Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i november

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från nöjesvärlden. Här är det vi inte vill missa i november.

”Succession” – som en blandning av ”Mad Men” och ”Dynasty”

Nathalie Mark, redaktionschef

Älskar du serier där du inte finner en enda sympatisk karaktär? Tyckte du att Don Draper i Mad Men var lite väl mycket snälla killen? Gillar du tanken på en Dynasty för 21:a århundradet? Då är Succession serien för dig.

I Succession får vi följa familjen som äger ett enormt mediekonglomerat i New York och deras många maktkamper sinsemellan. Det blir en hel del skarpa dialoger, snygga comebacks och kokain i mängder som skulle göra Scarface avundsjuk. Ingen av karaktärerna kan beskrivas som sympatisk men det är något med deras relationer och liv som ändå verkligen fascinerar. Varje avsnitt klockar in på drygt en timme och om du är en sådan som vill fastna för en serie direkt kanske du får leta vidare. Här krävs en 4-5 avsnitt innan man verkligen kommer in i den men när man väl gjort det vill du inget hellre än att ta ett glas whisky och se vad för djävulskap familjen Roy hittar på här näst. Tack och lov att vi nyligen fått en andra säsong!


Märkligt men oväntat rörande om klonad Paul Rudd

Louise Åström, redaktör

Jag tillhör en av de som alltid säger ”Jag har sett allt på Netflix”. Kanske är mitt intensiva serietittande också anledningen till att jag redan sett mitt första, andra och tredjehandsval och därför vågade satsa på en serie som jag normalt inte hade valt.

Paul Rudd spelar dubbla huvudroller i Living with yourself. Tvillingar? Nej, kloner. Det handlar helt enkelt om en deppig snubbe som går på spa. Men spat ägnar sig åt kloning och gör bättre versioner av sina besökare. Eller? Det här låter konstigt, jag vet. Och trailern var också något märklig. Men det finns något spännande med ett Föräldrafällan 2.0. Dessutom avhandlar serien också mer allvarliga ämnen, som oönskad barnlöshet, missfall och relationer. Sevärd, spännande och oväntat rörande!


Verklighetsbaserad film om fantastiska Ruth Bader Ginsburg

Emma Blomberg, moderedaktör

Jag är egentligen inte särskilt mycket för film. Räkna upp tio klassiker och jag lovar dig att jag inte har sett en av dem. Men när jag väl ser på film är det nästan uteslutande verklighetsbaserade rullar jag väljer. Och visst älskar jag ändå känslan av när en historia liksom greppar tag om en och blir kvar i ens medvetande i flera dagar. Så var det i helgen när jag såg En kvinna bland män.

Filmen handlar om småbarnsmamman Ruth Bader Ginsburg som under 50-talet börjar läsa juridik på Harvard och därmed äntrar en värld dominerad av män. När hon tar examen vill ingen advokatbyrå anställa henne – för hon är ju kvinna. Men så en dag tar hon sig, tillsammans med sin make, an ett fall som hon tror för alltid kommer förändra hur domstolarna och USA ser på könsdiskriminering. Idag är Ruth, 86, Domare i Högsta Domstolen.


Den sanna historien ”Tatueraren i Auschwitz” griper tag

Unni Zetterling, videoproducent

Tatueraren i Auschwitz är en sann historia om Lale och Gita och deras kärlek som tillsammans med dem överlevde koncentrationslägret i Auschwitz. Det är otäck lyssning om hur det gick till i koncentrationslägren för mindre än 100 år sedan. Hur människor valdes ut att bli ihjälgasade direkt eller om de hade turen att få leva ett tag till, allt utefter vilket humör SS-vakten var på.

Det är en otroligt gripande och fin historia som går rakt in i hjärtat och som känns så viktig i dessa dagar när extrema åsikter sprider sig över världen


Äntligen en ny säsong av ”Vår tid är nu”

Annie Li Eriksson, Fridaredaktör

Som jag har längtat! Den 28 oktober hade SVT:s succéserie Vår tid är nu premiär för säsong 3. Jag har än så länge endast sett ett avsnitt och mycket har förändrats sedan tidigare säsonger. Det har bland annat skett ett tidshopp och denna gång utspelar sig handlingen i slutet på 60-talet.

Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) och Calle (Charlie Gustafsson) har inte haft kontakt med varandra på flera år. Men i samband med att Nina öppnar nattklubben och diskoteket Ninas, bjuder hennes vuxna dotter, Christina (Julia Heveus), in Calle till evenemanget. Det nyöppnade diskoteket skapar rivalitet mellan Nina och den äldre brodern, Peter (Adam Lundgren) och hans lömska fru Ester (Ida Engvoll) som driver nattklubben Royal. Vi får dessutom följa Maggans (Josefin Neldén), Angelos (Simone Coppo) och Bellans (Rasmus Troedsson) liv parallellt under berättelsens gång.

En mysig serie att titta på i höstmörkret. Perfekt för dig som också gillar drama, kärlek och nostalgi!

Foto: Unni Zetterling