Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i oktober

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i oktober

Äntligen en ny säsong av “The Good Place”

Nathalie Mark, redaktionschef

Netflixserien The Good Place är en skruvad komediserie à la Dead Like Me och Pushing Daisies. I en värld i fullständig pastellöverdos vaknar Eleanor Shellstrop (Kristen Bell, a.k.a. Veronica Mars) och får veta av Michael (Ted Danson) att hon är död och har hamnat i The Good Place. Det tar dock henne inte många sekunder att räkna ut att hon råkat komma dit av misstag, hon var nämligen ungefär så långt från en bra person i livet som man kan vara. Men med hjälp av nya vänner i efterlivet ska hon försöka bli en bättre människa och undvika att hamna i The Bad Place.

Serien har fått stort genomslag i USA där man precis meddelat att den kommande fjärde säsongen även blir den sista. I Sverige har den dock flugit under radarn och vi har fått nöja oss med en enda ynka säsong – tills nu. I dagarna släpptes nämligen även den andra säsongen på Netflix och äntligen får vi veta hur det går för Eleanor i hennes kamp mot klockan i livet efter detta.


Sofia Börjesson, redaktör

I det senaste avsnittet av Söndagsintervjun i P1 gästas Martin Wicklin av Joakim Thåström – mitt tonåriga jags våta dröm. Han ger extremt sällan intervjuer och det var därför med stor spänning och darrande hand som jag tryckte på play.

Det hela kan närmast beskrivas med ett ord: obekvämt. Thåström deklarerar tidigt att han inte gör sig särskilt bra i intervjusituationer och att han helst bara vill riva av plåstret så fort som möjligt.

Förmodligen har bokförlaget tvingat honom att göra minst en intervju i samband med släppet av den nya boken (en bok som han i poddavsnittet säger att han inte har läst, och förmodligen aldrig kommer att läsa). Förresten, är nog ”ljuvligt obekvämt” en bättre beskrivning av avsnittet. TIPS!


Emma Blomberg, moderedaktör

Så fort alarmet ringer på morgonen sätter jag på ett poddavsnitt. Sedan lyssnar jag när jag duschar, tränar, åker tunnelbana, går och handlar, sminkar mig, dammsuger, kokar pasta – ja i princip all tid på dygnet då jag inte socialiserar med andra människor. Så när det dyker upp en intressant nyhet i poddappen, ja då ler jag.

För ett par månader sedan hände precis det när podcasten Out of Office släpptes. Ämnet är karriär och det är PR-byrån By Babba, grundad av svenska stjärnskottet Babba C Rivera, som är avsändare. I podden intervjuas kreativa personer som på olika sätt har gått sin egen väg för att göra karriär.

“It is our mission to rewrite the script in which career is discussed and success is defined”, skriver skaparna själva om podden och i avsnitt tre intervjuas just Babba C Rivera. Lyssna!


Unni Zetterling, videoproducent

Jag är verkligen svag för dokumentärer av det mörkare slaget, ju obehagligare desto bättre. Efter att ha plöjt en massa avsnitt av P3 dokumentär så hittade jag fram till Rättegångspodden med Nils Bergman. Där vill jag tipsa om det omskakande avsnitten om Dr. Grym. Detta är ett märkligt, skrämmande och sorgligt fall som berört mig djupt. Dr. Grym är en läkare från Kalmar som blivit polisanmäld av släktingar till en kvinna i 90-årsåldern.

Släktingarna hävdar att mannen som först sett till att bygga upp en nära vänskap med kvinnan sedan drogat ner deras gamla faster och lurat skiten av henne genom att skriva över en massa egendom till honom. Så missa inte avsnitten om läkaren som utan skrupler sol-och-vårar en gammal dam.


Annie Li Eriksson, Fridaredaktör

Tårarna bara rann när jag såg denna underbara men fruktansvärt sorgliga film Lion. Utan att spoila för mycket kan jag säga att filmen är baserad på en sann historia och handlar om femåriga Saroo från Indien. Han tappar bort sin familj och hamnar av misstag i storstaden Calcutta. Efter en rad olika händelser kommer han tillslut till ett barnhem och adopteras av en australiensisk familj. Men ju äldre Saroo blir desto starkare växer hans vilja att hitta hem till sin gamla familj.

Vi får följa honom under sökandets gång. Vad var det som egentligen hände natten han försvann? Och kommer Saroo hitta sin biologiska familj igen? Det får du se! I slutet får man också en förklaringen till varför filmen heter Lion. Har du inte sett denna, så måste, måste du göra det!

Foto: Unni Zetterling