Artikeln innehåller reklamlänkar
Tre bokomslag

Redaktionens val: Böckerna vi läser på stranden i sommar

Varje månad väljer Baaam-redaktionen ut sina favoriter. I juli är det våra bästa böcker att slöläsa på semestern.

Läs mer: Redaktionens val: Hit reser vi 2018 – resmålen som kommer göra din sommar

Stål av Silvia Avallone


Nathalie Mark, digital redaktör

”Stål” handlar om de trettonåriga vännerna Anna och Francesca som växer upp i ett slitet bostadsområde i Toscana. I boken får vi möta deras drömmar och förhoppningar – men också se hur livet sällan blir vad man tänkt. Det är en riktigt gripande och bitvis mörk skildring av den italienska arbetarklassen i städer turistbussarna bara passerar på väg mot havet. I boken bränner dessutom solen hela tiden från en obarmhärtigt klarblå himmel och masugnarna i stålverket pulserar, det är så hett att man nästan kan se det dallra om boksidorna – och få ställen blir därför så perfekta att läsa denna som på stranden. Och oroa dig inte, språket flyter på lätt och du kommer inte vilja lägga ifrån dig den.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Älskade krig av Johanne Hildebrandt


Unni Zetterling, videoproducent

Älskade krig är en perfekt bok till semestern. Du kommer snabbt in i handlingen som bygger på verkliga händelser och dras in i historien om Sara. Sara är den välkända programledaren som får sparken när hennes skandalösa kärleksaffär med en minister avslöjas. Hon tvingas att resa till Irak för att återupprätta sitt rykte och söka upp en man hon hatar. Älskade krig är en gripande och spännande roman om kärlek, överlevnad och försoning i krigets Irak.


When God Was a Rabbit av Sarah Winman


Elsa Sjögren, digital redaktör

Det här är en sådan bok som får dig att känna livsglädje, något vi kan behöva lite hjälp med då och då. I ”When God Was a Rabbit” får vi följa två syskon, Ellie och Joe, genom barndomen i Essex till elfte september i New York. Det är en bok som spänner över flera år, alltid med syskonens relation i fokus. En otroligt varm, bitvis rolig och bitvis sorglig roman om vänskap och kärlek som jag tenderar att läsa om när livet känns motigt. Jag läste den på engelska men den finns även översatt till svenska med titeln ”När gud var en kanin”.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Läs om fler boktips:
9 böcker som är omöjliga att lägga ifrån sig
Feministböckerna du borde ha läst (eller åtminstone hört talats om…)

Ormen i Essex av Sarah Perry


Jennie Sandberg, chefredaktör

Det här är en bok som rymmer SÅ mycket! Via huvudpersonerna, änkan Cora med sin specielle son Francis och sällskapsdamen Martha, kastas läsaren in i en spännande historia som utspelar sig i det viktorianska England. Det är kärlek, åtrå, kvinnokamp och ovanpå allt detta ett konstant hot under ytan i form av en jättelik sjöorm. Sarah Perry har gjort gedigen research, flirtar öppet med klassiker som Brontë och Doyle och bjussar på ett språk som tar mig lite tid att konsumera. Det gör att min puls går ner och att jag slår ihop pärmarna med känslan av att vara en lite smartare människa. Perfekt semesterläsning med andra ord!
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Jag är Zlatan Ibrahimovic av Zlatan Ibrahimovic & David Lagercrantz


Emma Blomberg, moderedaktör

Älskar du fotboll? Inte jag heller, men det behövs inte för att tycka om Zlatan-boken. Absolut, den har några år på nacken, men för dig som ännu inte har läst boken kommer jag inte på ett bättre lästips en VM-sommar som den här. Biografin ger en annan bild av fotbollsproffset, vars Instagrambeskrivning lyder ”lions don’t compare themselves to humans”, än den som syns i media. Berättelsen om hans tuffa uppväxt i Rosengård, hur andra föräldrar försökte få honom utslängd från Malmö FF och hur han sedan gör revansch och blir en av världens bästa spelare, stannar kvar långt efter att sista sidan är läst.
Läs mer och köp här. (länk till butik)

Foto: respektive förlag