Redaktionens val mars 2020 – serier, podcasts, böcker

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i mars

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från nöjesvärlden. Här är det vi inte vill missa i mars.

Perfekt spännande soffmys i Netflix nya Locke and Key

Nathalie Mark, redaktionschef

Är du på jakt efter något spännande, lagom läskigt och på samma gång lite mysigt tv-mysterium? Då är Netflix nya serie Locke and Key något för dig. Serien är baserad på en serietidning med samma namn och handlar om de tre barnen Locke vars pappa blir mördad och för att komma vidare i livet flyttar familjen in i hans gamla familjehem.

”Är det ett vanligt hus?”, tänker du nu.

Nej, såklart inte. Det är ju ett klassiskt, viktorianskt spökhus komplett med knarrande trappor och mystiska dörrar. Väl där börjar lillebrodern i familjen höra viskningar och snart hittar han en gömd, magisk nyckel och något som bor i brunnshuset på gården. Vart leder nycklarna? Och varför har deras pappa aldrig velat sätta sin fot i huset sedan den dagen han flyttade ut?

Gillar du Sabrina, Harry Potter och Stranger Things kommer detta att passa dig som handen i handsken. Perfekt att krypa upp i soffan och bara sträckkolla!


Nu drar vårens realitybonanza igång

Louise Åström, redaktör

Mitt guilty-pleasure är realityserier i alla dess former. Och just nu pågår det så många realityprogram att en del av mig vill sjukanmäla mig varje dag och vara hemma och titta tills mina ögon blir fyrkantiga. Det kommer jag inte att göra eftersom jag

1) ändå ser mig själv som en ansvarsfull människa och

2) behöver lön för att kunna betala för alla mina streamingtjänster.

Just nu följer jag: Big Brother på TV4/Cmore, Paradise Hotel på TV3, amerikanska Bachelor på TV4/Cmore och Love is Blind på Netflix. Och jag får inte nog! Det hånglas, det bråkas, det paktas och det grinas. Min hemliga dröm är att titta tillsammans med en beteendevetare så att jag samtidigt kan ställa frågor om kroppsspråk och härskartekniker.


Second life är min nya favoritpodd

Emma Blomberg, moderedaktör

Jag lyssnar på podcast mest hela tiden. När jag tränar, duschar, sminkar mig, dammsuger – ja så fort jag inte umgås med andra låter jag poddappen underhålla mig. Huruvida det är hälsosamt att ständigt ha ljud öronen kan vi diskutera i en annan artikel, men du förstår du ju min glädje när jag trillar över en ny favorit.

Det hände nyligen då en kollega tipsade om Second life, en intervjupodd med Hillary Kerr, grundaren bakom Who What Wear. Och SOM jag älskar den! Vilket namnet hintar om intervjuar hon inspirerande kvinnor som på olika sätt har gjort ett skifte i sin karriär och därmed även sitt liv. Vi hör artister, entreprenörer, författare, designers och VD:s berätta om sina erfarenheter, misstag och lärdomar. De pratar om utmaningar, rädslan att hoppa och om att ändå våga ta steget. Allt i hopp om att inspirera dig i ditt första, andra, tredje och kommande liv.

Första avsnittet jag lyssnade på var med svensk-danska Anine Bing som berättar om hur hon gick från att arbeta som modell och sjunga i band i flera år, till att idag vara en framgångsrik designer med butiker runt om i världen. Så inspirerande!


Maffians mitt är den perfekta serien för dig som gillar spänning

Unni Zetterling, videoproducent

Vill du ha spänning så kolla in Maffians mitt på SVT Play. Jag har helt fastnat i serien om Alex Godman som är son till en rysk gangster och som jobbar på att bygga upp ett stabilt familjeliv med lagliga verksamheter. Men sakta men säkert dras han in i den undre världen han vill lämna bakom sig. Så spännande och bra!


Årets bästa film: Parasit

Annie Li Eriksson, Fridaredaktör

Den omtalade sydkoreanska filmen Parasit, av Bong Joon-Ho, gjorde ett historisk avtryck efter att ha kammat hem fyra statyetter under Oscarsgalan 2020. Och efter att ha sett den måste jag säga att den verkligen förtjänar all uppmärksamhet den kan få. Med en stor portion humor och med inslag av svart komedi följer vi en fattig koreansk familj som lever på en annan rik familj. Handlingen är fantastisk och slutet brutalt. Har du inte sett den? Gör det nu.


Klas Beyers ljudbok tar med oss till Robinson-ön

Saga Aginger, praktikant

Vi alla har ju sett Robinson. Pakter, ö-råd och överlevnad. Turkosblått vatten och tuffa tävlingar. I över 20 år har den välkända dokusåpan sänts till och från, på flera olika TV-kanaler. Men hur många av oss förstår egentligen hur det är att faktiskt leva på ön, bakom dramaturgin som produceras för oss tittare?

Umeåkillen Klas Beyer vann Robinson 2019. Som personligt föremål under resans gång hade han med sig sin dagbok och en penna – något som jag nu är otroligt tacksam för. Resultatet blev Ö-dagbok, en berättelse om det stora äventyret ur en deltagares perspektiv. Om att känna sig som en cirkusapa. Om att fortsätta när både magen och alla runtomkring en sviker. Om att karva i kokosnötter. Men också om att försöka vinna tävlingen utan att förlora sig själv på vägen.

Klas är en reflekterande känslomänniska, som delar med sig av ärliga tankar och analyser, både om sig själv och det mänskliga beteendet. Själv skulle jag antagligen aldrig våga söka till Robinson. Men hans trygga berättarröst låter mig följa med på resan. När jag lyssnar sitter jag inte längre på bussen, jag är på ön.

Foto: Unni Zetterling

Läs mer:
De mest spelade kvinnorna på Spotify 2020 – i Sverige och världen
Bildspecial: Så ser Sex and the City-skådisarna ut i dag
Ladda för seriefrossa! Här är vårens 10 stora snackisar