Redaktionens nöjesval augusti 2020

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i augusti

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från nöjesvärlden. Här är det vi inte vill missa i augusti.

Kan-inte-sluta-läsa-böckerna du behöver i sommar

Nathalie Mark, redaktionschef

Det finns få saker jag älskar så mycket som när man verkligen sugs in i en bok och inte vill göra något annat än att bara läsa, läsa, läsa. Hela världen nästan upphör att existera och på två sekunder har flera timmar gått medan du slukat sida efter sida. Det är inte ofta man får sådana läsupplevelser i vuxen ålder men A Discovery of Witches-serien av Deborah Harkness är ett fantastiskt undantag.

Diana Bishop jobbar som forskare i Oxford när hon av en slump hittar ett förhäxat, alkemistiskt manuskript. Snart efter det är inget sig likt och när hon möter den mystiske Matthew förändras allt igen. Tänk en mix av Harry Potter, Twilight, True Blood – fast skriven för en smart, äldre publik.

Inte övertygad? Det finns faktiskt en HBO-serie som baseras på första boken och den är riktigt bra. Om du fastnar för den kan du efteråt hoppa direkt in i bok två. Tips!


100 humans är mellanmålet din hjärna inte visste att den behövde

Louise Åström, redaktör

Jag kan ju i princip inte få nog av tv-serier. Men ibland kan man behöva en paus mellan reality, tonårsdraman, knarkskandaler och dokumentärer. I alla fall i en dag eller två. Och då behöver man ett perfekt mellanting. 100 humans på Netflix är mellanmålet din hjärna inte visste att den behövde.

Det är experiment-tv, fast kul och inte för allvarligt. Typ en modernare version av Mythbusters men med mer fokus på mänskliga beteenden. Konceptet är enkelt. 100 människor i olika åldrar och ursprung deltar i en rad experiment. Såklart övervakade av ett team med experter. Under de åtta avsnitten undersöks bland annat vilken som egentligen är den bästa åldern, varför tiden går så fort när man har roligt och hur mycket vår syn, hörsel och vårt luktsinne påverkar den så kallade ”magkänslan”.


Kul aktivitet för en regning sommardag i huvudstaden

Emma Blomberg, moderedaktör

Museum har aldrig varit min kopp te. När jag var yngre trodde jag det var något som bara vuxna tyckte var kul. Och nu när jag är vuxen (30 måste väl räknas som det?) börjar jag undra om alla som säger att det är roligt att gå på museum bara hittar på?

MEN! En regnig dag i sommar tycker jag att du som bor eller är på besök i Stockholm ska ta en guidad tur på Hallwylska palatset. Ett museum som faktiskt är både roligt och intressant att besöka!

I slutet av 1800-talet lät palatset byggas av paret von Hallwyl – ett av landets då rikaste par. Och snålade, det gjorde de inte. Huset skulle vara lyxigt och det fick kosta vad det ville. Medan många andra fick nöja sig med utedass på den här tiden, fanns här bland annat centraldammsugare, elektrisk hiss och badrum.

Huset såldes av paret till svenska staten 1920 (det här måste allmänheten få se, tänkte de!), men bodde kvar i sina 40 rum på sammanlagt 2 000 kvadratmeter tills de dog.


Starkt sommarprat som inte lämnar någon oberörd

Unni Zetterling, videoproducent

Jag har läst några av Sofie Sarenbrants deckare och när hon skulle sommarprata blev jag nyfiken att lyssna. Efter bara några minuter in i programmet så hann jag tänka: det här blir jobbigt.

Sofie Saranbrandt berättar en så starkt gripande historia på ett så otroligt bra sätt så jag sitter som klistrad under hela programmet. Hon pratar om hur hon utnyttjats som barn, om övergreppen som hon burit själv inom sig tills hon till slut bestämde sig för att berätta för sin familj.

– Nu ansöker jag om rätten till min barndom och om en upprättelse jag aldrig fick av rättsystemet, säger Sofie Sarenbrant.

Det här är sommarens måstelyssning!


Semesterboken att läsa på landet: Allt jag fått lära mig av Tara Westover

Annie Li Eriksson, Fridaredaktör

En bok som jag länge velat bocka av på min lista är den omtalade Allt jag fått lära mig av Tara Westover. Nu under semestern tänkte jag äntligen passa på att öppna den. Och utan att ha läst en sida kan jag redan nu säga att jag kommer att fastna för den.

Tara Westover delar med sig av sin personliga berättelse om att växa upp i en mormonfamilj – helt avskuren från samhället. Hon har varken hört talas om Förintelsen eller Martin Luther King. Vi får också veta hur hon lyckades ta sig ur den världen för att skaffa sig en utbildning. Boken har hyllats av bland annat Barack Obama som beskriver den som ”En enastående memoar”.

Foto: Unni Zetterling