OSCARSGALAN: DE MEST PINSAMMA ÖGONBLICKEN ÅR 2000 - 2020

Oscarsgalan: De mest pinsamma ögonblicken år 2000 - 2020

Snart är det dags igen för filmvärldens mest prestigefyllda prisutdelning. Här har vi samlat ett gäng pinsamma, starka och o-starka ögonblick som inträffat genom tiderna, varsågod ta en titt och minns tillbaka. (Ha skämskudden redo!)
Oscarsgalan genom tiderna – visste du det här?
1:24

Efter reklamen: Oscarsgalan genom tiderna – visste du det här?

(1:24)

Slå på ljud

Då var det snart dags för Oscarsgalan igen! Den 93:e upplagan av galan närmar sig med stormsteg. Natten till måndag den 26 april sänds 2021 års stora filmfest – läs allt om hur prisutdelningen blir i år här.

Kanske kommer du köra en uppesittarkväll, eller ta del av nattens stora snackisar morgonen efter... Oavsett så har vi nu tagit en trip down memory lane och samlat nollnolltalets mest minnesvärda (och pinsamma) ögonblick från tidigare Oscarsgalor här. Var god läs – och vi varnar för en del cringe:iga ögonblick!

När South Park-killarna var höga på syra 2000

Skaparna bakom South Park – Trey Parker, Matt Stone och Marc Shaiman – valde att hylla Jennifer Lopez och Gwyneth Paltrow genom att klä upp (eller ut) sig i kläder inspirerade av de båda powerkvinnorna. Vilken homage! Ett år senare avslöjade dock herrarna att de också var höga på syra under hela galan.

Skaparna bakom South Park Trey Parker, Matt Stone och Marc Shaiman i vackra klänningar.

Trey Parker, Marc Shaiman och Matt Stone uppklädda till tänderna och höga som hus på Oscars år 2000.

Angelina Jolie och brorsan James incest-fest

Under Oscarsgalan år 2000 hängde Angelina Jolies bror James Haven med sin skådis-syrra på röda mattan och allt där till. Och syster och bror blev båda så till sig när Angelina Jolie kammade hem statyetten för Bästa kvinnliga biroll för sin insats i filmen Girl, Interrupted (Stulna år), att det blev pusskalas.

Syskonens ömma kyss skapade såklart kalabalik i pressen för 21 år sedan, och senare kom det fram att både Angelina och James haft en tuff tid bakom och framför sig. Dagen de kom tillsammans till Oscars var också samma dag deras mamma Marcheline Bertrand skulle behandlas för sin cancer.

ANGELINA JOLIE OCH BRORSAN JAMES kysser varandra på galan år 2000.

Syskonkärleken är stark mellan Angelina och James!

När Björk värpte ägg på röda mattan

Det är förvisso också helt fantastiskt (och alltså inte bara pinsamt) att Björk iklädd sin episka svanklänning kom och lade ett ägg mitt på röda mattan under Oscarsgalan 2001.

Björk på Oscarsgalan 2001.

Den 25 mars 2001 kom Björk och la ett ägg på Oscarsgalan i Los Angeles.

Jennifer Aniston delar ut pris
– Brad Pitt och Angelina Jolie sitter precis framför

Det är 2009 och fem år sedan skilsmässan mellan Jennifer Aniston och Brad Pitt har passerat, ändock är det så smärtsamt att se hur Jen tvingas dela ut pris när de nya Hollywood-paret sitter bara meter ifrån. Jennifer Aniston var märkbart obekväm, men om det gällde ex-parets historik eller om det bara var nerver inför uppdraget är ju svårt att avgöra.

Jennifer Aniston hållar händerna för ansikten samtidigt som hon delar ut pris med Jack Black precis framför ex-maken Brad Pitt, och hans dåvarande nya flickvän Angelina Jolie.

Som tur är var Jack Black där och delade ut priset samtidigt som Jen.

Året då James Franco och Anne Hathaway ledde galan

Det är nästan lite synd om James Franco och Anne Hathaway, för kritiserade till tusen blev ekipaget för deras insats under Oscarsgalan 2011. Bland annat försökte de roa tittarna och publiken genom att klä upp sig till tänderna. Anne Hathaway i smoking, och James Franco i satin-rosa galaklänning. Det gick dessvärre inte hem, alls. ”En av de värsta insatserna i tv-sänd Oscars-historia”, skrek folket. Många kritiker menade att Hathaway försökte för mycket, och att Franco inte försökte alls.

James Franco och Anne Hathaway floppade under Oscars 2011. Men vi tycker Anne är läcker i smoking, och James är het i galaklänning!

2011 – året då (nästan) allt gick fel, enligt kritikerna.

Sacha Baron Cohen spiller aska på Ryan Seacrest

Oavsiktligt eller ej, Sacha Baron Cohen (som under galan är utklädd till sin karaktär Admiral General Aladeen från filmen The Dictator) öser ut en urna med aska över programledaren Ryan Seacrest, som till synes blir besvärad men skakar tv-vant av sig obehagskänslan och fortsätter sitt arbete på röda mattan.

Set Macfarlane outade alla som visat brösten på vita duken

När skaparen bakom tv-serien Family Guy höll i galan 2013 blev en stor del av den kvinnliga publiken minst sagt obekväm då han sjöng sin sång om bröst. Teamet bakom Oscarsgalan tyckte att det var okej att Seth MacFarlane gjorde ett musikaliskt nummer i vilket han namngav en herrans massa kvinnor som i sina roller under året visat upp brösten i olika filmer. Klippet är borttaget från Youtube. Advokaten Gloria Allred svarade sedan upp på låten: ”Det är en sak att vara barbröstad i sin kontext i en film, det är en annan sak när det plockas upp utan sitt sammanhang – där fokuset bara är kvinnliga bröst”.

