tre frontfigurer där Sebastian Ingrosso är en av dem. Vad heter de andra två? (1 poäng för varje rätt svar).
Svar: Axwell och Steve Angello.

Fråga 10: 2012 gjorde gruppen både sina första och sista konserter i Sverige med tre spelningar på Friends Arena i Stockholm. Spelningarna var fullsatta och biljetterna sålde slut på nolltid. De har dock inte alls något publikrekord på arenan utan det sattes i juli i år av en annan artist – vem?
Svar: Eminem, 57 520 i publiken.


Låt 6: This Is America – Childish Gambino
Fråga 11: När låten ”This Is America” släpptes slog den ned som en bomb i USA. Och med en video med tydliga anspelningar på polisvåld mot svarta, referenser till leende nidbilder av svarta slavar och en gospelkörs som skjuts ned med en k-pist är det inte så konstigt. I dag har den setts av över 430 miljoner människor och skapat debatt långt bortom landets gränser. Artisten Childish Gambino är dessutom en multitalang som är känd som skådespelare under sitt vanliga namn. Vad heter han?
Svar: Donald Glover

Fråga 12: Han är även med i den nya versionen av Lejonkungen som har premiär under 2019. Han gör där rösten som Simba. Men vilken känd person är det som gör rösten till Nala?
Svar: Beyoncé


Låt 7: Without You – Avicii
Fråga 13: Avicii, eller Tim Bergling som han egentligen hette, var en av Sveriges största musikexporter fram tills dess att han tragiskt nog beslöt att ta sitt liv den 20 april 2018, bara 28 år gammal. Under veckan som följde hans bortgång intog 7 av hans låtar topp 8 i svenska Digilistan. Nämn tre av dem (1 poäng för varje rätt svar, Without You gills inte).
Svar: Wake Me Up!, Lonely Together, Levels, Waiting for Love, Hey Brother, The Nights

Fråga 14: Avicii har gjort flera stora samarbeten tillsammans med andra artister. En hit hade han med housegurun David Guetta. Vilket land kommer han ifrån?
Svar: Frankrike


Låt 8: Bohemian Rhapsody – Queen
Fråga 15: I år hade den efterlängtade filmen om Freddie Mercury och rockbandet Queen slutligen premiär. Filmen är en hyllning till musiken och bandets excentriske frontfigur som tragiskt gick bort i AIDS 1991. Vem spelar rollen som Freddie i filmen?
Svar: Rami Malek

Fråga 16: Föga förvånande var inte Freddie Mercury hans födelsenamn. Vad hette han egentligen? (Ett namn räcker).
Svar: Farrokh Bulsara


Låt 9: Dancing Queen – ABBA
Fråga 17: Efter tio år fick vi i år återvända till den grekiska ö-världen och än en gång dansa till ABBA-låtar i ”Mamma Mia! Here We Go Again”. I filmen dyker en annan känd artist upp i rollen som Meryl Streeps mamma. Vem?
Svar: Cher

Fråga 18: ABBA är än i dag en av Sveriges mest välkända och älskade grupper och trots att de inte släppt musik på decennier hittar de hela tiden nya fans. Namnet ABBA kommer också från initialerna till förnamnet på de fyra bandmedlemmarna. Nämn alla dem med för- och efternamn (Alla rätt ger 2 poäng, annars 0).
Svar: Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid ”Frida” Lyngstad

Fråga 19: Vad heter det när man gör en sådan initialförkortning, som UFO från Unidentified flying object.
Svar: Akronym


Låt 10: Ruin My Life – Zara Larsson
Fråga 20: Den 18 oktober släppte popstjärnan Zara Larsson låten ”Ruin My Life”, vilken kommer vara en av singlarna på hennes kommande album. Låten handlar om att komma ur ett dåligt förhållande, Zara Larsson är dock i dag i ett lyckligt förhållande med den brittiska modellen Brian Whittaker. De träffades på ett lite annorlunda sätt – hur?
Svar: På Twitter

Fråga 21: Zara har varit i rampljuset länge och slog faktiskt igenom i Tv4:s Talang redan 2008. Då var hon bara 10 år gammal när hon kammade hem förstaplatsen. En annan svensk artist har också fått sitt genomslag i tävligen. Vem?
Svar: Jon Henrik Fjällgren, 2015


Utslagsfråga!

Är det ruskigt jämnt? Då har vi en utslagsfråga åt dig! Be de tävlande lista de fem största kontona på Instagram i fallande ordning. Vi kan garantera att det är svårare än det verkar. Och vi utesluter här Instagrams eget konto pga tråkigt. Blir det jämnt även här så be alla säga hur många följare ettan har, närmast kammar hem pokalen!

Svar:

1. Cristiano Ronaldo – 148 miljoner följare

2. Selena Gomez – 144 miljoner följare

3. Ariana Grande – 139 miljoner följare

4. The Rock – 125 miljoner följare

5. Kim Kardashian OCH Kylie Jenner – 122 miljoner följare

Foto: IBL