Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i december

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i december

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från nöjesvärlden. Här är det vi inte vill missa i december.

En Star Wars-berättelse som du aldrig sett det förut

Nathalie Mark, redaktionschef

Jag ska erkänna direkt – jag gillar Star Wars. Det kanske inte är kontroversiellt att säga att man gillar den kanske största filmfranchisen genom alla tider, men det kan ändå vara en vattendelare.

Med det sagt så var jag något skeptisk när jag hörde att det skulle komma en Star Wars tv-serie till Disney+. Helt enkelt för att de senaste filmerna varit… well, inte så bra. Så när jag satte mig ned för att se första avsnittet var det inte utan oro – skulle detta bli ännu en av dessa floppar? Jag har nog aldrig haft så fel.

The Mandalorian är inte likt något jag sett förut. Det är mystiskt, nedtonat och väldigt jordnära (trots att det utspelar sig i en galax långt borta). Huvudrollen, som spelas av Game of Thrones-skådisen Pedro Pascal, lyckas göra en otroligt rörande insats i sitt skådespel trots att han aldrig tar av sin hjälm och musiken, komponerad av svenske Ludwig Göransson som fick en Oscar för sin insats i Black Panther, är något verkligt speciellt. Och då har jag inte ens nämnt Baby Yoda!! Det här är bra. Riktigt bra.


En jul med övergivna elefantungar

Louise Åström, redaktör

Vad är en jul utan julfilmer? Första advent har passerat och jag vet inte om Netflix någonsin varit så julpyntat. Vissa (alla?) julfilmer känns som En prinsessas dagbok möter The Holiday, fast med lägre budget. Och ja, det kan kanske vara mysigt en fredagkväll med ena handen chipspåsen/knäckburken, jag erkänner. Men det var inte det jag ville prata om.

I år finns en julfilm som sticker ut. Den heter Holiday in the wild och har Kristin Davis (mest känd som Charlotte i Sex and the city) och Rob Lowe i huvudrollerna. Kristin spelar Kate, vars man lämnar henne samma sekund som sonen flyttar hemifrån för att börja på college. Kate beslutar sig för att ensam åka på den planerade romantiska semestern till en lyxresort i Zambia. Men saker blir inte alls blir som hon tänkt. Istället för spabesök hamnar hon på ett vildmarkscenter som ägnar sig åt att ta hand om elefantungar vars mammor dödats av tjuvjägare.

Jag vet inte om det var för att jag hade pms eller för att ledsna elefantungar får mitt hjärta att klappa lite extra, men jag tror jag grät fyra gånger under filmens gång. Sevärd för dig som är trött på slott i påhittade länder, prinsessor och riddare.


En dokumentärfilm du kommer vilja berätta om för alla du känner

Emma Blomberg, moderedaktör

Free Solo är en dokumentärfilm från 2018 som handlar om en av världens främsta solofriklättrare, Alex Hannold. Han har bestämt sig för att bestiga El Capitan i Yosemite – helt utan utrustning – och vi får följa med under förberedelserna.Vet du inte hur El Capitan ser ut? Det är liksom ganska mycket bara, ja, en platt vägg skulle man väl kunna säga. Mer korrekt uttryckt en 910 meter hög vertikal klippformation som ingen annan har frisoloklättrat. Av förståeliga skäl.

Du behöver inte vara ett dugg intresserad av klättring för att tycka att dokumentären är otroligt spännande. Jag har inte klättrat en meter i mitt liv och satt på helspänn i goda 1 timma och 40 minuter. Du kastas mellan att fascineras över hur skicklig och målinriktad Alex är, att skrika fraser som ”HUR KAN HAN SÄTTA FOTEN DÄR? DÄR FINNS JU INGENTING ATT SÄTTA FOTEN PÅ!?” – och att undra om han bara är fullständigt galen.

Se den! Du kommer vilja prata om den med alla du träffar efteråt.


Lär dig något på Youtube

Unni Zetterling, videoproducent

Jag älskar att kolla Youtube-tutorials. Sitter jag och jobbar i något program och kör fast så är det bara att leta upp bra tutorials – allt finns där. De flesta är också väldigt pedagogiska och ivriga att få lära ut saker som de är bra på. Jag tycker väldigt mycket om att rita och kan fastna i timmar och kolla inspirerande tecknings-tekniker.

En kanal som jag vill tipsa om som både är kul och lärorik är RapidFireArt, där får man lära sig att teckna realistiska ögon och näsor mm på ett ganska enkelt sätt. Så ta julledigheten till att lära dig något helt nytt – teckna, sticka eller yoga, allt finns på youtube!


Nya julserien är här – Hjem til Jul

Annie Li Eriksson, Fridaredaktör

Klassiska julfilmer i all ära. Men nu släpper Netflix sin första nordiska jul-SERIE. Norska Hjem till Jul, eller Home for Christmas, som den heter på engelska.

Serien består av sex delar och handlar om 30-åriga Johanne som försöker komma över hennes ex som dumpat henne. Både Johannes familj och vänner sätter press på henne att skaffa en ny partner. Vid en släktmiddag slänger Johanne ur sig en vit lögn. Att hon har träffat någon och att familjen ska få träffa honom på julafton. Med endast 24 dagar kvar till jul ger hon sig ut i dejtningdjungeln, där hon bland annat träffar 19-åriga Jonas, som spelas av Felix Sandman.

Jag har redan hunnit tjuvkika på några avsnitt och tycker att den är både rolig och underhållande! Så tips till dig som vill ha lite extra julstämning. Den 5 december har serien premiär.

Foto: Unni Zetterling