Recap på 5 minuter: Michael Jackson och Leaving Neverland

Anklagelserna mot Michael Jackson på 5 minuter – från 1992 till i dag

Dokumentären Leaving Neverland om pedofilianklagade Michael Jackson har väckt stor uppmärksamhet den senaste tiden. Här har vi sammanställt en tidslinje från de första anklagelserna i början av 1990-talet – och fram till i dag.

Tio år efter världsartisten Michael Jacksons död är han mer aktuell än någonsin. Anledningen stavas Leaving Neverland, en dokumentär som just nu finns att se på SVT play. I dokumentären träder två nu vuxna män fram och vittnar om åratal av sexuella övergrepp från deras barndom. Men de var inte först – redan 1993 kom de första offentliga anklagelserna mot stjärnan.


Har du bara 30 sekunder? Här är fusklappen:

1993 anklagas Michael Jackson för övergrepp på barn första gången. Efter en långdragen process betalar han ut 23 miljoner dollar till offrets familj i förlikning, men fortsätter att neka till brott. I december 2003 åtalas Michael Jackson för sexuella övergrepp på en annan pojke och 2005 inleds rättegången. Michael Jackson frias på alla tio åtalspunkter. 2013 respektive 2014 träder Wade Robson och James Safechuck (Leaving Neverland) fram och anklagar den nu avlidne Michael Jackson för flera år av övergrepp. Deras stämningsansökningar mot Michael Jackson läggs ner på grund av att preskriptionstiden löpt ut. 2019 talar Robson och Safechuck ut om barndomsåren på Neverland och de påstådda övergreppen. Michael Jacksons familj har stämt HBO på 100 miljoner dollar och kallar dokumentären ensidig och förkastlig.


Tidslinje: Anklagelserna mot Michael Jackson

1992: Michael Jackson träffar Jordan Chandler

När Michael Jacksons bil går sönder ringer han till en biluthyrning. Mannen som ska hjälpa honom ringer genast till sin fru och ber henne ta med sig deras två barn så att de får träffa världsstjärnan. Det äldre barnet, Jordan, är mannens styvson och är vid tillfället 12 år gammal. Året innan hade han skickat ett brev till sin idol – Michael Jackson. Familjen utbyter telefonnummer med Jackson.


1993: De första anklagelserna

 • National Enquirer publicerar ett reportage om Michael Jacksons relation till familjen Chandler. Där nämns bland annat frekventa telefonsamtal, en semesterresa till Las Vegas, besök i stängda leksaksaffärer, resor till Disney World i Florida och till Monaco för World Music Awards.
 • Evan Chandler, Jordans biologiska pappa, anklagar Michael Jackson för sexuella övergrepp på hans son.
 • Michael Jackson erbjuder 350 000 dollar i en uppgörelse, men Evan Chandler är inte intresserad. I stället begär Chandler omkring 20 miljoner.
 • Michael Jackson hävdar att Evan Chandler är svartsjuk på hans relation till Jordan, och att han bara är ute efter pengar. Jackson anmäler Chandler för utpressning.
 • När parterna inte kan komma överens om adekvat summa väljer Evan Chandler att polisanmäla Michael Jackson. I förhör berättar Jordan om flera månader av sexuella övergrepp, utförda av Michael Jackson.
 • I förhören beskriver Jordan även Michael Jacksons erigerade penis i detalj: den ska vara omskuren, ha en mörk fläck på en sidan, testiklarna ska vara fläckiga av hudsjukdomen vertiligo och rumpan likaså. Vid en fotografering av Michaels kropp framkommer det att han inte är omskuren, däremot finns fläckar på penis, testiklar och rumpa.
 • Pojkarna Wade Robson (Leaving Neverland) och Brett Barnes håller en presskonferens där de hävdar Michael Jacksons oskuld.
 • Michaels syster LaToya Jackson säger att hon inte kan hålla tyst längre och går emot sin bror: ”Vilken 35-årig man tar en liten pojke och bor med honom i 30 dagar? Och tar en annan pojke och bor med honom i fem dagar och lämnar aldrig rummet? De är mellan nio och elva år gamla. Jag älskar min bror men det är fel. Jag vill inte se de här barnen skadade”. LaToya Jackson drog senare tillbaka sitt uttalande och hävdade att det var hennes dåvarande man som övertalat henne att göra det.

  LaToya Jackson har många gånger talat i media om hur hon och Michael utsattes för övergrepp och slag av sin far, Joseph Jackson.


1994: Förlikning och vidare utredning

LaToya Jackson, Michael Jacksons syster, 1991.

LaToya Jackson, Michael Jacksons syster, 1991. Foto: TT

 • Michaels hälsa blir allt sämre efter anklagelserna och han blir inlagd på sjukhus.
 • Åklagaren lägger ner förundersökningen om utpressning och säger att det inte finns några bevis för att ett brott ska ha begåtts av Evan Chandler.
 • Genom sitt försäkringsbolag betalar Michael Jackson omkring 23 miljoner dollar i en förlikning till Jordan Chandler och hans familj. Det innebär att det civilrättsmål som skulle inledas i mars ställs in. Michael Jackson understryker dock att uppgörelsen på intet sätt är ett erkännande om brott.
 • Utredningen mot Michael Jackson läggs ner i brist på bevis då Jordan Chandlers vittnesmål inte längre får användas. Även de två andra pojkarna, som också sagt sig ha blivit utsatta för övergrepp, undanber sig att vittna.

2000: Michael Jackson träffar Gavin Arvizo

 • Cancersjuka Gavin Arvizo, 10, har bara några veckor kvar att leva, enligt läkarna. Som en sista önskan får han tillsammans med sin familj komma till Neverland och träffa Michael Jackson.

