Redaktionens nöjesval på Baaam i maj 2020

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i maj

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från nöjesvärlden. Här är det vi inte vill missa i maj.
10 serier med högsta betyg på IMDb
Slå på ljud

Asgarva åt människans besynnerlighet i ”Flashback Forever”

Nathalie Mark, redaktionschef

Vi är nog många som någon gång trillat ned i en tråd i Flashback och bara inte kunnat sluta läsa. För att ju längre ned i kaninhålet man kryper desto mer bisarr ter sig verkligheten. Precis detta insåg komikerna Emma Knyckare och Ina Lundström som tillsammans med sin vapendragare Scroll-Mia startade podden Flashback Forever. ”Finns det inte redan en podd om Flashback?”, tänker ni. Nej, och det är det som är lika delar sjukt och briljant.

Varje vecka tar de tre sig an varsin tråd på Flashback som de bitvis citerar, bitvis kommenterar och diskuterar med stor finess. Det som lätt hade kunnat blivit ett långt referat blir i händerna på de här tre rent guld – de är helt enkelt så sjukt roliga att man riktigt längtar efter vad de kan hitta på här näst. För vad sägs om en inblick i tråden för maratonrunkare som går på tjack? Eller en tråd om hur man bäst känner igen en slampa (tips: hon är inte kittlig på överkroppen!)? Eller varför inte bihistorien om när Ina fick Mia att fråga om systemet hade rödvinet ”Rhône que Balle” i lager?

Jag skrattade så mycket åt senaste avsnittet att jag nästan skämdes under min promenad. Det är precis den här sortens absurditet vi behöver i denna deprimerande pandemi. Ni måste bara lyssna.


Hångelförbud i nya realityserien ”Too hot to handle”

Louise Åström, redaktör

Säg en realityserie jag inte satt tänderna i denna vår! Jag väntar… Nej, just det, jag har sett ALLT. Netflix fortsätter satsa på egna realityformat och senast i raden är Too hot to handle. 10 singlar får åka på semester till ett paradis där de har chans att vinna en miljon kronor. Haken? För att få pengarna måste de avstå från alla former av sexuell aktivitet. Alltså vi snackar även hångel. Det här låter kanske inte så svårt? Men när det handlar om realitystjärnor är ett hångelförbud typ lika hemskt som om vi vanliga dödliga tvingats avstå tandborstning. Varje gång de bryter mot förbudet får de böter och prissumman minskar.

Underhållande och faktiskt oväntat fint när deltagarna behöver delta i bondingövnigar som handlar om annat än den fysiska närheten. Självklart var jag också tvungen att spy ur mig allt jag tänkte när jag såg första avsnittet här.


”Adrift” – ett verklighetsbaserat äventyrs- och kärleksdrama

Emma Blomberg, moderedaktör

Det här med film är egentligen inte min grej. Att jag fick 9/100 på det här testet säger väl en del. Men corona har ju gjort saker med oss, och för mig har det bland annat inneburit några fler timmar på Netflix.

Så i helgen ramlade jag över Adrift. En verklighetsbaserad film som handlar om kärleksparet Tami och Richard. De träffas på Tahiti 1983 och strax efter första dejten får de erbjudandet att segla hem en lyxig segelbåt till San Diego. En orkan möter dem i Stilla havet och kampen mellan liv och död är ett faktum. Panik och romantik summerar filmupplevelsen.


Lyssna på boken alla pratar om

Unni Zetterling, videoproducent

Jag älskar att lyssna på böcker. Nu när man inte lever sitt vanliga sociala liv går jag en del promenader – då passar det perfekt med en ljudbok i öronen. Där kräftorna sjunger var den bäst säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomen-titel som älskas av läsare över hela världen.

Så jag ser så mycket fram emot den här boken som beskrivs som en oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris – en berättelse som går rakt in i hjärtat.


Se hit växtälskare! Här är plantboken för dig

Annie Li Eriksson, Fridaredaktör

Nu när det äntligen är vår finns det inget bättre än att odla, inhandla nya växter och pyssla om de plantor man redan har där hemma. Om du delar samma intresse som mig för växter och vill få grönare fingrar, kan jag rekommendera Krukväxter för alla skriven av Agnes Stuber. Stuber är fotograf och grundare till Facebookgruppen Växtgäris.

Boken innehåller kuriosa och tips för ett 40-tal populära växtarter där hon går igenom alltifrån lättskötta och mörkertåliga arter till spexiga och svårflörtade sorter. Hon delar dessutom med sig av handfasta råd och lifehacks som löser problem som semester-vattning, ohyra och skötsel. En perfekt bok för alla växtälskare att ha i bokhyllan!

Foto: Unni Zetterling

Läs mer:
De mest spelade kvinnorna på Spotify 2020 – i Sverige och världen
Bildspecial: Så ser Sex and the City-skådisarna ut i dag
Ladda för seriefrossa! Här är vårens 10 stora snackisar