Nyårsquiz 2020 – med musikquiz

Nyårsquiz 2020: Färdigt musikquiz om året som gått

Snart är det dags för (ett coronasäkert) nyårsparty. Råkade du lova ett quiz du aldrig hann göra? Ingen fara, vi har löst det åt dig. Baaam har fixat allt du behöver för nyårsquizzet – bara att slå på spellistan och köra igång tävlingen!

Vad är väl en fest utan ett riktigt bra quiz? Inget, såklart! Och även om du i år firar ett något annorlunda nyår (kanske med polarna på Zoom till och med!) så passar alltid lite hederligt quizzande för att liva upp stämningen. Faktiskt blir det extra smidigt digitalt eftersom det då går att mutea alla diskussioner (så ingen kan tjuvlyssna!) och vill du vara extra duktig kan du be folk ringa upp varandra i egna mötesrum för att kunna prata helt ostört.

Men vi vet alla att det tar sjukt lång tid att göra ett quiz. Därför har vi tagit på oss detta och löst allt åt dig! Här kommer alltså ett helt färdigt musikquiz med tillhörande spellista. Det är 10 låtar och 30 frågor – och det är bara att koppla in mobilen och dra igång!

Nyår är räddat!

Läs också: Vill du göra ännu fler quiz? Här hittar du hundratals quiz och tester!


Så går Baaams nyårsquiz till:

1. Spellistan finns nedan, utgå från den och ta frågorna i ordningen som är i artikeln så går allt smidigt!

2. Börja med att köra en klassisk introtävling på låten. Lagen får höra några sekunder av låten och kan som mest få två poäng, 1 poäng för rätt artist och 1 poäng för rätt låt. Gå igenom de poängen direkt, detta då många av frågorna bygger på att man vet vilka som gjort låten. Därefter är det dags att gå vidare till frågorna. Det är tio låtar med tre frågor till varje låt.

3. När du gjort det ställer du frågorna som är till låten. Lagen får oftast 1 poäng för varje rätt svar, men det finns undantag som framgår av frgorna. Här kan du välja om du vill avslöja svaren direkt eller hålla på dem till slutet för att öka spänningen.

4. Är det jämnt när poängen är räknade? Längst ned finns en utslagsfråga förberedd!


Här är spellistan till nyårsquiz 2020:

Här är spellistan du behöver till quizzet. Du kan antingen spela direkt från den här i artikeln, eller gå in och prenumerera på den på Spotify. Viktigt att ingen av deltagarna får se låtlistan dock!


Frågorna:

Låt 1: Imagine – John Lennon

Fråga 1:

Det går ju inte att göra ett quiz om 2020 utan att nämna det som präglat hela året – coronapandemin. Så lika bra att ta det direkt! Överallt har samhällen stängts ned, människor har förlorat jobbet – och Hollywoodkändisar har sjungit Imagine om hur hemskt det är att vara i karantän i ett mansion. Virusutbrottet kunde snabbt härledas tillbaka till en matmarknad där det säljs levande, vilda djur i den kinesiska staden Wuhan. Sådana marknader kallas ofta för en engelsk term – vilken?

Svar: Wet market

Fråga 2:

Covid-19 heter sjukdomen, men vad heter viruset som orsakar den?

Svar: SARS-CoV-2

Fråga 3:

Om man inte visste vad Folkhälsomyndigheten var innan så har man under året sannerligen fått bekanta sig oerhört mycket med den. I perioder har statsepidemiolog Anders Tegnell dagligen hållit presskonferenser där han förklarat det rådande läget. I perioder har dock även den biträdande statsepidemiologen varit på plats. Han heter också Anders men fick snabbt smeknamnet ”Smittskyddsbae” eftersom han, enligt vissa, är snygg, helt enkelt. Vad heter Anders i efternamn? Och vad står ”bae” för?

