Baaams nöjesval juni 2020

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i juni

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från nöjesvärlden. Här är det vi inte vill missa i juni.

Rafflande poddserie om världens största konstkupp

Nathalie Mark, redaktionschef

En novemberkväll 1993 står två män på Moderna Museets tak. De sågar upp ett hål i taket, kastar ned en repstege de gjort av gaffatejp och firar sig ned. Väl nere stjäl de åtta tavlor av Picasso och Braque – värda en halv MILJARD kronor – och flyr sedan snabbt platsen. Världens största konstkupp har just inträffat. Och vad märkligare är att så här nästan 30 år senare är en av tavlorna, Den vita duken” av Georges Braque, fortfarande spårlöst försvunnen.

Om detta handlar Spotifys nya poddserie Olöst – konstkuppen. I sex delar får vi följa fallet, höra intervjuer med poliser, ljudupptagningar från förhör och långsamt nystas mysteriet upp. Och det är rafflande. Eller vad sägs om komponenter som fejkade tavlor som placeras ut, utpressningar mot museet självt och, självklart, när självaste Clark Olofsson dyker upp. Mannen som gav Stockholmssyndromet ett namn. Ni vill höra detta.


Knark, sex och mord på Ibiza i nya White Lines

Louise Åström, redaktör

White Lines är Netflix nya deckare som utspelar sig både i Manchester och på Ibiza. Den technoälskande tonåringen Axel flyr från sitt hem i England för att satsa på dj-karriären på Ibiza. Plötsligt befinner vi oss 20 år fram i tiden och Axel hittas död. Det visar sig att han försvunnit som tonårig och ingen har lyckats lista ut vad som skett. Hans lillasyster Zoe, som nu är vuxen, åker därför till Ibiza för att ta reda på det.

Vad som först verkar vara en ganska oskyldig tv-serie om ett gäng vänner på Ibiza visar sig vara en brutal historia kantad av sex, mord, droghandel och trassliga relationer. Utan att spoila något kan jag utlova: en harpunolycka, en biljakt, en yogaguru som behandlar människor med grodgift, musiktortyr, utdragna tänder samt Oidipuskomplex. Mitt i allt detta ryms dessutom en berättelse om hur människor hanterar sorg och hur det är att upptäcka sig själv på nytt i vuxen ålder.

Behöver du 5 anledningar att se detta? Det hittar du här!


The Loudest Voice får dig att vilja spy och samtidigt se mer

Emma Blomberg, moderedaktör

The Loudest Voice handlar om en av grundarna av Fox News, Roger Ailes, och är baserad på en biografisk bok om hur han formade nyhetskanalen till att bli en av de största och mest inflytelserika i historien.

Vi får följa rapporteringen kring 11 september, presidentvalet som gör Obama till segrare och Trumps valkampanj, där Ailes i samtliga fall tar tydlig konservativ ställning och styr kanalen att visa en ensidig bild. Han uppmanar bland annat programledarna att kalla Obama för muslim och att alltid nämna hela hans namn, Barack Hussein Obama, i hopp om att det ska göra att han förlorar valet. Från början till slutet av karriären använder Ailes dessutom sin makt genom att sexuellt utnyttja, ja i princip varje kvinna han arbetar med.

Du är konstant förbannad, får ont i magen och vill spy – men kan samtidigt inte sluta titta. Hela tiden i hopp om att hans bubbla till slut ska spricka.


Otroligt snyggt om ett svunnet Hollywood

Unni Zetterling, videoproducent

Jag har precis börjat titta på Hollywood på Netflix, som handlar om ett gäng med skådespelardrömmar som försöker ta sig fram i ett konservativt Hollywood strax efter andra världskriget.

Stylisterna har gjort ett fantastiskt jobb med skräddarsydda dräkter och underbara frisyrer och man bara sugs in i den supersnygga produktionen. Kanske ett lite segt första avsnitt men jag kommer definitivt att se vidare pga snygghetsfaktor HÖG!


Följ familjen Kardashians första tid i strålkastarljuset

Annie Li Eriksson, Fridaredaktör

Den 1 juni släppte Netflix de två första säsongerna av Keeping Up With The Kardashians. Där får vi följa Kims, Kourtneys och Khloés galna och glammiga liv. Det är en riktig nostalgitripp som tar oss tillbaka till 2007 – en tid då Kendall och Kylie fortfarande bara var barn, Kourtney precis hade börjat dejta Scott och Kim var mer känd som Paris Hiltons assistent än som sig själv.

Ja, mycket har hänt sedan dess och trots att man vet hur allting kommer att sluta är avsnitten beroendeframkallande. Perfekt serie att bingea i tider som dessa.

Foto: Unni Zetterling