Nyårsquiz 2019: Färdigt musikquiz om året som gått

Nyårsquiz 2019 – Färdigt musikquiz om året som gått

Snart dags för nyårsfest och quizet du lovade blev aldrig av? Lugn, vi har löst det åt dig. Baaam har fixat allt du behöver för att bli årets quizmaster – bara att slå på spellistan och köra igång tävlingen!

Vad är väl en fest utan ett riktigt bra quiz? Inget, såklart! Lite gammal hederlig tävling med ett musikquiz är ett bra sätt att både få upp stämningen och testa kunskapsnivån på festen. Allra roligast är det såklart om man inte får vara på samma lag som de man kom till festen med, utan att man faktiskt får chans att prata med lite nya människor. Vem vet, kanske är det nu du löser tolvslagets kyss?

Men vi vet alla att det tar sjukt lång tid att göra ett quiz. Därför har vi tagit på oss detta och löst allt åt dig! Här är således ett helt färdigt musikquiz med tillhörande spellista. Det är bara att koppla in mobilen och dra igång frågorna.

Festen är räddad!


Så går nyårsquizzet till:

1. Utgå från spellistan nedan och ta frågorna i ordningen som följer.
2. Först körs en klassisk introtävling på låten. Där får lagen höra några sekunder av låten och kan som mest få två poäng, 1 poäng för rätt artist och 1 poäng för rätt låt. Dra de poängen på en gång, många av frågorna bygger nämligen på att man vet vilka som gjort låten. Därefter är det dags att gå vidare till frågorna.
3. Ställs de frågor som hör till låten. Lagen får i regel 1 poäng för varje rätt svar. Här kan du välja om du vill avslöja svaren direkt eller hålla på dem till slutet för att öka spänningen.


Spellistan till nyårsquiz 2019:


Frågorna:


Låt 1: I Don’t Care – Ed Sheeran och Justin Bieber
Fråga 1: I maj släpptes singeln som skulle komma att bli sommarens mest spelade låt på Spotify. Det var såklart ingen överraskning, det blir lätt så när två av världens största artister samarbetar. Dessutom stod ett tungt gäng bakom låten, däribland svenska demonproducenten Max Martin. Det är ju dock bara ett artistnamn, vad heter han på riktigt?

Svar: Martin Sandberg.

Fråga 2: Max Martin är dessutom extra aktuell i år då man i London är i full färd med att sätta upp en musikal med 30 av hans största hits. Musikalen baseras på en klassisk historia som fått en feministisk twist. Vilken historia är musikalen baserad på?

Svar: Romeo och Julia, musikalen heter & Juliet.

Fråga 3: Även Justin Bieber har klätt många löpsedlar i år då 2019 blev året då han klev ut från tingshuset i New York som en gift man. Vem var det han gifte sig med?

Svar: Hailey Baldwin.


Låt 2: Too Late for Love – John Lundvik

Fråga 4: Vinnaren av årets upplaga av Melodifestivalen blev ingen mindre än John Lundvik med hans souliga låt Too Late for Love. Med stort hopp gav sig Sverige så av till Eurovision Song Contest men fick där nöja sig med en niondeplats. Vinnaren blev istället Duncan Laurence med bidraget Arcade. Från vilket land kommer han?

Svar: Nederländerna.

Fråga 5: Tävlingen hölls i år i Tel Aviv i Israel, något som väckte stor kritik och en uppmaning till bojkott av hela programmet startades. Under finalen uppträdde dessutom en stor artist som skapade rubriker genom att kuppa in två dansare där en bar en palestinsk flagga, en en israelisk. Det fick Israels kulturminister att reagera kraftigt och det israeliska tv-bolaget KAN som producerade årets tävling lämnade in en stämningsansökan. Men vem var artisten?

Svar: Madonna.

Fråga 6: I årets upplaga av Eurovision var det därtill första gången du slapp höra programledarna snubbla över namnet The Former Yugoslavian Republic of Macedonia. Efter en låg och infekterad namnstrid med Grekland, som har en region vid namn Makedonien, kunde de två länderna i februari i år till sist komma överens. The Former Yugoslavian Republic of Macedonia finns inte längre, nu heter landet nämligen… ja, vad?

Svar: Nordmakedonien


Låt 3: Larger Than Life – Backstreet Boys

Fråga 7: 2010-talets nostalgitrend var fortsatt stark under årtiondets sista år och som ett brev på posten kom nyheten om att 1990-talets största pojkband återförenas. Den 31 maj i år uppträdde Backstreet Boys inför ett fullsatt Scandinavium och succén var direkt ett faktum. Vad heter de fem medlemmarna i bandet? Det räcker med förnamn.

Svar: Brian, Howie, A.J, Kevin och Nick.