Svar: Anders Wallensten och bae står för ”before anyone else”, men ”babe” ger också rätt svar (2 poäng)


Låt 2: Säg mig var du står – Carola och Zara Larsson

Fråga 4:

Coronapandemin fick också konsertåret 2020 att tänka om rejält. Som en del av alla inställda spelningar gjorde Tv4 en satning på tv-sända Late Night Concerts på Gröna Lund med olika artister. I augusti var det Zara Larssons tur och på scen framförde hon då Carolalåten Säg mig – med Carola själv. Det blev en succé och snart släpptes låten som singel. Originallåten släpptes 1983, samma år som Carola slog igenom stort då hon som 16-åring vann Melodifestivalen. Med vilken låt vann hon?

Svar: Främling

Fråga 5:

Kort efter sitt genombrott började Carola kopplas ihop med en, bitvis kritiserad, frikyrkorörelse. En rörelse som faktiskt grundades samma år som Carolas genombrott, 1983. Vad heter rörelsen? Och vem grundade den?

Svar: Livets Ord och Ulf Ekman (2 poäng)

Fråga 6:

Carolas exman Runar Sögaard släppte under 2020 självbiografin Gud gav oss tio bud : Jag har brutit mot nio av dem. I den framkom en sak som gjorde att det skrevs otaliga rubriker om boken. Vad var det som kom fram i självbiografin?

Svar: Runar erkände i den att han skjutit Carolas katt eller att han hade varit förlovad med Tilde de Paula


Låt 3: Svag – Victor Leksell

Fråga 7:

När Spotify listade sommarens mest spelade låtar landade just Svag med Victor Leksell i topp. Han har verkligen haft ett toppenår för när han släppte sitt debutalbum Fånga mig när jag faller i juni i år så tog det bara en vecka innan 10 av de 11 låtarna på skivan låg på Spotifys topp 50-lista i Sverige. 2016 hände dock en liknande grej då en artist blev historisk då denne gick in och tog första, andra och tredjeplaceringen på Svensktoppen i Sveriges Radio – samtidigt! Vem var det?

Svar: Miriam Bryant (med Ett sista glas, Allt jag behöver och One last time).

Fråga 8:

Tidigare i år medverkade Victor Leksell på låten Sverige som Molly Sandén och Jocke Berg släppte. Låten är en ny version av en gammal Kent-låt men som skrivits om för att samla in pengar till sjukvården under coronapandemin. Vilken ikonisk Kent-platta från 2002 var låten från början med på?

Svar: Vapen & ammunition

Fråga 9:

Victor Leksell blev faktiskt först känd som deltagare i Idol 2017. Han kom där till kvalveckan men blev utröstad i kvalfinalen. Vann det året gjorde en person som två år senare också ställde upp i America's Got Talent och kom till semifinal. Vad hette hen?

Svar: Chris Kläfford


Låt 4: Ride of the Valkyries – Wagner

Fråga 10:

Den här låten spelas upp under en ikonisk scen i klassiska Francis Ford Koppola-filmen Apocalypse now. Filmen utspelar sig under Vietnamkriget som ägde rum mellan 1955-1975. Mitt under kriget, 1964, föddes Jonas Sjöstedt. I januari 2020 lät han meddela att han inte kommer att ställa upp till omval som partiledare för Vänsterpartiet. Istället ska han flytta till sin fru som bor i, just det, Vietnam. Varför bor hon där?

Svar: Hon är ambassadör

Fråga 11:

Huvudstaden i Vietnam heter Hanoi, men det är inte den största staden i landet. Vilken är den största staden? Och vad hette staden tidigare?

Svar: Ho Chi Minh-staden och Saigon (2 poäng)

Fråga 12:

Vietnam ligger som bekant i Sydostasien. Men hur bra koll har du på din geografi? Vietnam gränsar till tre andra länder – vilka? Ett poäng för varje rätt svar.

Svar: Kina, Laos och Kambodja. (1-3 poäng)


Låt 5: Rockin in the free world – Neil Young

Fråga 13:

2020 var det dags för ett nervkittlande presidentvalsrace att dra igång i USA. Efter att Demokraterna valt sin kandidat Joe Biden och Donald Trump åter ställde upp till val stod det ganska snart klart att det skulle bli ett tajt race. Men där Demokraterna ställde in många kampanjmöten valde Donald Trump att köra på som om det inte fanns en pandemi. En av låtarna han spelade på ett valmöte i Tulsa, Oklahoma, Rockin in the free world, gjorde Neil Young så förbannad att han stämde Trumps valkampanj. Young själv är faktiskt inte ens född i USA – varifrån kommer han?

