Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i februari

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i februari

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från nöjesvärlden. Här är det vi inte vill missa i februari.

Underbar podd om hur Dolly Parton enat ett delat USA

Nathalie Mark, redaktionschef

Ibland är man sen på bollen – och ibland blir något bara så hajpat att man nästan känner att man inte vill vara en del av den hajpen. Lite coolt stå utanför och säga ”nej, jag har aldrig sett/hört/läst den!”. Och så var det för mig med podden Dolly Parton’s America. Den har hyllats i så många andra poddar, på sociala medier och alla kultursidor nära dig att det kändes töntigt att ens försöka lyssna på det. Men så var det något som bara drog mig mot den och jag kan bara säga att herregud, jag förstår hajpen!

Bakom podden står fantastiske poddaren och producenten Jad Abumrad som kanske är mest känd för vana poddlyssnare som den som skapade otroliga vetenskapspodden Radiolab (bonustips om du inte hört den!). I den här podden dyker han ned i fenomenet Dolly Parton. I ett splittrat Amerika agerar hon enande kraft och älskas av alla från superliberala hippies till megakonservativa mediamagnater. Hennes texter om svunna tider och kvinnors livsvillkor går in i själen på de flesta som lyssnat och därtill är hon en riktigt skarp feminist (fastän hon inte vill kalla sig det) som inte låter någon trampa på henne. Extra kul är det att Dolly själv medverkar i varje avsnitt och kan berätta sin sida av olika händelser – som hur sjutton det gick till när hon skrev både Jolene och I Will Always Love You på samma kväll. Det går inte att värja dig, du måste bara höra detta.


The Circle – ny beroendeframkallande reality

Louise Åström, redaktör

Netflix är on fire just nu, måste jag säga. Jag har gjort det till en sport att se hur snabbt jag kan se klart en serie. Säsong två av You såg jag klart på 24 timmar. Andra säsongen av Sex Education tog två dagar. Min senaste besatthet är The Circle, ett realityformat som från början kommer från Storbritannien, men nu finns i amerikansk version.

Konceptet är att ett gäng deltagare får flytta in i varsin lägenhet. De får skapa varsin profil online (tänk typ Tinderprofil) men kan bara kommunicera via en röststyrd chatt. Grejen är att de inte behöver spela som sig själva. Det är fritt fram att spela som catfish. Under spelets gång får deltagarna ranka varandra. De två personer vars profiler rankas högst blir influensers och får blockera någon av de andra deltagarna. För att vinna behöver du vara mest omtyckt och kännas genuin. Prissumman ligger på 100 000 dollar. Jag vet, det här låter krångligt. Därför har jag skrivit en artikel om hela programmet här.


Beauty och Bubblor poddar om hudvårdsrutiner för nybörjare

Emma Blomberg, moderedaktör

De senaste årens hudvårdshajp har givetvis även tagit ett stadigt grepp om mig. Från att ha tvättat ansiktet med handtvål och vatten ägnar jag numera söndagar åt ansiktsmasker, är besatt av niancinamid och använder SPF – även när det är molnigt ute. Du hör ju!

Men även om jag börjar lära mig mer om syror, exfoliering och vad just min hy gillar och inte gillar så knöt jag handen likt en segergest när jag hittade ELLE-podcasten Beauty och bubblors avsnitt Hudvårdsrutin för nybörjare. Steg för steg går ELLE:s profiler Emma Unckel och Frida Fahrman igenom hur du skapar rätt grund för en rutin. Dessutom delar de med sig om budgettips för varje steg.

Perfekt för dig som är nybörjare eller för dig som likt mig vill få en bekräftelse på att du faktiskt gör rätt i djungeln bland krämer och toners. Men det passar också den som redan är proffs och vill ha tips på produkter som inte kostar en hel månadslön.


Kalifat berättar en skakande och viktig historia

Unni Zetterling, videoproducent

Kalifat handlar om fem unga kvinnor vars öden flätas samman i en skakande historia som genomsyras av religiös fanatism. Serien utspelar sig i miljöer som vi inte är vana vid att se svenska produktioner i, men som känns väldigt realistiskt.

Wilhelm Behrman och Niklas Rockström som skrivit Kalifat har skapat trovärdiga karaktärer och en verklig skildring av hur radikalisering går till. Vårens absolut viktigaste och bästa svenska serie!


Our Planet – en dokumentärserie med David Attenborough

Annie Li Eriksson, Fridaredaktör

Om du precis som jag älskar naturprogram, så kan jag verkligen rekommendera Netflixs serie Our Planet med David Attenborough. Visst, den är inte helt ny – men den är fortfarande högaktuell. Seriens åtta avsnitt är både underhållande och bildande. Our Planet skildrar hur olika djur- och växtarter påverkas av människan och klimatförändringen. Inspelningarna ägde rum i 50 olika länder på alla kontinenter – från djunglerna i Sydamerika till ödemarkerna i Arktis.

Det är både hjärtskärande och fängslande att se på serien. Hjärtskärande på så vis att man inser hur illa vi behandlar vår planet. Fängslande på så sätt att det inte går att slita blicken från tv:n. Filmteamet bestod av fler än 600 personer. Och man kan följa deras resa i avsnittet ”Bakom kulisserna”. Efter att ha sett den får man en helt annan förståelse och respekt för det arbete som filmfotograferna lägger ner för att fånga ”det perfekta ögonblicket”, som kan ta alltifrån dagar till veckor, till år att filma. Om du inte sett Our Planet, se den!

Harry Styles har hittat hem i nytt album

Saga Aginger, praktikant

Smilgroparna, de färgglada skjortorna och den rockiga rösten. Ännu en gång har charmören Harry Styles välsignat världen med ny musik – och jag kan inte sluta lyssna! Albumet Fine Line släpptes strax före årsskiftet och innehåller tolv låtar. Bland andra den kraftfulla singeln Lights Up, peppiga Adore You och den nakna balladen Falling. Albumet är trallvänligt och känns mycket mer personligt än Harrys egentitlade debutalbum som släpptes 2017.

Oavsett om du, som jag, är gammalt One Direction-fan eller om du precis upptäckt Harrys musikaliska begåvning hoppas jag att du hittar någon låt som passar dig. För mig blir Fine Line soundtracket för februari!

Foto: Unni Zetterling