Baaams redaktion väljer nöjesval för juli 2020

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i juli

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från nöjesvärlden. Här är det vi inte vill missa i juli.

Njut av La Belle Époque på Millesgården

Nathalie Mark, redaktionschef

Det finns få historiska tidsepoker som satt ett lika djupt avtryck hos mig som La Belle Époque i Paris. Det är något med gaslyktornas dimmiga ljus, de dunkla mötena mellan konstnärer på Montmartres barer och det där hoppet om en framtid där allt kunde hända. Där konst var något spännande och i ständig förändring. Och en av de verkliga pionjärerna under den här tiden var Henri de Toulouse-Lautrec, vars verk man just nu kan se på Millesgårdens utställning Toulouse-Lautrec & Vännerna i Montmartre.

Toulouse-Lautrec skapade litografier som skulle komma att bli föregångarna till alla affischer och reklambilder du ser överallt i dag. När han var liten bröt han tragiskt båda benen på ett sätt så att han inte växte rätt efter det och under tiden han var i konvalescens växte hans konst fram. I Paris blev han vän med Van Gogh, målade kurtisaner på Moulin Rouges storhetstid och förvandlade de tidigare bespottade kvinnorna där till affischstjärnor. Jag lovar att du sett de här bilderna fastän du inte ens vet om det, så stort intryck har han gjort på vår värld.

Det finns bara två museer i Europa som har alla Toulouse-Lautrecs reklamaffischer och fram till den 20 september kan Millesgården visa upp allihop – tillsammans med 78 verk från andra konstnärer. Om detta inte räcker som insäljande argument är Millesgården i sig en otrolig plats där man kan vandra runt i Carl Milles skulpturpark och ta ett gott glas i restaurangen och bara njuta av sommaren.


Nya podden Ursäkta förstör mina gymbesök

Louise Åström, redaktör

Jag stod på gymmet och stretchade och kunde inte behålla koncentrationen över huvud taget. Allt beror på podden ”Ursäkta”. Det är rakt av deras fel. Och namnet är inte mer än rätt. Den här podden har fått mig att liksom skratta ut i luften som en galen person. Hemma, i matbutiken och på gymmet. Jag hatar att vara en sådan person. Men jag älskar podden. Den drivs av komikern Johanna Nordström och ungdomsprogramledaren (om han läser det här kommer han nog störa sig på denna titel) Edvin Törnblom. Ämnena varierar. Men det snackas vitt och brett om kändisar, sex, skvaller och annat matnyttigt. Det rings en hel del också. Till deras vänner. Som jag är avundsjuk på att de är vän med. De verkar liksom ha så kul. Det finns dessutom en sak som trumfar allt: Deras plötsliga dialekt som dyker upp varje gång de är ironiska. Jag har börjat härma den, fast jag inte vill. Hatar att jag är en sådan person också. Min text gör inte podden rättvisa. Lyssna!


Viktig bok om ett av de sista vittnena till Förintelsen

Emma Blomberg, moderedaktör

Som för så många andra (gissar jag?) är sommaren den enda tiden på året då jag läser böcker. Vad jag ska läsa just den här semestern har jag inte bestämt än, istället vill jag tipsa om en bok som jag läste ut på två semesterdagar i fjol.

”Ett kilo socker: farmor glömmer aldrig priset på sitt liv” är skriven av journalisten Helena Trus och handlar om hur det är att vara en av Förintelsens överlevande. Något Helenas farmor Cyla inte kallar för en välsignelse, utan ett straff.

För Helena har hon berättat om minnen från kriget som inte går att radera. Minnen som inte får raderas ur vår historia. En viktig och gripande bok som alla bör ta del av.


Stillar längtan efter konserter med Homecoming: A Film by Beyoncé

Unni Zetterling, videoproducent

Vi är många som sörjer att konsertsommaren 2020 ställdes in, men den här över 2 timmar långa konsertfilmen/dokumentären stillar lite suget efter livemusik. Som den första svarta kvinnliga artisten någonsin var Beyoncé det stora dragplåstret på musikfestivalen Coachella 2018. Homecoming: A Film by Beyoncé är en känslofylld resa från start, varvat med intervjuer och grym musik till den historiska konserten på Coachella.


Nu finns Eurovision Song Contest – The Story of Fire Saga på Netflix

Annie Li Eriksson, Fridaredaktör

Även om årets Eurovision Song Contest blivit inställd så kan vi åtminstone glädja oss åt att filmen, Eurovision Song Contest – The Story of Fire Saga, finns att se på Netflix. I filmen spelar Will Ferrell och Rachel McAdams två isländska småstadsmusiker, Lars Erickssong och Sigrit Ericksdottir. Tillsammans drömmer de om att slå igenom i världens största musiktävling – Eurovision Song Contest.

Filmen hade premiär den 26 juni men redan i våras fick vi ett smakprov på den då Netflix släppte låten, Volcano Man, som är med i filmen. Låten är gjord med sann Eurovision-anda där Lars och Sigrit uppträder i spaceade kläder och glittrigt smink. Om du har lyssnat eller sett musikvideon så kanske du kände igen Sigrits sångröst? Den tillhör nämligen svenska artisten Molly Sandén. Ända sedan jag såg musikvideon har jag varit pepp på att se filmen.

Foto: Unni Zetterling