2003: Dokumentären Living with Michael Jackson

 • Journalisten Martin Bashir släpper dokumentären Living with Michael Jackson vilket återigen får människor att förfäras av stjärnans relation till barn.
 • Gavin Arvizo (vars hälsa förbättrats) figurerar i dokumentären. Han syns hålla handen med Michael Jackson medan stjärnan förklarar varför han inte ser några konstigheter med att han låter barn sova hos honom utan att deras föräldrar är närvarande.
 • Michael Jackson erkänner i dokumentären att han har delat säng med andra pojkar (men inte med Gavin), bland annat Macaulay Culkin och Kieran Culkin, men att inget sexuellt hänt.
 • Michael Jackson rasar efter att dokumentären släppts och säger att han känner sig sviken av Martin Bashir.
 • I december 2003 åtalas Michael Jackson för sexuella övergrepp på Gavin Arvizo. Michael Jackson förnekar brott.

2005: Rättegången mot Michael Jackson

Michael Jackson tillsammans med Macaulay Culkin.

Michael Jackson tillsammans med Macaulay Culkin (mitten) och en annan dansare. Foto: TT

 • I centrum för anklagelserna står Gavin Arvizo som menar att Michael Jackson bland annat ska ha onanerat åt honom och gett honom alkohol som han ska ha kallat ”Jesus juice”.
 • Gavins storebror vittnar om att han vid ett par tillfällen sett Jackson onanera samtidigt som han haft handen på Gavins kön. Han säger också att Jackson ska ha visat dem porr.
 • En före detta hushållerska vittnar också, och säger att hon sett Wade Robson duscha tillsammans med Michael Jackson. Robson var en av pojkarna som försvarade Michael Jackson 1993.
 • Hushållerskans son vittnar om att Jackson ska ha förgripit sig på honom vid flera tillfällen.
 • Flera män (som umgåtts med stjärnan som barn) vittnar till Michael Jacksons fördel, bland annat Wade Robson, Brett Barnes och Macaulay Culkin. De säger att de har umgåtts med Jackson, sovit i hans säng – men aldrig varit med om något sexuellt i hans närhet.
 • I juni förklaras Michael Jackson oskyldig på samtliga åtalspunkter.

2009: Michael Jackson dör

Den 25 juni 2009 dör Michael Jackson efter en överdos av läkemedel.


2013: Wade Robson anklagar Michael Jackson postumt

 • Wade Robson, som nu vittnat till Jacksons fördel vid två tillfällen, anmäler Michael Jackson för sexuella övergrepp som ska ha inträffat under sju års tid när han var barn. Robson menar att det inte rör sig om förträngda minnen, han minns allting, utan om att han inte kunnat erkänna för sig själv förrän han själv blev pappa att det som hände var övergrepp.

2014: James Safechuck anklagar Jackson postumt

 • James Safechuck hade tidigare försvarat Michael Jackson under anklagelserna i början av 90-talet, men under rättegången 2005 vägrade han vittna. Han bad även sin mamma att inte vittna, eftersom ”Michael inte är en bra person”. Safechuck menar att han äntligen kunnat erkänna övergreppen efter en lång tids terapi.

2015: Robsons rättsmål läggs ned

På grund av att Wade Robson inte anmälde Jackson tidigare läggs rättsmålet ned.


2016: Nya anklagelser från Robson och Safechuck

 • Wade Robson menar att Michael Jacksons två företag MJJ Productions och MJJ Ventures bar ansvar gällande övergreppen. Företagen ska ha hjälpt till att hitta, locka till sig och förföra unga pojkar å Michael Jacksons vägnar.
 • Några veckor senare sällar sig James Safechuck till anklagelserna mot företagen.

2017: Anklagelserna avfärdas

Domaren menar att företagen kan ha varit delaktiga i Michael Jacksons påstådda övergrepp, men att företagen inte kunde styra Jacksons beteende. Både Safechucks och Robsons rättegångar avslutas.


2019: Dokumentären Leaving Neverland

Michael Jacksons fans försvarar honom genom olika protester och hashtagen MJ Innocent.

Protester i London inför premiären av dokumentären Leaving Neverland. Foto: TT

 • HBO-dokumentären Leaving Neverland har premiär på Sundance Festival. I den berättar James Safechuck och Wade Robson detaljerat om åratal av sexuella övergrepp utförda av Michael Jackson.
 • Michael Jacksons familj säger i ett uttalande att dokumentären är ännu ett vidrigt försök att profitera på Michael Jackson. Familjen stämmer HBO på 100 miljoner dollar.
 • Dokumentären delar Michael Jacksons fans i två läger – de som tror på anklagelserna och de som anser att dokumentären är förkastlig och ensidig. Fansen som stöttar Michael Jackson har organiserat sig på olika sätt. I London köper Michael Jacksons fans annonsplatser på stadens bussar där de hävdar stjärnans oskuld genom sin slogan: ”Facts don’t lie, people do”.
 • Norska NRK beslutar att inte spela Michael Jacksons musik under tiden som de visar dokumentären. Radio- och tv-kanalen tar dock tillbaka beslutet efter kritik.
 • Inför släppet på SVT uppmanar Michael Jacksons svenska fans folk att anmäla dokumentären till Granskningsnämnden. Den väntade tittarstormen uteblir dock, efter att den sista delen visats på SVT har endast en anmälan inkommit.

Källor: Vulture, New York TimesNew York Times, Vanity Fair, GQ, Aftonbladet, Göteborgsposten, Expressen

Läs mer:

7 fakta om Michael Jackson som inte går att bortse från
Här är radiokanalerna som vägrar spela Michael Jacksons musik