Här är nöjesnyheterna du inte vill missa just nu!

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i januari

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från nöjesvärlden. Här är det vi inte vill missa i januari.

Här är nöjesnyheterna du inte vill missa just nu!

Äntligen dags för andra säsongen av Sex Education

Nathalie Mark, redaktionschef

En Netflix-serie om en ung kille som startar en sexrådgivning på sin skola för alla bortkomna tonåringar – ja, det är faktiskt handlingen i serien Sex Education. Och vilken succé det blev!

Med härliga 1970- och 80-talsinspirerade kläder, engelsk landsbygd och ett lagom skruvat manus tog serien tittarna med storm. Vi blev alla som besatta av kidsens öden och många frågor lämnades obesvarade när säsong ett alldeles för abrupt tog slut. Kommer Otis och Maeve kommer finna varandra till slut? Hur ska det gå för Adam på militärskolan? Och blir det ännu mer kärlek mellan Persbrandt och Gillian Anderson?

Snart är väntan i alla fall över för den 17 januari släpps säsong två till sist! Och det verkar bli fullt ös för Otis från start då skolan drabbas av ett klamydiautbrott. Låter det helt galet? Det är det, men också den varmaste, finaste serien jag sett på många år. Jag väntade till och med i flera veckor med att se sista avsnittet för att jag inte ville att det skulle vara över. Se detta, bara gör det!


Inleder 2020 med stalkerbonanza

Louise Åström, redaktör

För den som plöjde första säsongen av You på ett par dagar (jag), blev väntan på säsong 2 lång. Men den 26 december var det äntligen dags igen! Tack till dig på Netflix som planerade in den premiären mitt i mellandagarna som många av oss viger till soffhäng.

Penn Badgley är tillbaka som stalkern Joe, men nu har han lämnat New York för Los Angeles. Säsong två är baserad på boken Hidden Bodies, uppföljare till bok nummer ett med samma namn som serien. Titeln gör ju att man kan gissa temat på vad som händer i säsong två. Och jag blev inte besviken! Joe är lika förtrollande obehaglig som i säsong ett. Dessutom är det en intressant twist att hans ex Candice (som alla trodde var död), är tillbaka! Det enda negativa är att jag eventuellt kommer behöva sova med lampan tänd ett tag framöver…


How to fail – en podcast om misslyckanden

Emma Blomberg, moderedaktör

Brittiska journalisten Elizabeth Day driver podcasten How to fail. Och det krävs inte mycket tankeverksamhet för att förstå att den handlar om just misslyckanden – och det tycker jag passar bra i januari månad. Nu när nyårslöftena ständigt knackar oss på axeln och frågar hur det går med de där storslagna planerna som sattes i slutet av 2019. Eller hur framgångsrik du hunnit att bli hittills. Nu är det perfekt tid att påminna oss själva om att misslyckanden faktiskt inte är så farliga, att alla är med om dem – och att du faktiskt kan lära dig av dem.

Precis så klyschigt som det låter. Och det är precis det här som är samtalsämnet när Elizabeth intervjuar olika framgångsrika personer. Hittills har jag bara lyssnat på ett par avsnitt, bland annat där Elizabeth själv är gäst. Men från och med nu kommer jag beta av avsnitt efter avsnitt.


Så fin bok om livet och kärleken

Unni Zetterling, videoproducent

Jag var först lite skeptisk och även fördomsfull eftersom jag inte hade läst något av Alex Schulman innan. Och fördomar är ju aldrig kul, så jag satte lurarna i öronen och tänkte att nu ska jag åtminstone ha en egen åsikt om hans skrivande.

Alex Schulman läser själv in sin roman som är en helt fantastisk och gripande berättelse som utspelar sig på tre plan parallellt. Ett i nutid där han försöker komma underfund med sin mörka sida och det gör att han börjar undersöka sin bakgrund. Ett på 80-talet där han minns sin barndom hos sin mormor och morfar. Och ett från 50-talet där han med hjälp av brev och dagböcker skildrar en fin och sorglig kärlekshistoria.

Boken är så fint skriven om vad som är det viktigaste livet, kärleken mellan människor. Lyssnar du så får du även Alex Schulmans grymma berättarröst, annars – läs!


Månadens seriepremiär: Ragnarok

Annie Li Eriksson, Fridaredaktör

Den här månaden släpper Netflix sin nya norska serie, Ragnarok, som är en modern tolkning av nordisk mytologi. Klimatkrisen är en av seriens centrala tema där våldsamma regnoväder, smältande isar och varma vintrar drabbar den lilla fiktiva småstaden Edda. Det förändrade vädret tyder på att ett nytt Ragnarök väntar – om ingen sätter stop för det.

I rollerna syns bland annat SKAM-stjärnorna Herman Tømmeraas (Penetrator-Chris) och David Stakston (Magnus). Serien som består av sex delar utlovar spänning och dramatik. Utan att ha sett ett enda avsnitt tror jag att Ragnarok kommer att bli en stor snackis. Så när har den premiär? Jo den 31 januari 2020.

Foto: Unni Zetterling