Fråga 8: Med över 100 miljoner sålda skivor är Backstreet Boys ohotade på tronen av 1990-talets pojkband. Men fenomenet hade inte varit någonting utan en viss brittisk producent som står bakom banden Five, Westlife och senare även One Direction. I dag är han kanske mest känd som domare för amerikanska Idol. Vad heter producenten?

Svar: Simon Cowell.


Låt 4: bad guy – Billie Eilish

Fråga 9: 2019 blev året då artisten Billie Eilish fick sitt stora genombrott. Med singeln bad guy tog hon världen med storm med sin säregna stil och suggestiva musik. I augusti gled hon dessutom upp till förstaplatsen på Billboard Hot 100-listan och låg i topp så länge att hon snart hade slagit Lil Nas X:s rekord på 19 veckor på förstaplatsen. Med vilken hitlåt var det han låg i topp?

Svar: Old Town Road.

Fråga 10: Billie är i år nominerad till sex Grammys, däribland de så kallade ”Big Four” – Record of the Year, Album of the Year, Song of the Year och Best New Artist. Hon är dessutom den yngsta artisten någonsin som blivit nominerad i alla de kategorierna. Men trots hennes musikframgångar har många intervjuer kommit att handla om hennes öppenhet kring att ha genomgått depressioner, hennes liv med Tourettes syndrom och att hon har synestesi. Vad innebär det, på ett ungefär, att ha synestesi?

Svar: Att två eller fler sinnen är sammankopplade. Det innebär att man kan höra färger, se ljud eller, som är vanligast, att se olika färger för olika siffror eller bokstäver.


Låt 5: Goldie – A$AP Rocky

Fråga 11: En av sommarens stora följetänger på kvällstidningarnas löpsedlar blev såklart när den amerikanske rapparen A$AP Rocky häktades i Stockholm. Anledningen var en misshandel som ska ha skett i samband med en konsert. Totalt satt han häktad i en månad innan han dömdes till villkorlig dom och blev släppt på fri fot. Han svor då att aldrig återvända till Sverige men redan i början av december var han tillbaka för en konsert. Hans namn A$AP sägs kunna stå för flera saker, bland annat ”Always Strive and Prosper”, ”Assassinating Snitches and Police” och ”Acronym Symbolizing Any Purpose”. Men i vanligt tal är ASAP en förkortning som betyder vadå?

Svar: ”As Soon As Possible”.

Fråga 12: A$AP Rocky är såklart inte den enda amerikanska kändisen som råkat i trubbel på svensk mark. Skådespelaren Bill Murray åkte fast för att ha kört en golfbil runt Stureplan mitt i natten, Jimi Hendrix slog sönder ett hotellrum i Göteborg och bland andra Justin Bieber, Snoop Dogg och Pete Doherty har fått trubbel i olika narkotikaincidenter. Men mest uppmärksammat är nog när Guns ’N’ Roses-sångaren Axl Rose 2006 hade en lite för vild kväll på Berns där han gjorde något otippat som blev förstasiderubriker landet över. Vad gjorde han?

Svar: Han bet en ordningsvakt i benet.


Låt 6: California Dreamin’ – The Mamas and The Papas

Fråga 13: En av 2019 års mest hyllade filmer stod, föga förvånande, Quentin Tarantino för med sin drömska berättelse om ett svunnet Hollywood i Once Upon a Time in Hollywood. Filmen utspelar sig under ikoniska Summer of Love 1969 och kretsar kring den avdankade westernskådisen Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) och hans stuntman Cliff Booth (Brad Pitt) och deras försök att hanka sig fram i livet efter succén. Parallellt löper en historia om skådespelerskan Sharon Tate (Margot Robbie) och hennes man regissören Roman Polanski. I skuggorna lurar också en sektledare som ska komma att chocka en hel värld med sina brutala mord. Vem?

Svar: Charles Manson.

Fråga 14: Och apropå Hollywood. Den klassiska sci-fi-filmen Blade Runner från 1982 utspelar sig under 2019, i ett något mer dystopiskt Los Angeles än vad som är fallet i verkligheten. Någon som alltid kom att bli förknippad med filmen, och främst sin monolog i slutet av filmen var skådespelaren Rutger Hauer. Det blev tyvärr än mer aktualiserat då han just under 2019 gick bort efter en kort tids sjukdom och hans citat spreds över sociala medier. Men vem spelar huvudrollen som blade runnern Rick Deckard och som även fick skildra karaktären i uppföljaren Blade Runner 2049 som släpptes 2017?

Svar: Harrison Ford.


Låt 7: Rocket Man – Elton John

Fråga 15: 2019 kom filmen Rocketman om den brittiska legendaren Elton Johns liv. Filmen hyllades av både kritiker och publik och blev en viktig milstolpe för HBTQ+-rörelsen när den blev också den första storfilmen att visa en sexscen mellan två män. Bakom filmen står regissören Dexter Fletcher som även var den som regisserade filmen om bandet Queen som hade premiär 2018. Vad hette den filmen?

