Chloé Zhao, Youn Yuh-Jung och Brad Pitt

Oscarsgalan 2021: Största snackisarna

Natten till måndagen 26 april gick årets upplaga av Oscarsgalan av stapeln – här är ögonblicken du inte vill missa, från otroligt viktiga historiska vinster till när Glenn Close dansar till Da Butt!
Oscarsgalan 2021 – här är alla snackisarna
1:46

Efter reklamen: Oscarsgalan 2021 – här är alla snackisarna

(1:46)

Slå på ljud

Oscarsgalan är den största kvällen i Hollywood, men i år var upplägget minst sagt annorlunda än vad vi är vana vid.

Först och främst var galan på grund av pandemin framflyttad två månader från det ursprungliga datumet, 28 februari.

Galan hölls utspritt på ett flertal olika platser, varav en ändå var traditionsenligt på Dolby Theatre i Los Angeles. Men till skillnad från hur man på Golden Globe i år lät de nominerade delta via videolänk, krävde Oscarsgalans arrangörer fysiskt deltagande på plats. Reglerna har lett till att internationella stjärnor fått tacka nej till att ta emot eventuella priser under galakvällen, och en hel del kritik har riktats mot evenemanget.

Men, med facit i hand var det många som ändå uppskattade att få se stjärnorna på plats, vilket ändå bidrog lite, lite till känslan av att få glänta på dörren till en mer ”normal” framtid. Galan var också för tredje året utan en fast värd, istället ledde olika kändisar olika segment.

Man fick också en del kritik för att man inte visade några klipp ur filmerna, vilket gjorde det lite trist och opersonligt – framför allt i en tid då biograferna varit stängda en stor del av året och färre än någonsin sett de aktuella filmerna.

Största snackisarna från Oscarsgalan 2021

Men vilka andra snackisar bjöd den 93:e upplagan av Oscarsgalan på? Spana in vår lista nedan!

Bästa regi – en historisk vinst för Chloé Zhao

Med vinsten för filmen Nomadland blev Chloé Zhao andra kvinnan någonsin att ta hem priset som Bästa regissör. (Nomadland vann även pris för Bästa film). Hon är också den första asiatiska kvinnan att vinna priset någonsin. I sitt tal framhöll hon också hur viktigt det är att tro att människor föds goda.

Svarta kvinnor vinner för första gången pris för Bästa makeup och hår

Make-up artisten Sergio Lopez-Rivera, och hårstylisterna Mia Neal och Jimika Wilson.

Make-up artisten Sergio Lopez-Rivera, och hårstylisterna Mia Neal och Jimika Wilson.

En annan historisk vinst var priset för Bästa makeup och hår, som vanns av gänget bakom Ma Rainey's Black Bottom. Priset gick till make-up artisten Sergio Lopez-Rivera, och hårstylisterna Mia Neal och Jimika Wilson, där de två sistnämnda är de första svarta personerna någonsin att tilldelas priset.

När Mia Neal tog emot priset tackade hon alla de förfäder som banat väg för henne:

”Tack till alla er som jobbade hårt, blev förnekade, men aldrig gav upp. Jag och Jimika krossar det här glastaket med så mycket hopp om framtiden, för jag kan se framför mig hur svarta transkvinnor står här. Och våra asiatiska systrar, och våra latinosystrar och kvinnor från ursprungsbefolkningar. Jag vet att en dag kommer det inte att vara ovanligt eller banbrytande, det kommer bara att vara normalt.”

Youn Yuh-jungs pepp på Brad Pitt

Youn Yuh-jung roade publiken när hon vann pris för Bästa kvinnliga biroll i Minari och passade på att flörta lite med prisutdelaren Brad Pitt, som hon var oerhört peppad på att äntligen få träffa.

Regina Kings personliga tal

Regina King öppnade galan med att hålla ett personligt tal där hon tog upp den fällande domen mot Derek Chauvin. ”Om utfallet hade blivit annorlunda hade jag nog bytt klackarna mot ett par marschkängor” sade Regina King och passade på att skicka en passning till de som tycker att Hollywood bör hålla sig till nöje. ”Som mamma till en svart son känner jag rädslan som så många lever med. Det finns ingen berömmelse och tur i livet som ändrar det, ok?”.

Daniel Kaluuya hyllar föräldrarnas sexliv

Daniel Kaluuya vann pris för bästa biroll för sin prestation i Judas and the Black Messiah, och han tackade bland annat sin mamma. Men när han sade: ”Vi måste fira livet! Vi kan andas, vi kan gå, det är otroligt. Min mamma och min pappa hade sex – det är otroligt.” då satte både tv-publiken och hans mamma i halsen, p.g.a ändå rätt oväntat.

Glenn Close dansar till Da Butt

Omständigheterna gjorde att humorn och personliga utspel saknades lite, men Glenn Close drog åtminstone sitt strå till stacken. I ett quiz om vilka låtar som nominerats till och vunnit en Oscar, blev den 74-åriga skådespelaren ”bleepad” när hon gissade (rätt) på låten Da Butt, för att sedan visa upp sina moves. Go Glenn!

Chadwick Boseman-antiklimaxet på slutet

Det sista priset, för Bästa manliga huvudroll gick till Anthony Hopkins för sin roll i The Father, istället för att postumt tilldelas förhandsfavoriten Chadwick Boseman, något som förvånade många. Att Anthony Hopkins dessutom inte ens var på plats för att motta priset eller hålla tal gjorde prisutdelaren Joaquin Phoenix ganska paff och kvällen slutade i ett ganska spektakulärt antiklimax.

Vill du kolla in galan i efterhand finns den att se på TV 4 Play och C More.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Oscarsgalan 2021: Här är kändisarna på röda matan
Årets hår- och skönhetstrender på Oscarsgalan 2021