Seth MacFarlane

Det musikaliska bröst-numret gick inte hem hos stora delar av den kvinnliga publiken.

John Travoltas närmanden på Scarlett Johansson

När man bara slår ett öga på bildserien där John Travolta närmar sig Scarlett Johansson känns det aningen obehagligt. Men Scarlett Johansson fick senare förklara att hon tyckte mötet var helt okej, ”Stillbilderna återspeglar inte det som hände i verkligheten, mötet var väldigt fint och det var verkligen välkomnat”, förklarade hon senare.

John Travolta kliver fram och kysser Scerlett Johansson på röda mattan.

Scarlett dementerade uppgifterna om att Travolta skulle varit obehaglig.

När Sean Penn skojade om green card

När Sean Penn skulle annonsera vinnaren för 2015 års Bästa bild för filmen Birdman, försökte han vara rolig. Och innan han sa vinnarens namn: Alejandro González Iñárritu, sa han undrande: ”Vem har gett den här jäkeln ett green card?”, och refererade till regissörens mexikanska ursprung. Ett illa valt rasistskämt tyckte många, och efter galan mötte han kritik. Andra ville också mena på att det var ett ”skämt mellan två vänner”.

Sean Penn Alejandro González 2015.

Sean Penn och Alejandro González sida vid sida efter Sean Penns green-card-skämt.

Neil Patrick Harris in på bara jarlingarna 2015

Serien How I Met Your Mother hade precis haft sina glansdagar när Neil Patrick Harris fick äran att leda galan. Neil Patrick Harris var fullt engagerad och fullt påklädd, tills det att han var (nästan!) fullt avklädd, allt som en hyllning till pangfilmen Birdman.

Neil Patrick Harris i underbyxorna 2015

Neil Patrick Harris bjöd på strippshow!

Dakota Johnson och mammans obekväma stund

Året var 2015, och typ alla hade sett den sexiga filmen Fifty Shades of Grey. Alla utom huvudrollsinnehavaren Dakota Johnsons mamma Melanie Griffith. Vilket mamman gjorde klart i en intervju på röda mattan samma år. ”Kanske en dag...”, försökte Dakota Johnson truga på sin mamma. Men mamma Melanie Griffith slog fast: ”Nej, det blir för konstigt...”

Sam Smith trodde han var den första bögen att vinna

Under sitt tacktal för Bästa låt med låten Writing's On The Wall (i filmen Spectre) 2016, hintade Sam Smith att han var den första öppet homosexuella mannen att ta emot en Oscar. Dock var det inte så. Elton John, Dustin Lance Black, Howard Ashman, och Scott Rudin var alla ute ur garderoben när de mottog sina Oscarstatyetter, rapporterar Hollywood Reporter.

Sam Smith trodde han var den första bögen att vinna en Oscar.

Trots tabben var det ändå fint att han i tacktalet förklarade att han delar priset med alla inom hbtqi-rörelsen.

Jan Chapman hedrades efter sin död
– ja men hon lever

Under Oscarsgalan burkar man hedra de som gått ur tiden, med en slideshow som visar upp bilder på de som gått bort under året. Lite jobbigt är det ju att hamna på den stora skärmen när man fortfarande är i livet. Det hände australiensaren Jan Chapman 2017, som nu för evigt är ihågkommen som den filmproducent som hedrades efter sin död, fast att hon lever. Den som skulle hedras var kostymdesignern Janet Patterson, som också var nära vän med Jan Chapman.

– Jag blev förkrossad av att man använde en bild på mig i stället för på min vän och samarbetspartner Janet Patterson, berättade Jan Chapman i ett mejl till Variety.

När Nicole Kidman klappade händerna

Det går ju inte att ha en lista med Oscargalans mest pinsamma ögonblick utan att ta med Nicole Kidmans speciella handklapp! Året var 2017 – och nu är skådespelarens aplåd för evigt ihågkommen.

– Det var svårt att klappa händerna eftersom jag hade en stor ring på mig. Den var otroligt vacker och jag ville inte förstöra den, berättade hon senare för E!.

Brie Larson vägrade applådera när Casey Affleck prisades

Ett stort ögonblick var det, och inte gick det förbi massorna. Brie Larson berättade senare för Vanity Fair att hon vägrat hylla skådespelaren Casey Affleck som prisades för sin insats i filmen I'm Still Here 2017, då han vid tidpunkten var anmäld av två kvinnor för sexuellt ofredande.

När de annonserade fel vinnare 2017

När Faye Dunaway och Warren Beatty skulle presentera 2017 års Bästa bild – blev det minst sagt tokigt. Istället för att ropa ut Moonlight, presenterades vinnaren som filmen La La Land. Hela filmteamet för La La Land hinner till och med kliva upp på på scenen och påbörjar sitt tacktal. Nej, nej, nej, nej, det är så mycket ångest!

När Bradley Cooper inte hör något alls 2019

Det är inte lätt att höra vad reportern frågar när det är fullrulle på röda mattan, fråga Bradley Cooper! Va?

Billie Eilish var högst o-impad av Maya Rudolph & Kristen Wiigs sång

När komikerna och skådespelarna Maya Rudolph och Kristen Wiig sjöng upp alla nominerade i Bästa kostym under 2020 års Oscarsgala, var Billie Eilish minst sagt o-imponerad över deras sånginsats. Spola fram till 47 sekunder in, och se hennes avslöjande min.

Foto: TT/Youtube/Instagram/Twitter

Relaterade artiklar
Kändisar som vägrat ta emot statyetter och acceptera nomineringar på Oscarsgalan
Oscarsgalan 2021: Så blir den stora filmfesten i år
Skandaler och snackisar: Här är de mest galna Oscarsklänningarna genom tiderna