Regiaktuella Tuva Novotny: ”En ständig kamp mot branschens ideal”

Just nu är Pernilla August och Tuva Novotny aktuella på bioduken med filmen Britt-Marie var här. En rörande och upplyftande film om att bryta sig loss och våga uppfylla drömmar. "Det känns så himla roligt att få öppna upp det svenska filmåret med en riktig girlpower-film om en 60-årig brutta", säger Tuva Novotny.

För nästan exakt ett år sedan blev det officiellt att Fredrik Backmans andra roman Britt-Marie var här skulle bli film. Det efter att författarens första bok En man som heter Ove blev en riktig succé – med över 1,7 miljoner sålda biobiljetter i Sverige, tre Guldbaggar och en Oscarsnominering.

Denna gång är det däremot inte Hannes Holm som regisserar, utan Tuva Novotny – som därmed gör sin första svenska långfilm som regissör. Och huvudkaraktären Britt-Marie spelas av ingen mindre än Pernilla August.

Britt-Marie var här har så mycket välvilja från Fredrik Backmans läsare. Hela produktionen har kommit med mycket värme och kärlek, och det gör att allt känns lite enklare. Jag står liksom inte med brallorna nere, säger Tuva Novotny.

– Det som känns extra roligt är att det är en film man kan se tillsammans. En familjefilm, med ett fint budskap som går att applicera på alla åldrar, säger Pernilla August.


Tuva Novotny och Pernilla August är aktuella med Britt-Marie var här

Pernilla August och Tuva Novotny är aktuella med filmen Britt-Marie var här. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Hade varit otänkbart att göra den här filmen för tio år sedan

Filmen har premiär den 25:e januari och handlar om Britt-Marie. En 60-plussare som mer eller mindre lever för att städa och passa upp på den man hon levt med i över 40 år. Prick klockan sex står maten på bordet, och skjortorna tvättar och stryker hon alltid på samma sätt. Men efter att Britt-Marie kommer på sin man med en yngre kvinna bestämmer hon sig plötsligt för att lämna sitt liv som hemmafru.

Hon hamnar i det lilla samhället Borg och får jobb som fritidsledare och fotbollstränare. Ordning och reda blir en bristvara, och Britt-Marie tvingas göra upp med sig själv och möta omvärlden. Med tiden byts förtvivlan ut mot hopp – och snart märker Britt-Marie att det faktiskt aldrig är för sent att börja leva.

Ingen känner igen sig i Lara Croft, men det gör man i Britt-Marie

– Det har länge funnits en medvetenhet om att vi saknar kvinnor på filmduken, men så fort de har porträtterats har det varit överintelligenta superkvinnor med muskler. Därför känns det så himla roligt att få öppna upp det svenska filmåret med en riktig girlpower-film om en 60-årig brutta. Ingen känner igen sig i Lara Croft från Tomb Raider, men det gör man i Britt-Marie, säger Tuva Novotny.

Britt-Marie var här är alltså en berättelse om att våga drömma – med budskapet att det alltid går att ändra på det som inte riktigt blev som man tänkt sig. Oavsett hur gammal man är, var man bor och hur man lever. Men vad är det som gör att vi öppnar upp filmåret med en berättelse om en ”helt vanlig kvinna”? Tova Novotny tror att metoo-rörelsen har spelat stor roll.

– Under hela min karriär har jag upplevt en ständig kamp mot branschens ideal. Och att de, tack vare metoo, har börjat luckras upp känns befriande. Samtidigt som det banar väg för att berätta andra historier än de vi är vana vid att höra. Ska jag vara helt ärlig tror jag att det hade varit otänkbart att göra filmen om Britt-Marie för bara tio år sedan, säger Tuva Novotny.


Pernilla August om svårigheten med att spela Britt-Marie

Även om det är enklare att relatera till Britt-Marie än till Lara Croft har Pernilla August fått kämpa för att kunna gå in i sin roll.

– Jag tycker väldigt mycket om Britt-Marie. Hon ligger mig varmt om hjärtat. Men jag har faktiskt aldrig känt mig så olik en karaktär, någonsin. Britt-Marie är avstängd och lever ett helt annat liv än det jag gör. Jag är en yrkesmänniska, hon är den klassiska hemmafrun som tagit hand om man och hus, säger Pernilla August.

Britt-Marie är ju faktiskt bara två år äldre än vad jag är

För att komma in i rollen och på riktigt kunna vara Britt-Marie spelade karaktärens kläder och utseende stor roll. Tillsammans med kostymören Kicki Ilander testade sig Pernilla August fram, och de båda var eniga om att de inte ville hamna i klichén tant med käpp, väska och hatt.

– Britt-Marie är ju faktiskt bara två år äldre än vad jag är. Och jag går inte runt med käpp, säger Pernilla August.

Efter många om och men kom de fram till att Britt-Marie helst av allt går klädd i lite för små kläder och att hon älskar piratbyxor – gärna i färg.

– I det fick jag brottas med min egen fåfänga. Nu för tiden ska man så gärna se ut på ett speciellt sätt när man bli gammal, och jag upplever det som att man kämpar mot skönhetsideal hela tiden. Men som skådespelare är det viktigt att våga vara i rollen – låta magen puta ut och hitta människan.


Tuva Novotny är aktuell med dramafilmen Blind Spot

Förutom att debutera som regissör på den svenska filmduken är Tuva Novotny aktuell som regissör för dramafilmen Blind Spot. Tuva Novotnys norska debutfilm som även den har svensk premiär i veckan. Och i höst syns hon som skådespelerska i den danska filmen Suicide Tourist tillsammans med Game of Thrones skådespelaren Nikolaj Coster-Waldau. Därtill är Tuva Novotny i startgroparna med att utveckla sin nästa film i Danmark.

– Jag älskar att kombinera regiyrket med att skådespela. Då får jag jobba nio till fyra en period, för att sen arbeta mer oregelbundet och vara ute på inspelning. På så sätt får jag utmana mig själv i perioder, samtidigt som jag får vara den rutinmänniska jag älskar att vara när jag är hemma.

Pernilla August har däremot planer på att ta det lite lugnare en tid framöver.

– Jag har jobbat så jävla mycket hela hösten så jag ska unna mig lite vila. Fokusera på att läsa manus, tanka på med energi och samla inspiration. Nästa grej jag tar mig an blir nog ett regiprojekt för film eller tv.


Trailer till Britt-Marie var här:

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Läs mer:

Anne Hathaway ska vara nykter i 18 år – för sonens skull

Izabella Scorupco tillbaka med nya svenska serien Hidden

Oscarsgalan 2019: Här är alla som är nominerade till pris