Vem är den där Oscar? Historien om namnet bakom filmpriset

Vem är den där Oscar? Historien om namnet bakom filmpriset

Har du någonsin kollat på Oscarsgalan och tänkt tanken: vem är den där Oscar? Baaam har tagit reda på hur världens största filmpris fick sitt namn.

Läs mer: 10 skådisar som spelade riktiga människor – och vann en Oscar

Han är gjort av guldpläterad brons, är 34,3 cm lång, väger nästan fyra kilo och håller i ett svärd. Oscarsstatyetten är kanske lika ikonisk som själva galan. Men hur fick den egentligen namnet Oscar? Baaam gräver djupare i den ryktesfyllda historien bakom priset.


Vi börjar vid en logisk tidpunkt – den första prisutdelningen. Academy Awards hölls första gången 16 maj 1929 med drygt 270 gäster. 15 priser delades ut till regissörer, skådespelare och andra filmarbetare. Det hela var klart på 15 minuter och media hade fått veta vilka vinnarna var tre månader tidigare. Den amerikanska filmakademin ville ha en ståtlig, majestätisk Oscarsstatyett och tog hjälp av art directorn Cedric Gibbons och skulptören George Stanley för att skapa den världskända statyetten. Den ser likadan ut som i dag – en riddare i Art Deco-stil med ett svärd som står på en filmrulle med fem ekrar. De fem ekrarna ska symbolisera de fem ursprungliga grenarna i akademin – regissörer, manusförfattare, skådespelare, producenter och tekniker. Ännu har statyetten inte fått namnet Oscars utan kallas officiellt Academy Award of Merit.

Janet Gaynor tar emot priset för bästa kvinnliga huvudroll på den första Oscarsgalan 1929.

Läs mer: 26 romantiska filmer som kommer göra dig extra blödig

Exakt när och hur statyetten fick namnet Oscar är det ingen som riktigt vet. Men det finns gott om teorier och berättelser. 1934 använde kolumnisten Sidney Skolsky namnet Oscar när han i en artikel gjorde narr av galans höga svansföring. I sin biografi påstod Skolsky senare att han myntade smeknamnet genom att referera till en klassisk vaudeville-replik: ”Will you have a cigar, Oscar”, i syfte att dra ner filmakademin på jorden.

”It was my first Academy Awards night when I gave the gold statuette a name. I wasn’t trying to make it legitimate. The snobbery of that particular Academy Award annoyed me. I wanted to make the gold statuette human.”

Alicia Vikander vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll på galan 2016.

Han fortsatte använda namnet Oscar när han skrev om priset och inom loppet av ett par år var Oscar ett accepterat, populärt namn, enligt Skolsky.

Skolskys anspråk på smeknamnet är dock inte utan konkurrens. En annan populär teori är att Margaret Herrick, en av akademins ledamöter, sa att statyetten såg ut som hennes ”uncle Oscar” när hon först såg den 1931.

Ytterligare en berättelse om namnet är att Bette Devis, som var ordförande för filmakademin, namngav Oscarn efter sin man Harmon Oscar Nelson. År 1939 anammade akademin namnet officiellt – och idag känns det helt orimligt att den guldglimrande statyetten någonsin kunnat heta något annat än Oscar.

Källa: oscars.org, mentalfloss.com
Foto: IBL