Svar: Toronto, Ontario, Kanada

Fråga 14:

Vi har blivit vana vid att se Donald Trumps familj närvarande under många av hans framträdanden. Trump har ju varit gift inte mindre än tre gånger och har fem barn. Nämn två av hans barn.

Svar: Donald Trump Jr, Ivanka Trump, Eric Trump, Tiffany Trump och Barron Trump (2 poäng)

Fråga 15:

Efter ett utdraget rösträknande stod det den 7 november klart att Joe Biden blir USA:s nästa president. Med sig in i Vita huset tar han den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris. Hon är på många sätt historisk i sin roll, bland annat då hon är den första kvinnan på posten. Men också för att hennes föräldrars härkomster gör att hon blir unik på fler sätt. Varifrån kommer hennes föräldrar?

Svar: Jamaica (pappa) och Indien (mamma) (2 poäng)


Låt 6: Watermelon Sugar – Harry Styles

Fråga 16:

I slutet av 2019 släppte Harry Styles sitt andra soloalbum Fine Line. Den fjärde singeln från den plattan var just Watermelon Sugar som blev en av årets mest spelade låtar. Fans snappade dock fort upp att låten kanske inte var en så oskyldig dänga utan menade att man utifrån texten kunde utläsa en helt annan historia, något Harry själv kommenterat med glimten i ögat. Vad menar man att låten handlar om?

Svar: Oralsex

Fråga 17:

Även om Harry Styles såklart är mest känd som artist har han fler strängar på sin lyra. Under 2017 var han med som skådespelare i storfilmen Dunkirk som blev nominerad till hela åtta Oscarsstatyetter och kammade hem tre av dem. Vad heter den välkända regissören bakom den filmen?

Svar: Christopher Nolan

Fråga 18:

Harry Styles karriär började dock som en av fem killar i den omåttligt populära popgruppen One Direction. Under en period var de en av världens mest framgångsrika pojkband men i dag har popälskare vänt blicken österut. K-popen har nått långt utanför Sydkoreas gränser och i augusti i år slog ett k-popband rekord när de på 24 timmar fick över 100 miljoner tittningar på Youtube. Vad heter det bandet? Och med vilken låt var det rekordet slogs?

Svar: BTS med låten Dynamite (2 poäng)


Låt 7: Bang Bang (My Baby Shot Me Down) – Nancy Sinatra

Fråga 19:

Efter flera decennier meddelade Palmegruppens chefsåklagare Krister Petersson att det i juni skulle komma att presenteras något om Palmemordet. Förväntningarna gick i taket – hade man hittat mordvapnet till sist? Men tidigt under presskonferensen den 10 juni stod det klart att det hela var något av ett antiklimax. Ingen ny teknisk bevisning var säkrad och mordutredningen lades helt sonika ned. Ett utpekande gjordes dock, man misstänker att det är den så kallade Skandiamannen som mördat Olof Palme. Vad hette han egentligen?

Svar: Stig Engström

Fråga 20:

Och vilket år och datum mördades statsminister Olof Palme?

Svar: 28 februari 1986

Fråga 21:

Sedan Olof Palme har fem olika personer haft ämbetet som statsminister i Sverige. Vilka?

Svar: Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven (5 poäng)


Låt 8: Rain on Me – Ariana Grande och Lady Gaga

Fråga 22:

Rain on Me släpptes i juni 2020 och gick snabbt upp på topplistor världen över. Under årets upplaga av MTV Video Music Awards kammade låten hem vinster i kategorierna Song of the Year, Best Collaboration och Best Cinematography. Singeln gick rakt in på topplaceringen på Billboard Hot 100-listan och gjorde Ariana Grande till den första artisten någonsin som haft fyra låtar som direkt landat på förstaplatsen. En av de låtarna som hon också tagit topplaceringen med släpptes knappt två veckor tidigare. Det var också en collaboration men med en annan artist. Vilken artist och vad heter låten?

