robyn

Robyn till SOLO: "Vi ska minska den skeva könsuppdelningen"

Du är med och arrangerar Teklafestivalen, för att locka fler tjejer att börja syssla med teknik. Berätta om den!

– Tekla finns för att Kungliga tekniska högskolan vill få fler tjejer att söka deras utbildningar. Jag och Lina Thomsgård kom på idén om att göra en teknikfestival på KTH för tjejer mellan 11 och 18 år där de kan prova på olika teknologier i en rolig och avslappnad miljö.

– Man kommer ha chansen att prova på robotbygge, programmering, musikproduktion och ett rymdprogram bland annat. I år har vi utökat till 400 platser eftersom det var så himla många som anmälde sig förra året.

Läs också: Här är hashtaggen som bevisar att feminism verkligen behövs

Varför behövs det en festival bara för tjejer?

– En del tjejer kan nog känna sig osäkra när det gäller teknik. Jag tror att det kan vara lättare att prova nya saker i en miljö med bara tjejer, som jag hoppas kommer kännas lekfull och lättsam.

– När tjejer och killar jobbar ihop i grupp sätts det tyvärr ofta igång en automatisk dynamik och vi intar vissa typiska roller. Men det betyder ju inte att vi ska separera oss hela tiden, tvärtom. Festivalens syfte är att minska den skeva könsuppdelningen inom det här området.

Varför är det så få tjejer som söker teknikutbildningar?

– Som tjej upplever jag att jag inte har känt mig så inbjuden i teknikens värld av andra som håller på det. Det kanske blir så utan kvinnliga förebilder och jag tror att det gör att färre tjejer tar del av möjligheterna som finns. Den teknologiska utvecklingen är en stor del av vad som formar samhället idag och jag tycker att det är bra om alla som vill får vara med och forma den teknologin.

Vad är din egen relation till teknik?

– Jag använder teknik ganska mycket när jag gör musik. Jag kan inte så mycket som jag skulle vilja än, fastän jag har gjort musik i 20 år, så jag har bestämt mig för att försöka lära mig mer. Det blir lite lättare att göra det jag vill när jag förstår mer och inte behöver förlita mig så mycket på andra.

Tror du att du har påverkats av könsroller kring teknik?

– Ja, jag kan exempelvis känna mig extremt trött när jag inte förstår ett dataprogram jag håller på med. Det har säkert att göra med att jag har någon slags idé om att jag inte kommer kunna lära mig sånt. Förut trodde jag att jag inte tyckte teknik var kul, men det är så brett och därför kan ju inte allt som har att göra med teknik vara tråkigt. Jag tror att det är inlärt. Det är därför Tekla är så bra – där kan man få chansen att upptäcka vad man tycker är kul med teknik.

Teklafestivalen äger rum 9 april.

Läs också:
Emma Watsons fem bästa citat om feminism från 2015
Se klippet som bevisar att du också är feminist
12 gånger Beyoncé har visat att hon är boss

Av: Filippa Rosenberg
Foto: IBL-AOP