R. Kelly i en intervju om anklagelserna om övergrepp.

R. Kellys utbrott efter dokumentären: ”Mitt hjärta är för stort”

Den skandalomsusade dokumentären Vi överlevde R. Kelly (Surviving R. Kelly) har skakat en hel värld. Nu talar den häktade artisten ut om pedofilianklagelserna – och förnekar allt.

I februari 2019 åtalades R&B-stjärnan Robert Kelly, 52, för sexuella övergrepp på fyra personer, varav tre är flickor i åldrarna 13 till 16 år. Och i dokumentären Vi överlevde R. Kelly (Surviving R. Kelly) anklagas han även för barnpornografibrott och för att ha hållit unga kvinnor inspärrade under sexsekt-liknande omständigheter.

R. Kelly gifte sig med då 15-åriga Aaliyah när han var 24 år gammal. Äktenskapet upphävdes dock ett par månader senare då hennes unga ålder blivit känd och att R. Kelly hade förfalskat hennes legitimation. Aaliyah dog 2001 i en flygolycka.

Med sin andra fru, Andrea Lee, fick R. Kellys tre barn. Efter skilsmässan begärde hon dock besöksförbud på grund av ofredanden.

Anklagelserna mot R. Kelly är kort sagt många. Bland annat ska det finnas en film på R. Kelly där han har sex med en 13-åring, något han åtalades – och friades – för i början av 2000-talet.

R. Kellys utbrott under intervjun

I en exklusiv intervju med Gayle King på CBS talar han för första gången öppet om anklagelserna. Han säger att han går med på intervjun för att han har tröttnat på alla lögner som florerar. King frågar om han har någon gång brutit mot lagen när det kommer till hans beteende gentemot kvinnor, varpå han viskar fram sitt svar:

– Absolut inte.

Gayle King: Menar du att de här kvinnorna ljuger i dokumentären?

– De ljuger.

– Jag har blivit lönnmördad och begravd levande.

Kelly förnekar att han har varit kontrollerande och förtryckande, och han menar att det vore helt osannolikt för honom att förgripa sig på kvinnor eller att hålla dem instängda.

– Varför skulle jag? Jag behöver inte göra det. Hur dumt vore det inte för R. Kelly, med allt han har gått igenom och hans förflutna, att göra något sådant? Det är idiotiskt, hörni!

Börjar gråta och skrika

Här börjar R. Kelly adressera kameran direkt, märkbart upprörd och med tårar i ögonen.

– Är den här kameran riktad mot mig? Använd ert förnuft! Glöm alla bloggar och vad ni tycker om mig, älska mig eller hata mig. Men använd förnuftet! Hur dum vore jag inte om jag, med tanke på mitt förflutna, var ett monster som håller flickor mot sin vilja, kedjar fast dem i sin källare, inte låter dem äta… Sluta!

Sedan brister rösten för honom, och Gayle King har svårt att få kontakt med honom medan han skriker och gråter in i kameran.

– Jag har inte gjort det här! Det här är inte jag! Jag kämpar för mitt liv här. Ni dödar mig med det här!

– Jag gav er 30 år av min karriär! Och nu försöker ni döda mig? Ni dödar mig! Det här handlar inte om musik. Jag försöker ha en relation med min barn, och det går inte! Ni vill inte tro sanningen.

”Mitt hjärta är för stort”

Här griper R. Kellys manager in och intervjun pausas för att ge honom tid att lugna ner sig. Men efter pausen fortsätter han på ett snarlikt sätt.

– Jag behöver hjälp. Jag behöver hjälp för att mitt hjärta är för stort. Jag har ett så stort hjärta att folk förråder mig och ändå fortsätter jag förlåta dem!

Gayle King, som är en rutinerad journalist, håller huvudet kallt under tumultet och viker inte för hans utbrott.

– Det känns som att du spelar offer nu, säger hon.

King har hyllats för sitt tålamod och sin professionalitet efter intervjun.

Se intervjun med R. Kelly här

Relaterade artiklar
R. Kelly döms i stor sexbrottsrättegång – detta har hänt
Britney vs. Spears – allt vi vet om Netflix nya dokumentär