Svar: Stuck with U med Justin Bieber (2 poäng)

Fråga 23:

Även Lady Gaga har gjort en hel del collaborations genom åren. En av hennes mest framgångsrika kom ut för mer än tio år sedan, 2009 närmare bestämt, och var en låt hon gjorde med popdrottningen Beyoncé. Vad hette låten?

Svar: Telephone

Fråga 24:

Videon till låten är i dag ikonisk och bakom den står en välkänd, svensk regissör. Hen var även den som gjorde videon till Lady Gagas hitlåt Paparazzi liksom Hold it Against Me med Britney Spears, My Favourite Game med The Cardigans och Beautiful Day med U2. Vad heter regissören?

Svar: Jonas Åkerlund


Låt 9: Move – The Mamas

Fråga 25:

The Mamas vann 2019 års upplaga av Melodifestivalen och skulle ha fått representera Sverige i 2020 års Eurovision Song Contest. På grund av pandemin ställdes dock tävlingen in. Något som inte ställdes in – igen! – var Brexit. För den 31 januari 2020 var det till sist dags och Storbritannien lämnade EU. Bakgrunden till beslutet är en folkomröstning där en majoritet av de brittiska väljarna som röstade i den röstade ”nej” till fortsatt brittiskt EU-medlemskap. Vilket år ägde den folkomröstningen rum?

Svar: 2016

Fråga 26:

Grunden till EU, eller Europeiska Unionen, lades efter Andra världskriget som ett sätt att se till att de europeiska länderna inte skulle hamna i ett sådant förödande krig igen. Då hette inte unionen som den gör i dag, under vilket namn grundades EU? Och vilket år var det?

Svar: Europeiska kol- och stålgemenskapen, 1952

Fråga 27:

Sedan dess har unionen växt så det knakat. Hur många medlemsländer har EU i dag? Och vilket land var det senaste att bli medlem?

Svar: 27 länder. Kroatien, 2013


Låt 10: Millenium 2 – Markoolio

Fråga 28:

2020 har det gått hela 20 år, eller två decennier, sedan milleniumskiftet. Det känns kanske avlägset att man då gick runt och oroade sig för att alla datorer skulle krascha när klockan slog midnatt på det nya årtusendet. Det hände ju som tur aldrig, men vad kallades buggen som refererade till det problemet med en förkortning.

Svar: Y2K

Fråga 29:

Under 2020 var det även ett annat jubileum som firades – det var nämligen 75 år sedan den allra första Pippi Långstrump-boken publicerades. Om en namntrend nu för tiden är korta namn jobbade Pippi snarare med ganska så långa – och många! – sådana. Faktiskt har hon hela sex namn – säg dem alla. En poäng utdelas bara om alla är korrekta.

Svar: Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump

Fråga 30:

Till mångas förtret, och vissas glädje, tilldelades Astrid Lindgren aldrig något Nobelpris. Det kommer hon heller aldrig att göra då det inte längre är kutym att dela ut pris till redan bortgångna personer. Det händer numer bara om pristagaren avlider mellan beslutet och prisutdelningen. Men vilket år var det Astrid Lindgren dog?

Svar: 2002


Utslagsfråga!

Är det ruskigt jämnt? Då har vi en utslagsfråga förberedd!

Under 2020 anlände, efter en del strapatser till havs, Guldbron från Kina till Stockholm där den nu lagts på plats i Slussen. Den förväntas kunna vara där i minst 120 år. Men att få den på plats var ingen enkel match – särskilt inte då den var så tung.

Hur mycket väger Guldbron? Närmast vinner!

Svar: 3 700 ton


Ännu fler av Baaams quiz hittar du här!

Relaterade artiklar
Nyårsquiz 2019 – Färdigt musikquiz om året som gått
80-talsquiz: Färdigt musikquiz om 1980-talet