Redaktionen på Baaams nöjesval i september 2020

Redaktionens nöjesval: Detta streamar, tittar och lyssnar vi på i september

Varje månad väljer Baaams redaktion sina favoriter från nöjesvärlden. Här är det vi inte vill missa i september.

Snyggt, otäckt och skruvat i HBO:s nya storserie

Nathalie Mark, redaktionschef

Har du hört talas om Lovecraft? För mig ringde det en vag klocka men skräck-scifi-författaren HP Lovecraft var på sin tid banbrytande och innan du ger dig i kast med HBO-höstens kanske mest omtalade serie kan en snabb Youtube-recap av honom vara på sin plats. För håll i dig, den här serien är en minst sagt wild ride.

Handlingen utspelar sig i 1950-talets USA där den unga, svarta Atticus Freeman ger sig ut på en resa genom det segregerade USA för att hitta sin försvunna pappa. Där möter han fruktansvärda raslagar, bland annat i så kallade ”sundown states” där du som svart förväntades lämna staten innan solen gått ned. Men det här är ingen vanlig serie. Redan i första bildrutan dyker enorma bläckfiskmonster upp och därifrån rullar en otroligt rafflande handling i gång.

Det blir jakter undan både rasister och monster i mörka skogar, KKK-liknande, magiska sekter och en och annan kall kår i hemsökta hus. Och det är OTROLIGT snyggt! Estetiken, kläderna, färgerna, effekterna – allt osar dyr produktion långt från det vi är vana vid på tv. Om du är minsta nyfiken på en serie som vrider på konventioner, logiken och historien självt är detta ett måste i höst!


Hipsterskurk på ekogård och gymnaster i Partisan

Louise Åström, redaktör

Fares Fares gör svensk comeback i Viaplays originalserie Partisan. Han spelar mot Johan Rheborg som äntligen får agera skurk.

Handlingen kretsar kring det ekologiska samhället Jordnära som visar sig syssla med mycket mer än odling. Bakom låsta dörrar pågår nämligen obehagliga experiment. Dessutom har samhället sin egen gymnastiktrupp där riktiga gymnaster bjuder på snygga friståenden.

Spännande, välgjort och sevärt! Min enda kritik är dock att jag hade önskat fler avsnitt än fem!


Dokumentären alla pratar om: 100 Vaginor

Annie Li Eriksson, Fridaredaktör

Har du någonsin speglat ditt underliv? Eller kanske till och med fått det fotograferat?

I dokumentären 100 Vaginor fotograferar och intervjuar den brittiska konstnären, Laura Dodsworth, hundra kvinnors underliv. Detta för att bryta tabun kring det kvinnliga könet. I dokumentären får vi möta 18 kvinnor i olika åldrar som delar med sig av sina personliga berättelser om sina vaginor. Det handlar om allt från orgasmer och barnafödelser till könsstympning och religion.

En sevärd dokumentär för alla att se – finns på SVT play.

Foto: Unni Zetterling