Svar: Bohemian Rhapsody.

Fråga 16: På tal om raketer fick Sverige 2019 också sin allra första kvinnliga astronaut i rymden. Den 25 september sköts Jessica Meir ut i rymden för att spendera ett halvår på en internationell rymdstation. Viken?

Svar: ISS.


Låt 8: Livin’ La Vida Loca – Ricky Martin

Fråga 17: Det är i år tjugo år sedan låten Livin’ La Vida Loca med Ricky Martin släpptes. Med sina åtta miljoner sålda exemplar blev låten snabbt den bäst säljande singeln någonsin. Låten blev också starten på en latinoexplosion under 1900-talets sista årtionde då artister som Jennifer Lopez, Enrique Iglesias och Shakira slog igenom utanför den spansktalande världen. Men från vilket land kommer Ricky Martin egentligen?

Svar: Puerto Rico.

Fråga 18: En av Ricky Martins mest framgångsrika låtar är La Copa de la Vida. Låten toppade hitlistor världen över och blev även den officiella låten för FIFA World Cup 1998. I vilket land hölls turneringen det året?

Svar: Frankrike.

Fråga 19: Det är i år också sista året vi på riktigt kan komma undan med att säga att 1990-talet var för tjugo år sedan. Men hur bra koll har du på låtarna från 90-talet? Endast en av följande låtar släpptes 1999 – vilken? Barbie Girl med Aqua, The Ketchup Song (ASEREJE) med Las Ketchup eller … Baby One More Time med Britney Spears?

Svar: … Baby One More Time med Britney Spears.


Låt 9: The Final Countdown – Europe

Fråga 20: Brexit. Är det något ord man hört många gånger i år är det nog Brexit, alltså Storbritanniens utträde ur EU. Det beslutades om redan 2017 och skulle träda i kraft två år senare, men det sköts upp och sköts upp och sköts upp. Det senaste budet är att det ska ske 31 januari 2020 – men det lär skjutas upp igen. Alla dessa turer har fått det konservativa partiet i Storbritannien att använda den gamla Europe-dängan The Final Countdown i sina Brexit-kampanjer, något som fått sångaren i bandet att se rött. Vad heter sångaren i Europe?

Svar: Joey Tempest.

Fråga 21: Och vad heter det konservativa partiet i Storbritannien?

Svar: Tories.

Fråga 22: Och när vi ändå är inne på det. I år har Storbritannien haft två olika premiärministrar, vad heter de?

Svar: Theresa May och Boris Johnson.


Låt 10: Euphoria – Loreen

Fråga 23: En av årets mest omtalade tv-serier är såklart HBO-serien Euphoria. I den möter vi 17-åriga Rue Bennet som försöker hantera livet efter att ha blivit utskriven från rehab. Sex, sociala medier och droger blandas med redan ikoniska sminkningar och ett rått cineastiskt format. Bakom serien står dessutom en något otippad producent, en väldigt framgångsrik artist som kanske är mest känd för sin hit Hotline Bling – vem?

Svar: Drake.

Fråga 24: Huvudrollen i serien spelas av Zendaya, som hyllats världen över för sin skådespelarinsats och därtill vunnit en People’s Choice Award för densamma. Men Zendaya syntes i långt fler sammanhang än Euphoria under 2019, bland annat i rollen som MJ i den senaste Marvel-filmen om Spindelmannen som hade premiär i juni i år. Vad heter den filmen?

Svar: Spider-Man: Far from Home.

Fråga 25: I det nuvarande Marvel-universat spelas Spindelmannen av den brittiske skådespelaren Tom Holland (som gör en oväntat grym amerikansk accent i filmerna!). Men det här är såklart inte första gången någon porträtterar den nätsvingande superhjälten. Kan du nämna de två senaste skådespelarna som gjort rollen som Spindelmannen, innan Tom Holland?

Svar: Andrew Garfield och Tobey Maguire.


Utslagsfråga!

Är det ruskigt jämnt? Då har vi en utslagsfråga förberedd! Be de tävlande lista de tre största, svenskspråkiga kontona på Youtube i fallande ordning. Vi kan garantera att det är svårare än det verkar.

1. Therese Lindgren

2. IJustWantToBeCool

3. Jocke & Jonna

Blir det jämnt även här så be alla säga hur många tittningar som Sveriges absolut största youtuber PewDiePie har totalt på sina videos – närmast vinner! (Svaret är 21 194 325 000, siffran är hämtad från Wikipedia).

Här hittar du ännu fler quiz:

80-talsquiz: Färdigt musikquiz om 1980-talet
Quiz: De här filmerna hade premiär 2019 – hur många har du sett?
Quiz: 100 bästa filmerna från 2010-talet – hur många har du sett?

Foto: Unni Zetterling